Weergaverechten voor bestanden geven via een gedeelde link

Je kunt mensen op verschillende manieren toestaan je bestanden in Dropbox te bekijken, zonder dat ze het bestand kunnen bewerken. Weergaverechten zijn handig wanneer je een bestand wilt delen met een groot publiek of als je feedback over een bestand wilt verzamelen.

Je kunt als volgt iemand weergaverechten geven:

1. Maak een gedeelde link

Iedereen die de gedeelde link heeft, kan je bestand openen. Mensen met wie je een link naar een bestand deelt, hebben geen Dropbox-account nodig om het bestand te bekijken.

Als je Dropbox Professional of Business gebruikt, kun je machtigingen voor je gedeelde links instellen. Zo kun je beperken wie de bestanden kan bekijken.

2. Voeg iemand toe aan een bestand of map

Je kunt iemand toevoegen aan een bestand als je wilt dat alleen bepaalde mensen toegang tot het bestand hebben. Mensen die je toevoegt aan een bestand, moeten een Dropbox-account hebben.

Secties in dit artikel:

Een link naar een bestand of map delen

Je kunt een link naar een bestand of map delen op dropbox.com of vanaf je computer, telefoon of tablet. Mensen die een gedeelde link of een gedeeld bestand hebben ontvangen, kunnen het oorspronkelijke bestand op geen enkele manier wijzigen.

Als je Dropbox Professional of Business gebruikt, kun je machtigingen voor gedeelde links instellen.

Een link delen op dropbox.com

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs het bestand dat of de map die je wilt delen aan en klik op Delen wanneer dit wordt weergegeven.
  3. Als er nog geen link is gemaakt, klik je op Een link maken.
    • Als er al wel een link is gemaakt, klik je op Link kopiëren.
  4. De link wordt gekopieerd naar je klembord. Je kunt de link vervolgens plakken in een e-mail, bericht of op een andere plek waar anderen deze kunnen openen.

Een link delen vanaf je computer

1. Installeer de Dropbox-desktopapp op je computer als je dit nog niet hebt gedaan.
  2. Klik met de rechtermuisknop of klik met Control ingedrukt op het bestand.
    • Op Windows-computers: kies Delen... en vervolgens Link maken.
    • Op Mac- of Linux-computers: klik op Link kopiëren.
  3. Wacht tot de link is gekopieerd naar het klembord. Je kunt de link vervolgens plakken in een e-mail, tekstbericht of bericht op sociale media.

Een link delen vanaf je telefoon of tablet

1. Ga naar het item (bestand of map) dat je wilt delen.
    • Op Android-apparaten: tik op de pijl-omlaag naast de bestandsnaam.
    • Op iOS-apparaten: tik op (het pictogram met drie puntjes) naast de bestandsnaam.
  2. Tik op Delen.
  3. Tik op Een link maken.
    • Als er al een link is gedeeld voor dit bestand of deze map, tik je op Delen naast Iedereen met de link kan weergeven.
  4. Selecteer de manier waarop je de link wilt delen, bijvoorbeeld per e-mail, sms of een bericht op sociale media.
  5. Vul de benodigde informatie in om de link te verzenden of te plaatsen.

Iemand toevoegen aan een bestand

Als je mensen toevoegt aan een bestand, geef je ze rechten om het bestand weer te geven in hun eigen Dropbox-account. Je kunt iemand toevoegen aan een bestand op dropbox.com of vanaf je computer, telefoon of tablet.

Opmerking: Mensen die je toevoegt aan een bestand, moeten een Dropbox-account hebben. Deel je een bestand met een e-mailadres dat niet gekoppeld is aan een Dropbox-account, dan kan de ontvanger een nieuw account maken of een bestaand account gebruiken dat is gekoppeld aan een ander e-mailadres.

Iemand op dropbox.com toevoegen aan een bestand

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs het bestand dat of de map die je wilt delen aan en klik op Delen wanneer dit wordt weergegeven.
  3. Geef de naam of het e-mailadres op van de mensen die toegang moeten krijgen tot je bestanden.
    • Als je een map deelt, kies je Kan weergeven in het vervolgkeuzemenu.
  4. Voeg een bericht over de bestanden toe en klik op Delen.
    • Dropbox Pro- en Business-gebruikers, evenals enkele Plus-gebruikers, zien in het pop-upvenster opties voor het instellen van een wachtwoord en/of een vervaldatum voor de link.

Iemand vanaf je computer toevoegen aan een bestand

1. Installeer de Dropbox-desktopapp op je computer als je dit nog niet hebt gedaan.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de map en selecteer Delen…
  3. Kies Kan weergeven.
  4. Geef de naam of het e-mailadres op van de mensen die toegang moeten krijgen tot je bestanden.
  5. Klik op Uitnodigen.

Iemand vanaf je telefoon of tablet toevoegen aan een bestand

1. Ga naar het item (bestand of map) dat je wilt delen.
    • Op Android-apparaten: tik op de pijl-omlaag naast de bestandsnaam.
    • Op iOS-apparaten: tik op (het pictogram met drie puntjes) naast de bestandsnaam.
  2. Tik op Delen.
  3. Geef de naam of het e-mailadres op van de mensen die toegang moeten krijgen tot je bestanden.
  4. Kies Kan weergeven onder Deze mensen.
  5. Voeg een bericht toe over de bestanden en tik op Verzenden.