Meerstapsverificatie in- en uitschakelen

Bijgewerkt Mar 14, 2024

Meerstapsverificatie (ook wel MFA, tweestapsverificatie, tweefactorauthenticatie of 2FA genoemd) is een sterk aanbevolen beveiligingsfunctie waarmee je een extra beveiligingslaag aan je Dropbox-account toevoegt. Als je meerstapsverificatie inschakelt, moet je behalve een wachtwoord ook een beveiligingscode van zes cijfers invoeren wanneer je je aanmeldt bij je account of een nieuwe computer, telefoon of tablet koppelt.

Je hebt een mobiel apparaat nodig waarop je sms'jes kunt ontvangen of waarop je een compatibele mobiele authenticatie-app kunt gebruiken voor meerstapsverificatie.

Maak je al gebruik van meerstapsverificatie en krijg je geen toegang? Lees hier hoe je weer toegang krijgt tot je account.

Tweestapsverificatie inschakelen

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar (profielfoto of initialen) in de rechterbovenhoek.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Selecteer het tabblad Beveiliging.
  5. Zet Tweestapsverificatie op Aan.
    • Als je Beheerd via eenmalige aanmelding ziet op het tabblad Beveiliging , maakt je team gebruik van eenmalige aanmelding (SSO). Dit betekent dat je mogelijk geen tweestapsverificatie kunt gebruiken voor Dropbox. Neem contact op met je beheerder voor meer informatie.
  6. Klik op Aan de slag.
  7. Voer je wachtwoord opnieuw in.
  8. Geef aan of je de beveiligingscode wilt ontvangen via sms-bericht of via de mobiele app, en volg de onderstaande instructies voor je keuze.
highlight icon

Opmerking: je kunt meerstapsverificatie alleen instellen op dropbox.com.

Als je ervoor kiest je beveiligingscodes per sms te ontvangen, heb je een telefoon nodig waarop je sms-berichten kunt ontvangen (je aanbieder kan hiervoor kosten in rekening brengen). Telkens als je je bij Dropbox aanmeldt, wordt er een sms-bericht met een beveiligingscode gestuurd naar je telefoon.

Een code ontvangen via sms:

1. Selecteer Sms-berichten gebruiken tijdens het instellen van meerstapsverificatie.
  2. Voer het telefoonnummer in waarop je sms-berichten wilt ontvangen.
  3. Klik op Volgende.
  4. Er wordt een sms met een beveiligingscode naar je verzonden. Voer deze code in bij de prompt op dropbox.com.
  5. Klik op Volgende.
highlight icon

Opmerking: Vanaf 9 maart 2023 wordt het instellen van nieuwe apparaten om beveiligingscodes per sms te ontvangen niet meer ondersteund voor de landcode +92.

Als je ervoor kiest beveiligingscode via een authenticatie-app te ontvangen, moet je er eerst een downloaden. De authenticatie-app die je kiest, moet een unieke, tijdelijke beveiligingscode genereren. De meeste authenticatie-apps genereren ook beveiligingscodes als je mobiele service niet beschikbaar is. Dat is handig wanneer je onderweg bent of wanneer er onvoldoende signaal is. Elke app die het TOTP-protocol (Time-based One-Time Password) ondersteunt, is in principe goed, zoals:

Als je een authenticatie-app gebruikt om verificatiecodes te ontvangen, is het raadzaam primaire en secundaire telefoonnummers als back-up toe te voegen.

Een code ontvangen via de mobiele app:

1. Selecteer Een mobiele app gebruiken tijdens het instellen van meerstapsverificatie.
  2. Je kunt een van de volgende procedures volgen:
    • De barcode scannen (als je app dit ondersteunt): Open de app van je keuze en kies voor het toevoegen van een nieuw account. Je kunt vervolgens mogelijk met de camera van je telefoon de barcode scannen op dropbox.com.
    • Handmatig je geheime sleutel invoeren: Je krijgt een geheime sleutel op dropbox.com die je in de app intypt. Volg de stappen in je app om een nieuw account toe te voegen met behulp van een geheime sleutel.
  3. Klik op Volgende.
  4. Wanneer de authenticatie-app is geconfigureerd, voer je de beveiligingscode in die deze app genereert om de instellingen te verifiëren en meerstapsverificatie in te schakelen.
  5. Klik op Volgende.
highlight icon

Opmerking: als je een Unix- of Linux-shell gebruikt kun je met behulp van de OATH-tool veilig een beveiligingscode genereren op de opdrachtregel op je computer.

Het telefoonnummer voor meerstapsverificatie wijzigen

1. Meld je aan op dropbox.com in een webbrowser.
  2. Klik op de avatar (profielfoto of initialen) in de rechterbovenhoek.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Selecteer het tabblad Beveiliging.
  5. Klik op Bewerken naast je telefoonnummer.
    • Je moet je wachtwoord invoeren om door te gaan.

Een back-upmethode voor meerstapsverificatie toevoegen

Nadat je meerstapsverificatie hebt ingeschakeld, kun je overwegen een tweede telefoonnummer toe te voegen waarop je ook sms-berichten kunt ontvangen. Mocht je je telefoon ooit kwijtraken of je authenticatie-app niet kunnen gebruiken, dan kunnen we een beveiligingscode sturen naar het reservetelefoonnummer.

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar (profielfoto of initialen) in de rechterbovenhoek.
  3. Kies Instellingen.
  4. Selecteer het tabblad Beveiliging.
  5. Klik onder Tweestapsverificatie op Toevoegen naast Alternatieve methode.
  6. Voer je wachtwoord in.
  7. Voer het telefoonnummer in dat je als reservenummer wilt gebruiken.

Een back-upcode gebruiken voor meerstapsverificatie

Wanneer je tweestapsverificatie inschakelt, ontvang je tien back-upcodes van acht cijfers. Je kunt elke achtcijferige code eenmaal gebruiken om in geval van nood toegang te krijgen tot je Dropbox-account.

Je back-upcodes vinden

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar (profielfoto of initialen) in de rechterbovenhoek.
  3. Kies Instellingen.
  4. Selecteer het tabblad Beveiliging.
  5. Klik onder Tweestapsverificatie op Weergeven naast Herstelcodes.
  6. Voer je wachtwoord in.
  7. Gebruik of bewaar de code die wordt weergegeven.

Je back-upcodes vinden

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Problemen met het verkrijgen van een code?
  3. Klik op Geef je back-upcode voor noodgevallen op.
  4. Voer een van de back-upcodes voor noodgevallen in.
  5. Druk op Enter.
highlight icon

Opmerkingen:

• Let goed op wanneer je een back-upcode invoert. Een 1 (één) kan eruitzien als een L, een 0 (nul) kan eruitzien als een O, en omgekeerd.
  • Als je je laatste back-upcode hebt gebruikt, wordt je gevraagd nieuwe back-upcodes te genereren.
  • We raden ook aan dat je je wachtwoord wijzigt als je je telefoon bent kwijtgeraakt.

Een beveiligingssleutel gebruiken voor meerstapsverificatie

Je kunt een beveiligingssleutel voor meerstapsverificatie gebruiken in plaats van een beveiligingscode van zes cijfers. Een beveiligingssleutel is een klein USB-, Bluetooth- of NFC-apparaat (Near Field Communication) dat een van de open standaarden volgt:

• FIDO Universal 2nd Factor (U2F)
  • Web Authentication (WebAuthn), ook wel FIDO2 genoemd

In tegenstelling tot verificatie via sms of de mobiele app, heeft een beveiligingssleutel geen batterij of internetverbinding nodig. Maar wat het belangrijkst is, beveiligingssleutels gebruiken geverifieerde communicatie om je te beschermen tegen phishingaanvallen.

Een beveiligingssleutel instellen voor je Dropbox-account

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar (profielfoto of initialen) in de rechterbovenhoek.
  3. Kies Instellingen.
  4. Selecteer het tabblad Beveiliging.
  5. Klik onder Tweestapsverificatie op Toevoegen naast Beveiligingssleutels. Wordt dit gedeelte niet weergegeven? Volg de instructies 'Tweestapsverificatie inschakelen' hierboven voordat je doorgaat.
  6. Voer je wachtwoord in.
  7. Steek je beveiligingssleutel in een USB-poort en klik op Instellen.

Waar kan ik mijn beveiligingssleutel gebruiken?

Wanneer je eenmaal een beveiligingssleutel hebt, kan die worden ingeschakeld voor zowel je persoonlijke als je zakelijke Dropbox-account. De sleutel kan ook worden gebruikt voor WebAuthn- of U2F-services, zoals Google Apps.

Momenteel worden beveiligingssleutels alleen ondersteund op bepaalde apparaten en in bepaalde browsers. Daarom moet je tweestapsverificatie eerst inschakelen in Dropbox en kiezen of je codes wilt ontvangen via sms of een mobiele app. Zo beschik je over een reservemethode voor het geval dat je beveiligingssleutel niet wordt ondersteund door een apparaat.

Dropbox ondersteunt het gebruik van een beveiligingssleutel alleen als je je via de webbrowser Chrome of Firefox aanmeldt op dropbox.com. Je kunt geen beveiligingssleutel gebruiken om je aan te melden bij de Dropbox desktop-app of de mobiele Dropbox-app. Je kunt echter meerstapsverificatie via sms of de mobiele app gebruiken op apparaten en platforms die U2F of WebAuthn niet ondersteunen, of als je beveiligingssleutel niet beschikbaar is.

highlight icon

Opmerking: Er zijn meerde manieren om een beveiligingssleutel te activeren. Mogelijk moet je op de sleutel tikken of een knop indrukken om de registratie te activeren. Als je moeite hebt met het registreren van de beveiligingssleutel, moet je controleren of de sleutel compatibel is met U2F of WebAuthn. Je kunt ook de instructies van de fabrikant van je apparaat raadplegen.

Meerstapsverificatie uitschakelen

Je kunt meerstapsverificatie voor je Dropbox-account op ieder moment uitschakelen. Dit doe je als volgt:

3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op de tab Beveiliging.
  5. Zet Tweestapsverificatie op Uit.