Het delen van een Dropbox-bestand of -map opheffen

De informatie in dit artikel geldt voor alle Dropbox-gebruikers, tenzij anders aangegeven.

Als je een bestand met iemand hebt gedeeld, kun je op elk gewenst moment het delen opheffen. Je moet dan eerst weten op welke manier je het bestand hebt gedeeld:

Meer informatie over hoe je kunt zien op welke manier je een bestand hebt gedeeld

highlight icon

Opmerking: Als het lid dat je wilt verwijderen het bestand al heeft gedownload of opgeslagen in diens Dropbox-account, heeft die persoon nog steeds toegang tot de kopie van het bestand, ook als je het delen opheft of een gedeelde link verwijdert.

Een link naar een bestand of map verwijderen

Als een lid toegang heeft gekregen tot een bestand of map via een gedeelde link die je hebt gemaakt, kun je deze persoon verwijderen door de link te verwijderen. Als je een link verwijdert en op de knop Delen klikt naast een bestand, verschijnen alle voorgaande leden nog steeds in de lijst, maar kan de gedeactiveerde link door niemand meer worden gebruikt. Iemand die op een uitgeschakelde link klikt, krijgt een foutmelding.

highlight icon

Opmerkingen:
  • Gedeelde links die je niet zelf hebt gemaakt, kun je alleen verwijderen als je bewerkingsmachtigingen hebt, of als het webgebaseerde bestanden betreft, zoals Paper- of Google-documenten.
  • Dropbox gaat over op een nieuwe gedeelde linkarchitectuur waarin links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld. De nieuwe links zijn te herkennen aan de 'rlkey'-parameter in de URL. Voor deze links zal heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:
    • Alleen gebruikers met bewerkingsrechten kunnen gedeelde links verwijderen of linkinstellingen wijzigen.
    • In plaats van een link te verwijderen, kun je de toegang voor bepaalde gebruikers beperken door de onderstaande instructies te volgen om een lid uit een bestand of map te verwijderen.
    • Gebruikers kunnen via gedeelde links bestanden of mappen toevoegen aan hun Dropbox-accounts. Als je de toegang van een persoon tot een specifiek bestand of een specifieke map wilt opheffen, moet je zowel de gedeelde link verwijderen als de gebruiker uit de toegangslijst verwijderen.

Een lid verwijderen uit een bestand of map

Als je een lid verwijdert uit een bestand, kan die persoon jouw versie van het bestand niet meer openen op dropbox.com of via de verstuurde uitnodiging.

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Gedeeld in de linkerzijbalk.
    • Klik op Meer in de linkerzijbalk als je Gedeeld niet ziet.
  3. Klik op de knop "..." (drie puntjes) naast de map waarvan je het delen wilt opheffen.
  4. Selecteer Delen... naast het Dropbox-pictogram.
  5. Klik op Wie heeft toegang?
  6. Klik op het vervolgkeuzemenu naast de naam van de persoon die je wilt verwijderen uit het bestand.
  7. Klik op Verwijderen.
highlight icon

Opmerking: Als de optie Verwijderen grijs wordt weergegeven, heeft het lid waarschijnlijk toegang tot het bestand of de map via een link, en niet als een toegevoegd lid. Als dit het geval is, zie je een bericht met de tekst Mensen die bestanden via een link hebben bekeken, kunnen niet worden verwijderd uit bestanden. Om de toegang te verwijderen, moet je de gedeelde link verwijderen die deze persoon gebruikt om het bestand te openen.

1. Klik nogmaals op Verwijderen.