Dropbox werkt mijn bestanden niet bij: problemen met synchronisatie oplossen

Als Dropbox correct synchroniseert, zie je dezelfde bestanden op elke computer, telefoon of tablet die je gebruikt voor toegang tot Dropbox (zolang je op elk apparaat met hetzelfde account bent aangemeld). Als je niet dezelfde bestanden ziet of er geen synchronisatie wordt uitgevoerd, is er een probleem met het synchroniseren.

In dit artikel worden de stappen voor probleemoplossing uitgelegd, te beginnen met de eenvoudigste oplossingen. Je kunt hier de meeste synchronisatieproblemen verhelpen.

Voordat je begint:

• In de Dropbox-map op je computer betekent een groen vinkje dat een bestand volledig is gesynchroniseerd. Een ronde blauwe pijl betekent dat de synchronisatie van het bestand wordt uitgevoerd en een rode X geeft aan dat het bestand niet is gesynchroniseerd. In dit artikel worden alleen de gevallen besproken waarin je een rode X ziet.
  • Als je een specifieke foutmelding ziet, kun je in plaats hiervan onze lijst met oorzaken bekijken. Heb je een algemeen synchronisatieprobleem, lees dan verder.

1. Is Dropbox geïnstalleerd op je computer?

Als Dropbox is geïnstalleerd, zie je het pictogram in het systeemvak of de menubalk, of in de lijst met apps op je computer. Als je Dropbox op geen van deze locaties ziet, is Dropbox niet geïnstalleerd.

• Als Dropbox niet is geïnstalleerd: installeer de desktopapp en meld je aan met je gebruikersnaam en wachtwoord voor Dropbox.

Ga naar stap 2 als je nog steeds problemen ondervindt.

2. Wordt Dropbox uitgevoerd?

Als Dropbox is geïnstalleerd en wordt uitgevoerd, zie je het pictogram in het systeemvak of de menubalk. Het pictogram is zwart of geeft de synchronisatiestatus aan. Als het pictogram grijs is, wordt Dropbox niet uitgevoerd.

• Als het pictogram in het systeemvak of menu grijs is: Er is geen verbinding met internet of Dropbox is niet ingesteld om te starten bij het opstarten van de computer. Controleer of je online bent en of Dropbox bij het opstarten wordt gestart (zie de documentatie bij jouw besturingssysteem voor instructies).

Ga naar stap 3 als je nog steeds problemen ondervindt.

3. Ben je online?

De Dropbox-desktopapp kan alleen bestanden synchroniseren als je computer online is.

• Als je computer niet online is: Controleer de internetverbinding van je computer en maak zo nodig opnieuw verbinding. (Je kunt nog wel offline werken met de bestanden in de Dropbox-map op je computer. Deze bestanden worden gesynchroniseerd met de Dropbox-service wanneer je computer weer online is.)

Ga naar stap 4 als je nog steeds problemen ondervindt.

4. Gebruik je selectieve synchronisatie?

Selectieve synchronisatie is een functie waarmee je kunt kiezen welke bestanden op dropbox.com worden gesynchroniseerd met de map Dropbox op je computer. Hierdoor houd je ruimte over op de harde schijf. Je kunt als volgt zien of ontbrekende bestanden op je computer selectief zijn gesynchroniseerd:

1. Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk of het systeemvak en vervolgens op het tandwielpictogram.
  2. Klik op Voorkeuren…
  3. Open het tabblad Account.
  4. Klik op Selectieve synchronisatie...
    • Zie je de map die ontbreekt of de map met de ontbrekende bestanden? Controleer of de naam van de map exact hetzelfde is als de naam op dropbox.com. Staat er een blauw vinkje naast, of een ander pictogram?
    • Als er in het vakje naast je map iets anders dan een blauw vinkje staat, is er mogelijk sprake van een conflict met Selectieve synchronisatie.

Ga naar stap 5 als je nog steeds problemen ondervindt.

5. Heb je de computer opnieuw opgestart?

Soms wordt bij het opstarten van je computer de internetverbinding opnieuw ingesteld waardoor Dropbox weer kan synchroniseren.

Ga naar stap 6 als je nog steeds problemen ondervindt.

6. Heb je de Dropbox-desktopapp opnieuw gestart?

Soms kan het afsluiten en opnieuw opstarten van de Dropbox-app zorgen dat synchronisatie weer gaat werken. Dit doe je als volgt:

1. Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk of het systeemvak en vervolgens op het tandwielpictogram.
  2. Klik op Dropbox afsluiten.
  3. Open het programmamenu, start Dropbox opnieuw en meld je opnieuw aan (indien nodig).

Ga naar stap 7 als je nog steeds problemen ondervindt.

7. Staan de bestanden in een gedeelde map?

Als de bestanden die niet worden gesynchroniseerd in een gedeelde map staan, zijn er twee mogelijke oorzaken: je bent geen lid meer van die gedeelde map of er staat een andere versie van dat bestand in die map.

• Als je een gedeelde map mist: Controleer de lijst met mappen die je opnieuw kunt toevoegen aan je Dropbox.
  • Als je lid bent van een gedeelde map maar een bestand ontbreekt of niet wordt gesynchroniseerd: Controleer of een lid van de map het bestand niet uit de map heeft gesleept. Het is ook mogelijk dat een lid van de gedeelde map een kopie van het bestand heeft bewerkt in plaats van de versie die in de gedeelde map staat.

Ga naar stap 8 als je nog steeds problemen ondervindt.

8. Ben je op alle apparaten aangemeld bij hetzelfde Dropbox-account?

Synchronisatie werkt alleen als je bij hetzelfde Dropbox-account bent aangemeld op je computer, telefoon, tablet en dropbox.com. Dit controleer je als volgt:

• Op een computer: Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk of het systeemvak en vervolgens op het tandwielpictogram. Klik op Voorkeuren en daarna op Account.
  • In iOS: Open de Dropbox-app en tik op Instellingen.
  • In Android: Open de Dropbox-app, tik op Menu en vervolgens op Instellingen.
  • Op dropbox.com: Klik op je naam in de rechterbovenhoek.

Als de e-mailadressen verschillen (let op typfouten), heb je meerdere accounts en worden je apparaten niet gesynchroniseerd. Je kunt dit oplossen door je af te melden en je vervolgens opnieuw aan te melden met het juiste account.

Ga naar stap 9 als je nog steeds problemen ondervindt.

9. Heb je de bestandsnamen gecontroleerd?

Als de bestandsnaam een ongeldig teken heeft, werkt synchronisatie niet. Controleer of de bestandsnaam een van de volgende niet-toegestane tekens bevat:

• Bestanden met de volgende tekens in de naam zijn incompatibel met alle besturingssystemen:
    • / (schuine streep) en \ (backslash)
  • Bestanden met de volgende tekens in de naam zijn incompatibel met Windows:
    • < (kleiner dan), > (groter dan), : (dubbele punt), “ " ” (aanhalingsteken), | (pijp), ? (vraagteken), * (sterretje)
  • Bepaalde taalspecifieke tekens werken niet in bepaalde besturingssystemen.
  • Er zijn specifieke limieten aan het aantal tekens in bestandsnamen voor Macs, Windows-computers en Excel-spreadsheets.

Je kunt ook de Dropbox-tool voor ongeldige bestanden gebruiken en de benodigde wijzigingen aanbrengen.

Ga naar stap 10 als je nog steeds problemen ondervindt.

10. Heb je je afgemeld en opnieuw aangemeld?

Soms kan het ontkoppelen van je account van Dropbox en opnieuw koppelen van je account problemen met de verbinding oplossen:

1. Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk of het systeemvak en vervolgens op het tandwielpictogram.
  2. Klik op Voorkeuren...
  3. Open het tabblad Account.
  4. Klik op Deze Dropbox ontkoppelen...
  5. Koppel je computer opnieuw door de desktopapp te openen en je opnieuw aan te melden.

Ga naar stap 11 als je nog steeds problemen ondervindt.

11. Heeft je computer genoeg opslagruimte op de harde schijf om te synchroniseren?

Als je computer weinig ruimte heeft, kunnen bestanden niet worden gesynchroniseerd vanaf Dropbox. (Let op: dit is niet hetzelfde als de opslagruimte van Dropbox.) De beschikbare ruimte op je harde schijf controleren:

Als je computer niet voldoende ruimte heeft op de harde schijf, kun je bestanden verwijderen om ruimte vrij te maken. Je kunt ook Selectieve synchronisatie inschakelen om een back-up van je bestanden te maken in Dropbox en ruimte op de schijf te besparen.

Ga naar stap 12 als je nog steeds problemen ondervindt.

12. Gebruik je beveiligings- of antivirussoftware?

De Dropbox-desktopapp maakt gebruik van de map .dropbox.cache als tijdelijke locatie om je bestanden in kleine stukjes te downloaden. Sommige antivirusprogramma's vinden deze gedeeltelijke bestanden ten onrechte verdacht en zetten ze steeds in quarantaine. Vervolgens blijft Dropbox steeds proberen het bestand te downloaden zodat het kan worden gesynchroniseerd met je apparaat. Dat kan extra opslagruimte kosten.

• Voeg de cachemap van Dropbox toe aan een lijst met veilige bestanden van je beveiligings- of antivirussoftware. Je kunt deze software ook tijdelijk uitschakelen. Nadat de synchronisatie is voltooid, zou je geen waarschuwingen of quarantainemeldingen meer moeten ontvangen. Opmerking: in tegenstelling tot andere mappen in Dropbox moet er een rode X op de map .dropbox.cache staan. Deze map hoeft niet te worden gesynchroniseerd.

Ga naar stap 13 als je nog steeds problemen ondervindt.

13. Gebruik je software voor systeemoptimalisatie?

Als het Dropbox-pictogram in het systeemvak of de menubalk blijft hangen tijdens het synchroniseren (er is geen synchronisatiesnelheid in de status te zien) en er geen voortgang is, is het mogelijk dat de antivirus- of systeemoptimalisatie-app de Dropbox-app in de weg zit. Als je dergelijke software gebruikt, kun je proberen Dropbox toe te voegen aan de witte lijst van de app. Je kunt ook de antivirus- of optimalisatie-app uitschakelen en Dropbox opnieuw starten.

Mochten geen van beide oplossingen helpen, neem dan contact op met de maker van de software:

Geen van deze stappen heeft gewerkt. Wat moet ik nu doen?

Heb je alle oplossingen in dit artikel geprobeerd en worden je bestanden of apparaten nog steeds niet gesynchroniseerd? Neem contact met ons op.