Machtigingen voor gedeelde links instellen of wijzigen

Bijgewerkt Mar 18, 2024
person icon

De onderstaande functies zijn alleen beschikbaar voor gebruikers van Dropbox Professional, Essentials, Standard, Advanced, Business, Business Plus en Enterprise.
Krijg geavanceerde instellingen wanneer je je Dropbox-account upgradet. Meer informatie en abonnementen bekijken

Als je met iemand een link deelt naar een bestand of map, kun jij bepalen wie het materiaal waar de link naar verwijst kan bekijken, en wat ze met de link kunnen doen.
highlight icon

Opmerking: Je kunt alleen gedeelde links verwijderen die je zelf hebt gemaakt. Als je iemand uitnodigt voor een bestand of map met bewerkingsmachtigingen, kan die persoon zijn eigen link naar het materiaal maken om met iemand anders te delen. Je kunt deze gedeelde links niet beheren, dus zorg ervoor dat je uitsluitend materiaal deelt met mensen die je vertrouwt. Als je beheerder bent van een Dropbox-team, kun je de linkinstellingen voor iedereen beheren. Meer informatie over het beheren van instellingen voor gedeelde links voor je team.

highlight icon

Opmerking:
Dropbox gaat over op een nieuwe gedeelde linkarchitectuur waarin links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld. De nieuwe links zijn te herkennen aan de parameter 'rlkey' in de URL. Voor deze links heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:

• Als je bewerkingsrechten hebt voor een bestand of map, kun je alle gedeelde links verwijderen die voor dat bestand of die map zijn gemaakt.
  • Gebruikers met alleen-lezen-toegang kunnen alleen alleen-lezen-links maken, maar gebruikers met bewerkingsrechten kunnen zowel bewerken- als alleen-lezen-links maken als er nog geen links zijn gemaakt.
  • Links voor alleen-lezen en bewerken zijn niet hetzelfde. Je kunt een alleen-lezen-link niet wijzigen in een bewerkingslink of vice versa.

highlight icon

Opmerking: De onderstaande opties om links aan te passen zijn alleen van toepassing op gedeelde links die je zelf maakt. Als je iemand toegang geeft tot een bestand of map, worden de aanpassingen die jij aanbrengt aan de link niet toegepast op de gedeelde links die die persoon maakt.

Wachtwoorden toevoegen aan gedeelde links

Gebruikers van de Dropbox-abonnementen Professional, Essentials, Standard, Advanced, Business, Business Plus en Enterprise kunnen een wachtwoord toevoegen aan een gedeelde link op dropbox.com of in de mobiele Dropbox-app. Als iemand de link opent, heeft die persoon een wachtwoord nodig om de inhoud ervan te zien.

Een wachtwoord toevoegen aan een gedeeld bestand op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de naam van het bestand aan en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op de Link voor bewerken of Link voor bekijken waaraan je een wachtwoord wilt toevoegen.
  5. Klik naast Wachtwoord vereisen om de optie aan te zetten.
    • Kies naast Wie heeft toegang? de optie Mensen met het wachtwoord als je een wachtwoord toevoegt aan een alleen-lezen-link.
  6. Stel een wachtwoord in.
  7. Klik op Opslaan.

Een wachtwoord toevoegen aan een gedeelde map op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de naam van de map aan en klik op het pictogram voor delen.
  3. Als er nog geen link is gemaakt, klik je op Link maken en kopiëren.
  4. Klik op het tandwielpictogram rechts bovenin.
  5. Klik op Weergavelink.
  6. Kies naast Wie heeft toegang? de optie Mensen met het wachtwoord.
  7. Stel een wachtwoord in.
  8. Klik op Opslaan.

Een wachtwoord toevoegen aan een gedeelde link in de mobiele Dropbox-app voor Android:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op '' (drie verticale puntjes) naast het bestand of de map waaraan je een wachtwoord wilt toevoegen.
  3. Tik op Delen.
  4. Selecteer Link voor bewerken of Link voor weergeven, afhankelijk van waaraan je een wachtwoord wilt toevoegen.
  5. Tik op Instellingen wijzigen.
  6. Schakel Wachtwoord vereisen in.
  7. Voer een wachtwoord in.
  8. Tik op Instellen.
  9. Tik op Opslaan.

Een wachtwoord toevoegen aan een gedeelde link in de mobiele Dropbox-app voor iOS:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op '' (drie horizontale puntjes) naast het bestand of de map waaraan je een wachtwoord wilt toevoegen.
  3. Tik op Mapinstellingen of Bestandsinstellingen.
  4. Tik op Bewerkingslink of Weergavelink (map), of tik op Toegang beheren (bestand).
  5. Schakel Wachtwoord vereisen in.
  6. Voer een wachtwoord in.
  7. Tik op Opslaan rechtsboven.

Als iemand een bestand probeert te bekijken via een gedeelde link waarvoor een wachtwoord nodig is, wordt er gevraagd om een wachtwoord in te voeren.

highlight icon

Opmerking:

Dropbox gaat over op een nieuwe gedeelde linkarchitectuur waarin links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld. De nieuwe links zijn te herkennen aan de 'rlkey'-parameter in de URL. Voor deze links zal heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:

• Als er een wachtwoord wordt toegevoegd aan een gedeelde link nadat deze is gemaakt, houden ontvangers die het gedeelde bestand of de gedeelde map al aan hun Dropbox-accounts hebben toegevoegd hun toegang, en worden ze niet verplicht dat wachtwoord in te voeren.

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord voor de link vergeet of wil wijzigen?

Je kunt het wachtwoord voor links die je hebt gedeeld op dezelfde manier opnieuw instellen als toen je het wachtwoord voor de eerste keer hebt ingesteld. Als je het wachtwoord bent vergeten, kun je een nieuw wachtwoord maken. Je kunt de link ook uitschakelen. Met het oog op de beveiliging geven we nooit je bestaande wachtwoorden weer.

Meer informatie over het uitschakelen van links

Ik ben lid van een Dropbox-teamaccount. Heeft de beheerder van mijn team controle over de wachtwoorden die ik instel?

Hoewel beheerders geen wachtwoorden kunnen instellen voor de links die je zelf maakt, kunnen ze wel bepalen óf je een wachtwoord kunt instellen. Ze kunnen ook de toegang tot alle gedeelde links beperken, zodat ze alleen kunnen worden geopend door het team.

Beheerders: ontdek hoe je links alleen toegankelijk maakt voor teams.

Vervaldatums instellen voor gedeelde links

Gebruikers van Dropbox Professional, Dropbox Standard, Dropbox Advanced en Dropbox Enterprise kunnen een vervaldatum voor een gedeelde link instellen, wijzigen of verwijderen op dropbox.com of in de mobiele Dropbox-app. Mensen hebben tot de vervaldatum toegang tot de gedeelde link. Na deze datum wordt de link uitgeschakeld.

Een vervaldatum instellen voor een gedeelde link op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de naam van het bestand of de map aan en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Klik op Instellingen in de pop-up.
  4. Klik op de Link voor bewerken of Link voor bekijken waarvoor je een vervaldatum wilt instellen.
  5. Klik naast Vervaldatum om de optie Aan te zetten.
  6. Kies de datum waarop de link moet vervallen. De gedeelde link verloopt om 23:59 op de dag die je kiest, op basis van je tijdzone.
  7. Klik op Opslaan om de vervaldatum toe te passen op de link.

Een vervaldatum instellen voor een gedeelde link in de mobiele Dropbox-app voor Android:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op '' (drie verticale puntjes) naast het bestand of de map waaraan je een wachtwoord wilt toevoegen.
  3. Tik op Delen.
  4. Klik op Link voor bewerken of Link voor weergeven, afhankelijk van het type link waarvoor je een vervaldatum wilt instellen.
  5. Tik op Instellingen wijzigen.
  6. Schakel de optie Vervaldatum instellen in.
  7. Selecteer een datum op de kalender.
  8. Tik op OK.
  9. Tik op Opslaan.

De gedeelde link verloopt om 23:59 op de dag die je kiest, op basis van je tijdzone.

Een vervaldatum instellen voor een gedeelde link in de mobiele Dropbox-app voor iOS:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op '' (drie horizontale puntjes) naast het bestand of de map waaraan je een wachtwoord wilt toevoegen.
  3. Tik op Mapinstellingen of Bestandsinstellingen.
  4. Tik op Bewerkingslink of Weergavelink (map), of tik op Toegang beheren (bestand).
  5. Schakel de optie Vervaldatum instellen in.
  6. Selecteer een datum op de kalender.
  7. Tik op Opslaan.

De gedeelde link verloopt om 23:59 op de dag die je kiest, op basis van je tijdzone.

Wanneer de link is opgeslagen, kun je de link kopiëren en in een e-mail plakken of direct via Dropbox verzenden. Zodra de link vervalt, moet je een nieuwe link maken als je het bestand of de map opnieuw wilt delen.

Hoe ziet een gedeelde link met een vervaldatum eruit voor de mensen met wie ik de link deel?

Voor ontvangers wordt de pagina voor de gedeelde link weergegeven als een normale pagina. Ze kunnen de vervaldatum niet zien.

Kan ik de vervaldatum wijzigen?

Je kunt een vervaldatum wijzigen door bovenstaande stappen te volgen.

Wat gebeurt er wanneer iemand na de vervaldatum op de link klikt?

Als iemand na de vervaldatum op de link klikt, verschijnt het bericht 'Deze link is verlopen'. Om die persoon toegang te geven tot het bestand, maak je een andere link en deel je die met die persoon. Meer informatie over het maken en delen van links naar bestanden en mappen.

Ik ben lid van een Dropbox-team. Kan mijn beheerder invloed uitoefenen op de vervaldatums die ik instel?

Beheerders kunnen een standaard vervaldatum toewijzen voor gedeelde links van teams. Als je een Dropbox-beheerder bent, vind je hier meer informatie over hoe je een standaard vervaldatum instelt voor gedeelde links die door je team zijn gemaakt.

highlight icon

Opmerking: Dropbox gaat over op een nieuwe gedeelde linkarchitectuur waarin links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld. De nieuwe links zijn te herkennen aan de parameter 'rlkey' in de URL. Voor deze links heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:

• Ontvangers van gedeelde links die het gedeelde bestand of de gedeelde map aan hun Dropbox-accounts toevoegen, houden ook toegang nadat de gedeelde link is verlopen.

Downloads uitschakelen voor een gedeelde link

Gebruikers van Dropbox Professional, Dropbox Standard, Dropbox Advanced en Dropbox Enterprise kunnen downloads uitschakelen voor een gedeelde link, op dropbox.com of via de mobiele Dropbox-app.

highlight icon

Belangrijke opmerking: Wanneer je downloads voor een gedeelde link uitschakelt, kunnen mensen de inhoud van een link niet downloaden via Dropbox. Hiermee kun je echter niet voorkomen dat mensen de inhoud op een andere manier opslaan.

Je schakelt als volgt downloads voor een gedeelde link uit op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de naam van het bestand of de map aan en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op Link voor weergave, afhankelijk van de link waarvoor je downloads wilt uitschakelen.
  5. Klik naast Downloads uitschakelen om de optie Aan te zetten.
  6. Klik op Opslaan.

Downloads voor een gedeelde link uitschakelen via de mobiele Dropbox-app:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op een bestand om de pagina met de voorbeeldweergave te openen.
  3. Tik op (drie puntjes) in de rechterbovenhoek.
  4. Tik op Toegang beheren.
  5. Tik op Linkinstellingen weergeven.
  6. Klik naast Downloads uitschakelen om de optie Aan te zetten.
  7. Tik op Gereed.

Je kunt deze link delen via Dropbox of door de link te plakken in een e-mail- of chatbericht.

Ontvangers kunnen dit bestand bekijken in de voorbeeldweergave op dropbox.com, maar de knop Downloaden wordt grijs weergegeven en is niet beschikbaar. Als een ontvanger de knop Downloaden aanwijst, wordt 'Downloads uitgeschakeld' weergegeven.

Als voorbeeldweergaven niet worden ondersteund voor het type bestand dat je deelt, zie je de foutmelding '[bestandstype]-bestanden kunnen niet worden bekeken in de voorbeeldweergave. Downloads moeten zijn ingeschakeld voor delen.' Downloads kunnen dus niet worden uitgeschakeld voor dat bestand.

highlight icon

Opmerking: Dropbox gaat over op een nieuwe gedeelde linkarchitectuur waarin links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld. De nieuwe links zijn te herkennen aan de parameter 'rlkey' in de URL. Voor deze links heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:

• Als je downloads uitschakelt voor de alleen-lezen-maplink, kunnen ontvangers van de link die map ook niet toevoegen aan hun Dropbox.

De toegang tot gedeelde links beperken tot leden van je team

De toegang tot gedeelde links beperken tot leden van je team op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de naam van het bestand of de map aan en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Klik op Instellingen in de pop-up.
  4. Klik op de Link voor bewerken of Link voor bekijken waarvoor je de toegang wilt beperken.
  5. Selecteer naast Wie heeft toegang de optie Teamleden in de vervolgkeuzelijst.
  6. Klik op Opslaan.
highlight icon

Opmerking: Gedeelde links met weergaverechten en gedeelde links voor webgebaseerde bestanden kunnen nog steeds extern worden gedeeld. Niet-teamleden kunnen hun eigen gedeelde links maken op basis van hun rechten en instellingen.

highlight icon

Opmerking: Dropbox gaat over op een nieuwe gedeelde linkarchitectuur waarin links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld. De nieuwe links zijn te herkennen aan de parameter 'rlkey' in de URL. Voor deze links heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:

• Als je bewerkingsrechten hebt voor een bestand of map, kun je alle gedeelde links verwijderen die voor dat bestand of die map zijn gemaakt.
  • Gebruikers met alleen-lezen-toegang kunnen alleen alleen-lezen-links maken, maar gebruikers met bewerkingsrechten kunnen zowel bewerken- als alleen-lezen-links maken als er nog geen links zijn gemaakt.
  • Links voor alleen-lezen en bewerken zijn niet hetzelfde. Je kunt een alleen-lezen-link niet wijzigen in een bewerkingslink of vice versa.
  • Er is slechts één bewerkingslink en één alleen-lezen link per bestand of map mogelijk.

De toegang tot gedeelde links beperken tot leden van je team via de mobiele Dropbox-app:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op een bestand om de pagina met de voorbeeldweergave te openen.
  3. Tik op (drie puntjes) in de rechterbovenhoek.
  4. Tik op Toegang beheren.
  5. Tik op Linkinstellingen weergeven.
  6. Tik op Toegang via link.
  7. Selecteer Teamleden in het menu.
  8. Tik op Gereed.

Wanneer de link is opgeslagen, kun je de link kopiëren en in een e-mail plakken of direct via Dropbox verzenden.