Dropbox-groepen

Wil je Dropbox gebruiken met je team? Meer informatie over Dropbox Business-abonnementen

Je kunt leden van je team in groepen onderbrengen. Deel een map of bestand met een groep om automatisch toegang te verlenen aan alle groepsleden. Er zijn twee soorten groepen:

• Door het bedrijf beheerde groepen
  • Door gebruikers beheerde groepen

Door het bedrijf beheerde groepen

Door gebruikers beheerde groepen

Een groep maken

Alleen beheerders kunnen een groep maken

Beheerders en teamleden kunnen een groep maken (als de beheerders het toestaan)

Vragen lid te worden

Teamleden kunnen niet vragen of ze lid mogen worden

Teamleden kunnen vragen of ze lid mogen worden

Een groep verlaten

Teamleden kunnen niet zelf een groep verlaten

Teamleden kunnen zelf een groep verlaten

Leden toevoegen of verwijderen

Alleen beheerders kunnen teamleden toevoegen aan of verwijderen uit een groep

Zowel beheerders als groepsbeheerders kunnen leden toevoegen aan of verwijderen uit een groep

De eigendom van een groep overdragen

Beheerders kunnen een door het bedrijf beheerde groep wijzigen in een door gebruikers beheerde groep en een nieuwe beheerder aanwijzen

Beheerders kunnen een door gebruikers beheerde groep wijzigen in een door het bedrijf beheerde groep om de controle over de groep over te nemen

Secties in dit artikel:

Een groep maken

Een door een gebruiker beheerde groep maken

Teamleden kunnen door gebruikers beheerde groepen maken als hun beheerder dit toestaat

1. Meld je aan met je werkaccount op dropbox.com.
  2. Klik op je teamnaam linksonder op de pagina.
  3. Klik op de knop bij je teamnaam: Groepen en leden of # leden.
  4. Klik op Groep maken.
  5. Voer een naam in voor je groep.
    • Opmerking: Dit is de naam die alle teamleden zien en gebruiken om de groep uit te nodigen voor nieuwe gedeelde mappen. Als groepsbeheerder kun je de naam van de groep op elk moment wijzigen.
  6. Klik op Groep maken.

Een door het bedrijf beheerde groep maken

Alleen Dropbox Business-beheerders kunnen een door het bedrijf beheerde groep maken.

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Groepen.
  4. Klik op Groep maken.
  5. Voer een groepsnaam in.
  6. Kies of de groep door het bedrijf of door een gebruiker wordt beheerd.
  7. Klik op Maken.

Terug naar menu

Leden toevoegen aan een groep

Elk lid dat je toevoegt aan een groep, wordt uitgenodigd voor alle gedeelde mappen die zijn gedeeld met de groep.

Leden toevoegen aan een door een gebruiker beheerde groep

Groepsbeheerders kunnen op elk moment leden toevoegen aan een door een gebruiker beheerde groep of eruit verwijderen.

1. Meld je aan met je werkaccount op dropbox.com.
  2. Klik op je teamnaam linksonder op de pagina.
  3. Klik op Groepen en leden.
  4. Selecteer de naam van de groep waaraan je leden wilt toevoegen.
  5. Klik op Leden toevoegen.
  6. Voer de naam in van degene die je wilt uitnodigen en klik op Leden toevoegen.

Opmerkingen:

• Teamleden kunnen alle groepen weergeven die voor hun team zijn gemaakt, en vragen om lid te worden van een door een gebruiker beheerde groep, tenzij deze mogelijkheid is uitgeschakeld door een beheerder.
  • Teamleden kunnen alleen andere groepsleden weergeven voor de groepen waarvan ze al lid zijn.

Leden toevoegen aan een door het bedrijf beheerde groep

Alleen beheerders kunnen leden toevoegen aan een door het bedrijf beheerde groep. Teamleden kunnen niet vragen lid te worden van een door het bedrijf beheerde groep.

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Groepen.
  4. Selecteer de naam van de groep waaraan je leden wilt toevoegen.
  5. Klik op Leden toevoegen.
  6. Voer de naam in van degene die je wilt uitnodigen en klik op Leden toevoegen.

Terug naar menu

Leden verwijderen uit een groep

Leden verwijderen uit een door een gebruiker beheerde groep

Groepsbeheerders kunnen op elk moment leden toevoegen of verwijderen.

1. Meld je aan met je werkaccount op dropbox.com.
  2. Klik op je teamnaam linksonder op de pagina.
  3. Klik op Groepen en leden.
  4. Selecteer de naam van de groep waaraan je leden wilt toevoegen.
  5. Klik op ... (het pictogram met drie puntjes) naast de naam van het lid en kies Gebruiker verwijderen.

Wanneer je een lid verwijdert uit een groep, wordt deze persoon verwijderd uit alle gedeelde mappen en teammappen die toegankelijk zijn voor de groep.

Leden verwijderen uit een door het bedrijf beheerde groep

Alleen beheerders kunnen leden verwijderen uit een door het bedrijf beheerde groep.

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Groepen.
  4. Selecteer de naam van de groep waaruit je leden wilt verwijderen.
  5. Klik op de X naast de naam van het lid dat je wilt verwijderen.
  6. Klik op Verwijderen.

Terug naar menu

De naam van een groep wijzigen

De naam van een door een gebruiker beheerde groep wijzigen

Groepsbeheerders kunnen op elk moment de naam van een door een gebruiker beheerde groep wijzigen.

1. Meld je aan met je werkaccount op dropbox.com.
  2. Klik op je teamnaam linksonder op de pagina.
  3. Klik op Groepen en leden.
  4. Klik op de groep die je wilt bewerken.
  5. Klik op Naam van groep wijzigen.
  6. Voer de naam van de groep in en klik op Wijzigingen opslaan.

De naam van een door het bedrijf beheerde groep wijzigen

Alleen beheerders kunnen de naam van een door het bedrijf beheerde groep wijzigen.

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Groepen.
  4. Selecteer de groep waarvan je de naam wilt wijzigen.
  5. Klik op Groep bewerken.
  6. Voer de naam van de groep in en klik op Wijzigingen opslaan.

Terug naar menu

Een groepsbeheerder toevoegen of wijzigen

Alleen door gebruikers beheerde groepen hebben de mogelijkheid om groepsbeheerders toe te voegen of te wijzigen. Groepsbeheerders kunnen een door een gebruiker beheerde groep bewerken of verwijderen. Ze kunnen ook leden toevoegen aan de groep en eruit verwijderen. Een groep kan meerdere beheerders hebben.

Een groepsbeheerder wijzigen of toevoegen aan een door een gebruiker beheerde groep

1. Meld je aan met je werkaccount op dropbox.com.
  2. Klik op je teamnaam linksonder op de pagina.
  3. Klik op Groepen en leden.
  4. Selecteer de groep waaraan je een beheerder wilt toevoegen.
  5. Klik op ... (het pictogram met drie puntjes) rechts van de gebruiker die je wilt toevoegen als beheerder.
  6. Klik op Beheerder maken.

Als je het beheer overdraagt, voeg je eerst een beheerder toe door bovenstaande stappen te volgen en verwijder je vervolgens je eigen beheerdersmachtigingen of jezelf uit de groep.

1. Meld je aan met je werkaccount op dropbox.com.
  2. Klik op je teamnaam linksonder op de pagina.
  3. Klik op Groepen en leden.
  4. Selecteer een groep.
  5. Klik op ... (het pictogram met drie puntjes) rechts van de gebruiker die je wilt toevoegen als beheerder.
    • Selecteer Beheerdersmachtigingen verwijderen om je status als beheerder in te trekken en in de groep te blijven.
    • Selecteer Gebruiker verwijderen om jezelf te verwijderen uit de groep.

Terug naar menu

Een groep verwijderen

Het verwijderen van een groep is definitief. Als je per ongeluk een groep hebt verwijderd, moet je de groep weer helemaal opnieuw maken. Het verwijderen van een groep betekent niet dat er bestanden of mappen worden verwijderd die voor de groep toegankelijk waren.

Een door een gebruiker beheerde groep verwijderen

Groepsbeheerders kunnen op elk moment een door een gebruiker beheerde groep verwijderen.

1. Meld je aan met je werkaccount op dropbox.com.
  2. Klik op je teamnaam linksonder op de pagina.
  3. Klik op Groepen en leden.
  4. Selecteer de groep die je wilt verwijderen.
  5. Klik op Groep verwijderen.
  6. Klik op Verwijderen.

Een door het bedrijf beheerde groep verwijderen

Alleen beheerders kunnen een door het bedrijf beheerde groep verwijderen.

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Groepen.
  4. Selecteer de naam van de groep die je wilt verwijderen.
  5. Klik op Groep verwijderen.
  6. Klik op Verwijderen.

Terug naar menu

Een groep verlaten

Leden van een door een gebruiker beheerde groep kunnen die groep op elk gewenst moment verlaten. Alleen beheerders kunnen leden verwijderen uit door het bedrijf beheerde groepen.

Een door gebruikers beheerde groep verlaten

1. Meld je aan met je werkaccount op dropbox.com.
  2. Klik op je teamnaam linksonder op de pagina.
  3. Klik op Groepen en leden.
  4. Selecteer de groep die je wilt verlaten.
  5. Klik op Groep verlaten.

Terug naar menu

Een map delen met een groep

Elk teamlid kan een map delen met elke groep, ook met groepen waarvan je geen lid bent.

Een map delen met een groep

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de map aan die je wilt delen.
  3. Klik op de blauwe knop Delen die wordt weergegeven.
  4. Voer in het veld 'Leden voor deze map uitnodigen' de naam in van de groep waarmee je de map wilt delen.
  5. Stel weergave- of bewerkingsmachtigingen in.
  6. Klik op Map delen

Alle leden van de groep worden uitgenodigd voor de map.

Kunnen mensen in een groep verschillende machtigingen hebben voor een gedeelde map?

Ja. Beheerders van groepen en mappen kunnen machtigingen voor een groep of map standaard instellen op alleen-lezen, en bewerkingsmachtigingen verlenen aan individuele gebruikers. Gebruikers met bewerkingsmachtigingen kunnen de inhoud van een map bewerken, terwijl de andere gebruikers dat niet kunnen.

Hebben groepsmachtigingen voorrang op individuele machtigingen?

Gebruikers kunnen wel meer machtigingen maar niet minder machtigingen krijgen. Als de machtigingen van een groep en een persoon verschillen, krijgt de gebruiker altijd de machtigingen die het hoogste niveau van toegang tot bestanden en mappen verlenen.

Wat gebeurt er met machtigingen als een gebruiker meerdere keren voorkomt in een groep?

Als gebruikers meerdere keren worden vermeld in een gedeelde map doordat ze lid zijn van meerdere groepen, krijgen die gebruikers de machtigingen met de meeste functionaliteit. Als de groep bijvoorbeeld machtigingen om te bewerken heeft, maar een individueel voor die map uitgenodigde gebruiker alleen-lezen machtigingen heeft, beschikt dat groepslid ook over de extra machtigingen om te bewerken die zijn toegekend aan de groep.

Als je de toegang van een groepslid wilt beperken, verwijder je dit lid eerst uit de groep en nodig je hem of haar opnieuw uit als een individueel lid van de gedeelde map met de machtiging 'kan weergeven'. Of je nodigt alle leden individueel uit om voor elk lid specifieke machtigingen voor weergeven of bewerken in te stellen.

Terug naar menu

Beheerinstellingen voor groepen

Bepalen wie groepen kan maken

Beheerders van Dropbox Business kunnen kiezen of teamleden door gebruikers beheerde groepen mogen maken. Teamleden mogen standaard door gebruikers beheerde groepen maken.

Opmerking: Alleen beheerders kunnen door het bedrijf beheerde groepen maken. Gebruikers kunnen niet vragen lid te worden van een door het bedrijf beheerde groep.

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op Groepen.
  5. Selecteer Nee naast Door gebruikers beheerde groepen.

De groepen van je team bewerken

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Groepen.
  4. Selecteer de naam van de groep die je wilt bewerken.

De groepen van een specifiek teamlid weergeven en beheren

Als beheerder van een Dropbox Business-team kun je ook de groepen van één lid van je team weergeven en wijzigen. Dit kan nuttig zijn wanneer er nieuwe medewerkers in dienst komen, doordat je hen gemakkelijk kunt toevoegen aan alle betreffende groepen. En wanneer een medewerker een andere functie krijgt, hoef je alleen maar zijn of haar groepen aan te passen.

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Open de Beheerconsole.
  3. Klik op Leden.
  4. Klik op de naam van het account van het teamlid dat je wilt weergeven.

Onder Groepslidmaatschap zie je een lijst met alle groepen waarvan dat teamlid deel uitmaakt.

Terug naar menu