​​Ik heb problemen met een gedeelde map

De informatie in dit artikel geldt voor alle Dropbox-gebruikers, tenzij anders aangegeven.

Er zijn een paar situaties waarin gedeelde mappen mogelijk niet goed werken. Deze situaties en de oplossingen ervoor worden in dit artikel beschreven. Lees dit artikel daarom eerst als je problemen ondervindt met gedeelde mappen.

Als je hier geen antwoord vindt op je vraag, raadpleeg dan deze artikelen:

Gebruik je Dropbox nog niet? Ontdek hoe je met Dropbox zonder moeite mappen kunt delen.

Waarom kan ik de meest recente versies of bestanden in een gedeelde map niet zien?

Als je de meest recente versies van bestanden in een gedeelde map niet kunt zien, kan dat verschillende oorzaken hebben. Raadpleeg dit artikel over problemen met het synchroniseren van bestanden bekijk elk van de onderstaande beschrijvingen van mogelijk relevante situaties.

Scenario 1: Als je een gedeelde map verwijdert of uit je account verwijdert, heb je geen toegang meer tot de map. Ga als volgt na of je een gedeelde map op dropbox.com hebt verwijderd:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Gedeeld in de linkerzijbalk.
    • Klik op Meer in de linkerzijbalk als je Gedeeld niet ziet.
  3. Klik op het tabblad Mappen bovenaan de pagina.
    • Wanneer je de muisaanwijzer over mappen beweegt die je hebt verwijderd of gedeelde mappen waar je nog aan moet deelnemen, verschijnt er een knop Aan map deelnemen
  4. Klik op Aan map deelnemen om een map terug te zetten naar je account.

Als je de desktop-app hebt geïnstalleerd, wordt de gedeelde map automatisch opnieuw gesynchroniseerd. Als de oudere versie zich op dezelfde locatie bevindt, synchroniseert Dropbox de nieuwe versie en voegt '(1)' toe aan het einde van de naam. Dit zorgt ervoor dat elke map een unieke naam heeft.

Je kunt de standaardnaam van een bestand of map wijzigen of bijwerken. Meer informatie over het hernoemen van een bestand of map.

Scenario 2: Als je niet de bestanden kunt zien die je verwacht te zien in een gedeelde map, en je hebt ze niet verwijderd, dan heb je mogelijk onbedoeld de map verwijderd.

Controleer of de map nog steeds wordt gedeeld:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Gedeeld in de linkerzijbalk.
    • Klik op Meer in de linkerzijbalk als je Gedeeld niet ziet.
  3. Zoek de gedeelde map.
    • Als je Je bent geen lid geworden van deze map onder de mapnaam ziet, heb je geen toegang tot de gedeelde map. Om toegang te krijgen, beweeg je de muisaanwijzer over de map en klik je op Aan map deelnemen
    • Als de gedeelde map actief is, controleer dan of je bestanden in de gedeelde map op dropbox.com staan. Als dat niet zo is, lees je hier hoe je je bestanden kunt terugzetten of herstellen.

Waarom kan ik het venster met opties voor gedeelde mappen niet zien?

Als het venster met opties voor gedeelde mappen niet wordt weergegeven wanneer je op Delen… klikt, is er waarschijnlijk sprake van een probleem met een browserextensie of add-on van derden (zoals een blokkering van pop-ups of advertenties).

Om dit op te lossen moet je actieve browserextensies of add-ons tijdelijk uitschakelen. Zodra je de instellingen voor gedeelde mappen hebt gewijzigd en het venster met opties voor gedeelde mappen niet langer nodig hebt, kun je deze browserextensies herstellen.

Als je de extensie wilt blijven gebruiken, kun je mogelijk een uitzondering maken voor Dropbox, of https://www.dropbox.com toevoegen aan de lijst met toegestane websites (whitelist). Deze functie wordt echter niet door alle extensies ondersteund.

Waarom kan ik een map in een andere gedeelde map niet delen?

Als je een map in een andere map niet kunt delen, zijn je machtigingen in die map mogelijk beperkt door de eigenaar van de bovenliggende map. Neem contact op met de eigenaar van de bovenliggende map om deze te vragen de map in de gedeelde map te delen

Wanneer je nog steeds geen submap kunt delen, heb je wellicht het limiet bereikt van het aantal gedeelde submappen dat in één map kan worden gemaakt. Meer informatie over de limieten voor gedeelde mappen.

Ik ben een gebruiker van Dropbox Family

Gebruikers van Dropbox Family kunnen submappen in bovenliggende gedeelde mappen niet rechtstreeks delen. Meer informatie over het delen van bestanden en mappen in een bovenliggende gedeelde map via een link.

Wat gebeurt er als ik een gedeelde map naar een teammap verplaats?

Als je een teamaccount hebt, heb je mogelijk een teammap.

Als je een gedeelde map naar een teammap verplaatst, draag je het eigendom van die map automatisch over aan het team. Je bent dan dus niet langer de eigenaar van de map, en je kunt de map ook niet meer verwijderen uit de teammap. Alleen teambeheerders kunnen mappen uit teammappen verplaatsen.

Eventueel kun je een kopie van de map maken en deze naar de gewenste locatie in je account verplaatsen. Als je de mappen uit de teammap wilt verwijderen, neem je contact op met de beheerder van je team.

Wat gebeurt er als de eigenaar van een gedeelde map die map verlaat?

De eigenaar is waarschijnlijk degene die jou in eerste instantie heeft uitgenodigd voor de gedeelde map. Als je geen eigenaar ziet voor een gedeelde map, heeft de eigenaar de map mogelijk al verlaten. In dat geval kun je contact opnemen met de oorspronkelijke eigenaar en hem of haar vragen eerst opnieuw lid te worden van de map en vervolgens de map toe te voegen aan zijn of haar Dropbox en dan de eigendom over te dragen aan jou.

Als je de eigenaar niet kunt bereiken, kun je het volgende doen:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Sleep de bestanden uit de oude map naar deze nieuwe map.
  3. Nodig leden van de oude gedeelde map opnieuw uit voor deze nieuwe gedeelde map.

Als je eigenaar van een gedeelde map bent en deze verlaat zonder het eigendom over te dragen, wordt de gedeelde map een map zonder eigenaar. Alleen een eigenaar kan leden uit een map verwijderen.

Als je deze map niet meer nodig hebt, maar een ander lid wel, kun je dat lid instellen als de eigenaar. Eerst moet je de gedeelde map weer toevoegen aan je Dropbox-account.

Meer informatie over de overdracht van eigendom van de map aan een ander lid.

Hoe kan ik bewerkingsmachtigingen krijgen voor een gedeelde map die ik alleen kan bekijken?

Alleen de eigenaar of een bewerker van een gedeelde map kunnen de machtigingen ervan wijzigen. Als je een andere rol nodig hebt binnen een gedeelde map, neem dan contact op met de eigenaar of een huidige bewerker en vraag deze persoon om je machtigingen bij te werken. Meer informatie over rollen in een gedeelde map.

Hoe weet ik of mijn map is gedeeld?

Controleer als volgt of een map actief wordt gedeeld tussen jou en de andere personen die je toegang wilt verlenen tot die map:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Gedeeld in de linkerzijbalk.
    • Klik op Meer in de linkerzijbalk als je Gedeeld niet ziet.
    • Voor mappen waarvan iemand anders eigenaar is: als je de gedeelde map niet ziet staan, ben je op dit moment geen lid. Neem contact op met de eigenaar zodat deze hem met je kan delen.
    • Voor mappen waarvan je zelf eigenaar bent: als de persoon met wie je een map wilt delen deze niet in de lijst ziet staan, is deze persoon momenteel geen lid. Deze persoon moet de pagina Gedeeld nagaan of het mogelijk is om op de map Aan map deelnemen kunnen klikken. Als de map daar niet wordt weergegeven, moet de persoon contact met jou opnemen.

Hoe kan ik leden van een gedeelde map weergeven?

Volg de onderstaande instructies om de leden van een gedeelde map te bekijken:

Op dropbox.com

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Beweeg de muisaanwijzer over de map waarvan je de leden wilt bekijken en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl naar boven).
  3. Klik op Wie heeft toegang?.

In de Dropbox-desktopapp:

1. Open de Dropbox-map in Verkenner (Windows) of de Finder (Mac).
  2. Klik met de rechtermuisknop op de map waarvan je de leden wilt bekijken en selecteer Delen... naast het Dropbox-pictogram.
  3. Klik op Wie heeft toegang?.

In de mobiele Dropbox-app

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op de "⁝" (verticale puntjes op Android) of "..." (iOS) naast de juiste map.
  3. Tik op Toegang beheren (Android) of Mapinstellingen (iOS).
  4. Tik op het gedeelte onder [x] leden.
highlight icon

Opmerking: Wanneer je een bestand of map verplaatst naar een gedeelde map, krijgt iedereen die toegang heeft tot die gedeelde map, ook toegang tot het verplaatste bestand of de verplaatste map.

Wat moet ik doen als er bestanden ontbreken in een gedeelde map waarvan ik niet de eigenaar ben?

Als er bestanden lijken te ontbreken in een gedeelde map, controleer dan eerst of de map actief is en of andere leden deze gebruiken. Meer informatie over het bekijken van activiteit in Dropbox.

Je controleert als volgt of er bestanden ontbreken:

1. Meld je aan  bij dropbox.com.
  2. Klik op Gedeeld in de linkerzijbalk.
    • Klik op Meer in de linkerzijbalk als je Gedeeld niet ziet.
  3. Klik op de gedeelde map om te zien of het bestanden verschijnen. Als dat niet het geval is, moet de eigenaar van de gedeelde map (of een lid met bewerkingsrechten) de map mogelijk opnieuw delen.

Wat kan ik doen als een gedeelde map dezelfde naam heeft als een andere map?

Als je lid wordt van een gedeelde map met dezelfde naam als een andere map in je Dropbox-account, wordt een (1) toegevoegd aan de naam van de gedeelde map.

Wijzig de naam van de oorspronkelijke map (de map zonder de (1) in de naam) om het naamconflict op te lossen. Nu kun je de (1) verwijderen uit de naam van de gedeelde map.

highlight icon

Opmerking: als je contact moet opnemen met Dropbox-support over een probleem met gedeelde mappen, moet de eigenaar (of een lid met bewerkingsrechten) dit verzoek indienen.