{"en":"This page is not currently available in your language.","id":"Halaman ini sekarang belum tersedia dalam bahasa Anda.","ms":"Laman ini kini belum boleh didapati dalam bahasa anda.","es_ES":"Esta página no está disponible en tu idioma en este momento.","da_DK":"Denne side er i øjeblikket ikke tilgængelig på dit sprog.","fr":"Cette page n'est actuellement pas disponible dans votre langue.","de":"Diese Seite ist zurzeit nicht in Ihrer Sprache verfügbar.","en_GB":"This page is not currently available in your language.","pl":"Ta strona aktualnie nie jest dostępna w Twoim języku.","it":"Al momento questa pagina non è disponibile nella tua lingua.","nl_NL":"Deze pagina is momenteel niet beschikbaar in je taal.","nb_NO":"Denne siden er for øyeblikket ikke tilgjengelig på språket ditt.","ru":"На данный момент эта страница недоступна на вашем языке.","zh_TW":"此頁面目前沒有您語言的版本。","sv_SE":"Denna sida är för närvarande inte tillgänglig på ditt språk.","th_TH":"หน้านี้ยังไม่มีให้บริการในภาษาของคุณในขณะนี้","zh_CN":"本页面暂无您所需的语言版本。","ja":"申し訳ありませんが、このページは選択した言語ではご利用になれません。","pt_BR":"Esta página não está disponível no momento em seu idioma.","ko":"현재 이 페이지는 한국어 번역이 제공되지 않습니다.","es":"Esta página aún no está disponible en tu idioma.","uk_UA":"На даний момент ця сторінка недоступна на вашій мові.","en_AU":"This page is not currently available in your language."}

Selektiv synkronisering: Velge hvilke mapper som synkroniseres til datamaskinen din

Denne artikkelen tar for seg selektiv synkronisering, som er en funksjon i skrivebordsappen som gjør at du kan velge hvilke mapper som synkroniseres fra Dropbox-kontoen din til Dropbox-mappen på datamaskinen din.

Obs! Selektiv synkronisering er en eldre Dropbox-funksjon. Selektivt synkroniserte filer og mapper tar fortsatt opp plass på harddisken din, mens elementer som ikke er synkronisert, kun er tilgjengelige på dropbox.com.

Smart synkronisering er en nyere, mer avansert versjon av denne funksjonen. Med smart synkronisering kan du sette opp filer og mapper som «kun på nett». Filer kun på nett bruker så å si ikke noe plass på harddisken din, og du kan fortsatt se dem i Dropbox-mappen på datamaskinen din.

Avsnitt i denne artikkelen:

Hvordan slå på selektiv synkronisering

Slik slår du på selektiv synkronisering:

1. Klikk på Dropbox-ikonet i systemfeltet eller menylinjen.
    • På Linux må du kanskje først klikke på «» (pil opp) for å se Dropbox-ikonet.
  2. Klikk på tannhjulet og velg Innstillinger på menyen.
    • I Linux vil du ikke se et tannhjul. Bare klikk på Innstillinger.
  3. Klikk på Synkroniser.
  4. Klikk på Selektiv synkronisering … (Linux og Windows) eller klikk på Endre innstillinger… (Mac).
  5. Et vindu med en liste over alle hovedmapper i Dropbox-mappen dukker opp:
    • Mappene med et haketegn ved siden av seg blir synkronisert til datamaskinen.
  6. Fjern merkingen av alle mapper du ikke trenger å synkronisere til datamaskinens harddisk.
    • Mapper du fjerner merking for, blir fjernet fra harddisken, men vil fremdeles være tilgjengelige på dropbox.com og andre datamaskiner som er koblet til Dropbox-kontoen din.
  7. Når du er ferdig, velger du OK.

Viktige merknader:

• Hvis du har koblet sammen den private kontoen og Dropbox Business-kontoen din, må du også velge hvilken Dropbox-konto du vil endre innstillinger for øverst i fanen
  • Vent til en mappe er helt ferdig med å lastes opp (viser en grønn hake) før du fjerner merkingen av den i innstillingene til selektiv synkronisering
  • Hvis du bruker Linux og har Dropbox-kommandolinjeinstruksjonsskriptet, kan du legge til en mappe i «ikke synkroniser»-listen i Terminal: «/bane/til/dropbox.py exclude add ~/Dropbox/bane/til/mappe/» (erstatt «/bane/til/» med den faktiske banen til CLI-skriptet og henholdsvis mappen eller filen)

Selektiv synkronisering og delte mapper

Når du fjerner merket for en delt mappe, vil det hindre at denne mappen synkroniseres til datamaskinen din. Du er imidlertid fortsatt medlem av den delte mappen, og den vil dukke opp i kontoen din på dropbox.com. Den delte mappen vil også forbli aktiv for andre medlemmer av denne mappen. Hvis du vil fjerne deg selv fra en delt mappe, kan du enten forlate den delte mappen på dropbox.com eller, hvis du er eieren av en delt mappe, oppheve delingen av den.

Selektiv synkronisering for team

Hvis du er med i et Dropbox Business-team, kan det hende administratoren din har slått på selektiv synkronisering for team: Med denne funksjonen kan teamadministratorer lage en standard innstilling for selektiv synkronisering for en teammappe (eller en mappe i teamområdet). Denne standarden gjelder så for alle nye medlemmer av Dropbox Business-teamet med tilgang til denne mappen.

Smart synkronisering

Hvis du har en Dropbox Business- eller Professional-konto, kan du også bruke smart synkronisering til å administrere harddiskplass på datamaskinen din. Smart synkronisering lar deg se alle filene i Dropboxen din på datamaskinen, men laster kun ned filene du faktisk trenger. Du kan bruke både smart synkronisering og selektiv synkronisering sammen, eller kun én av dem.

Feilsøke problemer med selektiv synkronisering

Hvis du bruker selektiv synkronisering og funksjonen slutter å fungere som den skal, kan du her finne ut hvordan du løser de vanligste problemene.

Hvis du opplever et generelt problem med Dropbox-synkronisering, kan du prøve hovedfeilsøkingsartikkelen.

Hvor fort kan selektiv synkronisering frigjøre plass på harddisken?

Selektivt synkronisering av filer vil vanligvis frigjøre plass på harddisken i løpet av få minutter (så lenge datamaskinen er tilkoblet og i stand til å synkronisere med Dropbox). Det er derimot en kjent begrensning med macOS 10.13 (High Sierra):

Apples operativsystem macOS 10.13 (High Sierra) bruker en ny type system som heter APFS. Med APFS kan operativsystemet ta øyeblikksbilder av filsystemet og tilgjengelig harddiskplass. Det kan hende disse øyeblikksbildene ikke oppdateres etter du har selektivt synkronisert Dropbox-filer. Dette betyr at harddiskplassen du frigjorde med selektiv synkronisering muligens ikke vises umiddelbart eller er tilgjengelig hvis dette øyeblikksbildet ikke har blitt oppdatert.

Plassen på denne harddisken vil etter hvert bli frigjort av operativsystemet, men hvor lang tid dette tar kan variere. Denne virkemåten gjelder ikke bare for Dropbox, men er i stedet den tiltenkte virkemåten for macOS.