Bestanden ontbreken, zijn weer verschenen of zijn beschadigd. Wat is er mis met Dropbox?

Ontbrekende of beschadigde bestanden kunnen diverse oorzaken hebben. Je vindt het snelst een oplossing voor ontbrekende bestanden door dit artikel zorgvuldig te lezen.

Opmerking: Vaak ontbreken bestanden niet, maar zijn ze verplaatst. De verplaatsing van een bestand wordt in het logboek van Dropbox gewoonlijk vastgelegd als verwijdering (van de oorspronkelijke locatie) en toevoeging (aan de nieuwe locatie).

Als je bestanden verplaatst of de naam ervan wijzigt, kun je een melding over verwijderde bestanden ontvangen. Mogelijk heb je de melding niet ontvangen dat de bestanden ergens anders zijn toegevoegd. Als je (of een lid van een gedeelde map) ontbrekende bestanden hebt verplaatst, kun je ze openen op de nieuwe locatie. Je hoeft ze niet terug te zetten.

Als je bestanden wel ontbreken of als er sprake is van een ander probleem, selecteer je de onderstaande link die het beste de gebeurtenis in je Dropbox beschrijft. Je krijgt meer informatie over wat je moet doen.

Gedeelten in dit artikel:

Ik kan bestanden of mappen niet vinden, maar heb ze volgens mij niet verwijderd

Er kunnen diverse redenen zijn waarom bestanden of mappen zoekraken. Als het bestand in een gedeelde map stond, heeft een ander lid van de map het mogelijk onbedoeld verwijderd. Ook kan het bestand zijn verplaatst naar een andere map in je Dropbox.

Dropbox houdt altijd een logboek bij met de gebeurtenissen in je account. In dit logboek kun je opzoeken wat er is gebeurd met ontbrekende bestanden en ze terugzetten. Je kunt op meerdere manieren op onderzoek uit.

De zoekbalk gebruiken:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik bovenaan de pagina in de zoekbalk en voer trefwoorden in die aansluiten op de bestanden of mappen die je niet kunt vinden.
  3. Scrol naar de onderkant van de pagina met de zoekresultaten. Hier vind je de verwijderde bestanden.
  4. Ga op zoek naar de verwijderde bestanden of mappen in het logboek en wijs de items aan met de muis. Klik op de knop Terugzetten aan de rechterkant.
  • Opmerking: Het proces kan even duren als je veel bestanden wilt terugzetten.

Kun je de ontbrekende bestanden nog steeds niet vinden? Gebruik de pagina Gebeurtenissen.

De pagina Gebeurtenissen gebruiken:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Ga naar dropbox.com/events.
  3. Zoek op de pagina naar verwijderingen die in verband kunnen staan met de ontbrekende bestanden of mappen. Het gaat daarbij om handelingen als toevoegingen, bewerkingen, verwijderingen, naamwijzigingen of verplaatsingen.
    • Als het bestand is verplaatst of de naam ervan is gewijzigd, wordt de naam of de locatie van het nieuwe bestand weergegeven.
    • Als het bestand is verwijderd, wijs je het vermelde bestand aan met de muis en klik je op de knop terugzetten die rechts wordt weergegeven.
    • Zie je geen knop Terugzetten? Volg deze stappen om de bestanden terug te zetten.
  • Opmerking: Het proces kan even duren als je veel bestanden wilt terugzetten.

Kun je de ontbrekende bestanden niet vinden? Probeer de pagina Verwijderde bestanden.

De pagina Verwijderde bestanden gebruiken:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Verwijderde bestanden in de linkerzijbalk.
  3. Zoek op de pagina naar de verwijderde bestanden of mappen die je wilt terugzetten.
  4. Als je het bestand of de map vindt, wijs je de vermelding van het bestand aan met de muis en klik je op (het pictogram met de drie puntjes) rechts ervan.
  5. Klik op de knop Terugzetten.
  • Opmerking: Het proces kan even duren als je veel bestanden wilt terugzetten.

Ik kan met de bovenstaande oplossingen mijn ontbrekende bestanden niet vinden. Wat moet ik doen?

Als je geen vermeldingen vindt van bestanden die zijn verplaatst, verwijderd of waarvan de naam is gewijzigd, stel je jezelf de volgende vragen:

Ik ondervind nog steeds problemen en wil graag naar het begin van het artikel, zodat ik het opnieuw kan proberen.

Ik (of iemand met wie ik mappen deel) heb iets verwijderd, maar ik wil het terugzetten

Als je zeker weet dat jij (of iemand met wie je een map deelt) een bestand hebt verwijderd, kun je het op een paar manieren terugkrijgen. In de volgende gevallen weet je dat jij of een lid van de gedeelde map een bestand heeft verwijderd:

• Je hebt een e-mail ontvangen over een groot aantal verwijderingen uit je Dropbox-account.
  • Je hebt op de pagina Gebeurtenissen de ontbrekende bestanden of mappen gevonden.
  • Je herinnert je dat je de bestanden of mappen hebt verwijderd, of een lid van een gedeelde map heeft je verteld dat hij dat heeft gedaan.

Als je verwijderde bestanden wilt terugzetten, zoek je met de zoekbalk in de map waaruit het bestand is verwijderd. Je kunt ook zoeken via de pagina Gebeurtenissen of de pagina Verwijderde bestanden. Kies beperkingen voor de zoekopdracht, zodat je sneller vindt wat er is gebeurd in de gedeelde map.

De zoekbalk gebruiken:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik bovenaan de pagina in de zoekbalk en voer trefwoorden in die aansluiten op de bestanden of mappen die je niet kunt vinden.
  3. Scrol naar de onderkant van de pagina met de zoekresultaten. Hier vind je de verwijderde bestanden.
  4. Ga op zoek naar de verwijderde bestanden of mappen in het logboek en wijs de items aan met de muis. Klik op de knop Terugzetten aan de rechterkant.

Zie je geen knop Terugzetten? Volg deze stappen om de bestanden terug te zetten.

• Opmerking: Het proces kan even duren als je veel bestanden wilt terugzetten.

Kun je de ontbrekende bestanden niet vinden? Gebruik de pagina Gebeurtenissen.

De pagina Gebeurtenissen gebruiken:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Ga naar dropbox.com/events.
  3. Als je een gebeurtenis zoekt die zich heeft voorgedaan in een gedeelde map, klik je op het vervolgkeuzemenu Alle en selecteer je de gedeelde map waarvoor je de gebeurtenis wilt terugdraaien.
  4. Als je een gebeurtenis zoekt die zich niet heeft voorgedaan in een gedeelde map, zoek je de gebeurtenis op waarbij de bestanden die je wilt terugzetten zijn verwijderd, klik je op (pictogram met de drie puntjes) en klik je vervolgens op Terugzetten.
  5. Scrol op de pagina naar verwijderingen die in verband kunnen staan met de ontbrekende bestanden of mappen.

Kun je de ontbrekende bestanden niet vinden? Probeer de pagina Verwijderde bestanden.

De pagina Verwijderde bestanden gebruiken:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Verwijderde bestanden in de linkerzijbalk.
    • Als je een gebeurtenis zoekt die zich heeft voorgedaan in een gedeelde map, klik je op het vervolgkeuzemenu Alle en selecteer je de gedeelde map waarvoor je de gebeurtenis wilt terugdraaien.
    • Als je een gebeurtenis zoekt die zich niet heeft voorgedaan in een gedeelde map, zoek je de gebeurtenis op waarbij de bestanden die je wilt terugzetten zijn verwijderd, klik je op (pictogram met de drie puntjes) en klik je vervolgens op Terugzetten.
  3. Scrol op de pagina naar verwijderingen die in verband kunnen staan met de ontbrekende bestanden of mappen.

Ik kan met de bovenstaande oplossingen mijn ontbrekende bestanden niet vinden. Wat moet ik doen?

Als je geen vermeldingen vindt van bestanden die zijn verplaatst, verwijderd of waarvan de naam is gewijzigd, stel je jezelf de volgende vragen:

Het lukt nog steeds niet en mijn probleem heeft niet te maken met een gedeelde map. Ik wil graag naar het begin van het artikel, zodat ik het opnieuw kan proberen.

Mijn Dropbox is een rommeltje en ik wil deels of volledig terug naar een vorige versie

Als je te veel problemen ondervindt met de bestanden in je Dropbox, kun je het volledige account of bepaalde gedeelde mappen terugdraaien naar een specifiek tijdstip. De functie Terugdraaien is een soort tijdmachine. Na het terugdraaien is het net alsof de volledige Dropbox (of een gedeelde map erin) helemaal geen problemen heeft ondervonden.

Je voert het terugdraaien uit samen met een medewerker van Dropbox Support. Maar eerst kun je veel tijd besparen door het onderstaande onderdeel te lezen en precies de vereiste info toe te voegen aan je supportticket.

Geef de nodige informatie door aan een medewerker van Dropbox Support om een account terug te draaien:

Er zijn meerdere opties. Je kunt het volgende terugdraaien:

• Eén gedeelde map
  • Meerdere gedeelde mappen
  • Bestanden die niet zijn gedeeld
  • Je volledige Dropbox-account

Bij elke optie voor het terugdraaien wordt het account (of de geselecteerde gedeelde mappen) teruggedraaid naar de toestand voor de verwijdering. Wijzigingen die na die gebeurtenis zijn doorgevoerd, worden overschreven. Wellicht is het verstandig om buiten je Dropbox een kopie te maken van bestanden die je onlangs hebt bewerkt. Zo vermijd je dat belangrijke wijzigingen verloren gaan.

Na het maken van kopieën van onlangs bewerkte bestanden neem je contact op met Dropbox Support en geef je een gebeurtenislink op.

Het lukt nog steeds niet en mijn probleem heeft niet te maken met het terugdraaien van een account. Ik wil graag naar het begin van het artikel, zodat ik het opnieuw kan proberen.

De bestanden in mijn Dropbox zijn versleuteld door een virus of malware

Als een apparaat dat is gekoppeld aan je Dropbox geïnfecteerd is met een virus of malware, kunnen de bestanden in je Dropbox ook geïnfecteerd raken. Het virus kan bijvoorbeeld je bestanden versleutelen, waardoor je ze niet meer kunt openen. Schrik niet. Meestal kunnen we je hiermee helpen.

Als je Dropbox-bestanden zijn versleuteld door een virus of malware, moeten je Dropbox-account en alle geïnfecteerde gedeelde mappen meestal worden teruggedraaid naar een specifiek tijdstip voordat de versleuteling heeft plaatsgevonden. Dat is de beste manier om alle versleutelde bestanden te repareren. Voordat een medewerker van Dropbox Support je hiermee helpt, moet je iets heel belangrijks doen:

• Verwijder de malware van je computer, zodat de teruggezette bestanden na het terugdraaien niet opnieuw geïnfecteerd raken.

Nadat je het virus of de malware van het apparaat hebt gehaald, volg je deze stappen om een supportmedewerker te helpen met het terugdraaien.

• Opmerking: Als je het delen van mappen opheft of apparaten ontkoppelt van de Dropbox-desktopapp, wordt dit proces mogelijk bemoeilijkt. Voer deze handelingen niet uit. Als je dit toch al hebt gedaan, vertel je dit aan de medewerker van Dropbox Support.

Het lukt nog steeds niet en mijn probleem heeft niet te maken met een virus of malware. Ik wil graag naar het begin van het artikel, zodat ik het opnieuw kan proberen.

Allerlei oude bestanden worden plotseling opnieuw weergegeven

Heel soms worden oude of verwijderde bestanden opnieuw weergegeven in je Dropbox. Als dat het geval is, kunnen we je account terugdraaien tot voor deze gebeurtenis. Ook kunnen we de afzonderlijke toevoegingen ongedaan maken.

Het lukt nog steeds niet en mijn probleem heeft niet te maken met bestanden die opnieuw worden weergegeven. Ik wil graag naar het begin van het artikel, zodat ik het opnieuw kan proberen.

Ik maak gebruik van Dropbox op een Samsung-apparaat en er zijn allerlei verwijderingen

Samsung heeft een geavanceerde Dropbox-integratie voor Samsung-apparaten gemaakt, waarmee je via een speciale map met de naam DocumentSync op je telefoon toegang hebt tot alle documenten in je Dropbox-account. Met deze functie DocumentSync kun je bestanden in deze map toevoegen, bewerken en verwijderen. Deze wijzigingen worden zowel op je telefoon als in je Dropbox weergegeven.

Als je Dropbox gebruikt op een Samsung-apparaat en veel afzonderlijke bestanden zijn verwijderd, kan deze DocumentSync-functie hiervan de oorzaak zijn. Hoewel Dropbox niet verantwoordelijk is voor DocumentSync, kunnen we bestanden in je Dropbox terugzetten als je er problemen mee ondervindt.

Bestanden terugzetten die door DocumentSync zijn verwijderd:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Ga naar dropbox.com/events.
  3. Onthoud de eerste datum waarop je deze verwijderingen hebt opgemerkt (de startdatum) en de laatste datum (de einddatum).
  4. Ga naar de pagina van Dropbox Support en verzend een e-mail met de datums van de verwijdering naar ons via het volgende pad: Bestandsherstel, Een groot aantal wijzigingen van bestanden en mappen ongedaan maken en Een groot aantal wijzigingen ongedaan maken.
    • Voer de start- en einddatum van de verwijderingen toe aan je supportticket samen met een schriftelijke bevestiging dat onze supportmedewerker namens jou de bestanden mag terugzetten.

DocumentSync uitschakelen:

Als je problemen blijft ondervinden met DocumentSync, kun je de functie tijdelijk of definitief uitschakelen. DocumentSync staat los van de Dropbox-app op je telefoon. Als je de functie uitschakelt, heeft dat dus geen gevolgen voor de prestaties van de Dropbox-app. DocumentSync uitschakelen:

1. Tik op de menuknop van je apparaat.
  2. Tik op Instellingen.
  3. Tik op Cloud.
  4. Tik op Documenten of DocumentSync (dit kan variëren afhankelijk van de versie van het apparaat).
  5. Zet de functie uit.

Opmerking: Je kunt deze app ook uitschakelen op dropbox.com. Dat doe je als volgt:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Ga naar de pagina Accountbeveiliging.
  3. Zoek je Samsung-apparaat onder het gedeelte Gekoppelde apps.
  4. Klik op de X naast de naam van je Samsung-apparaat.

Ik ondervind nog steeds problemen en wil graag naar het begin van het artikel, zodat ik het opnieuw kan proberen.

Een laatste opmerking over het terugzetten van ontbrekende bestanden en mappen

Heb je sommige of alle oplossingen hierboven geprobeerd, maar lukt het nog steeds niet om ontbrekende bestanden of mappen terug te zetten? Neem contact met ons op. Houd er wel rekening mee dat verreweg de meeste problemen met ontbrekende bestanden samenhangen met een van de vijf scenario's die zijn besproken in dit artikel. En zoals we al aan het begin hebben uitgelegd, moet je als Dropbox-klant in elk geval zelf ook actie ondernemen om de bestanden terug te zetten. Voor de beste en snelste oplossing volg je dus de gedetailleerde aanwijzingen in dit artikel.

Waarom zijn mijn bestanden verdwenen? Heeft Dropbox dit gedaan?

Zoals is beschreven in de bovenstaande probleemoplossingen, zijn er diverse redenen waarom bestanden zoekraken. Dropbox verwijdert zelf nooit bestanden of mappen. Zelfs als je je opslaglimiet overschrijdt, wordt er niets verwijderd. In dergelijke gevallen wordt het synchroniseren stopgezet. Zodra je het account onder de limiet brengt, gaat het synchroniseren weer van start.

De app houdt in de gaten welke wijzigingen in je Dropbox optreden en synchroniseert alle bewerkingen, toevoegingen of verwijderingen. Ook als een bestand niet op de verwachte plek staat, mag je erop vertrouwen dat Dropbox nooit zelf bestanden toevoegt, bewerkt, verplaatst of verwijdert. In verreweg de meeste gevallen kun je bestanden om de volgende redenen niet vinden:

• De bestanden of mappen zijn opzettelijk of onbedoeld verwijderd.
  • De bestanden zijn opzettelijk verplaatst of de naam ervan is gewijzigd.
  • Gebeurtenissen op gekoppelde computers, mobiele apparaten of dropbox.com.
  • Gebeurtenissen in een gedeelde map, of het verwijderen van een gedeelde map.
  • Gebeurtenissen in een teammap.
  • Gebeurtenissen uitgevoerd namens jou door een beheerder van een Dropbox Business- of Dropbox Enterprise-team.

Desondanks zijn er nog een paar andere oorzaken voor verwijderde of ontbrekende bestanden:

• Problemen met de harde schijf, zoals een defecte schijf of een schijf die nog niet gereed is wanneer het Dropbox-programma wordt uitgevoerd. Als Dropbox bij het starten geen bekende bestanden ziet, wordt ervan uitgegaan dat je ze hebt verwijderd toen Dropbox niet actief was.
  • Antivirussoftware die bestanden in quarantaine zet. Deze programma's kunnen bestanden verwijderen of de toegang ertoe blokkeren.
  • Schijfscansoftware (bijvoorbeeld back-upsoftware) die Dropbox buitensluit waardoor het lijkt alsof er bestanden ontbreken.
  • Programma's die bestanden aanpassen in je basismap, waarin doorgaans ook de Dropbox-map staat. Bepaalde softwareprogramma's voor audio- en beeldbeheer doen dat.
  • Meerdere gekoppelde computers met dezelfde naam. Misschien heb je je pc aan iemand anders gegeven en heeft die persoon bestanden verwijderd. Als deze pc dezelfde naam heeft als je nieuwe computer, realiseer je je misschien niet dat er ook nog een tweede pc is. Als de computer is gekoppeld aan je account, kun je het laatst gebruikte IP-adres zien op de pagina Beveiliging.

Meer informatie over wat er gebeurt met verwijderde bestanden en hoe lang het duurt voordat bestanden definitief worden verwijderd

Ik heb een e-mail ontvangen over een inactief Dropbox-account. Wat moet ik doen?