Selectieve synchronisatie: bestandsconflicten, voorkeuren en andere problemen

Als er een probleem is met Selectieve synchronisatie, kies je hieronder de optie die jouw probleem het best beschrijft.

Secties in dit artikel:

Aan de naam van mijn bestanden is 'Conflict met selectieve synchronisatie toegevoegd'.

Mappen waarvan het selectievakje is uitgeschakeld in de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie, worden uit de Dropbox-map op je harde schijf verwijderd. Al je echter een map maakt met dezelfde naam als de niet-gesynchroniseerde map, heeft de nieuwe map een grijze cirkel met een minteken. Dit pictogram geeft aan dat de map niet met je Dropbox wordt gesynchroniseerd.

Voorbeeld van een conflict met Selectieve synchronisatie

Stel dat je een map hebt gemaakt met de naam Belasting. Als je de map Belasting uitschakelt in de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie, wordt de map niet meer gesynchroniseerd met de Dropbox-map op je computer. Als je vervolgens een nieuwe map met de naam Belasting maakt, wordt hieraan een grijs minteken toegevoegd. Dropbox synchroniseert deze map niet.

Als je het synchroniseren van de oorspronkelijke map Belasting en de nieuwe map Belasting weer inschakelt, wordt Conflict met Selectieve synchronisatie toegevoegd aan de naam van de map Belasting met het minteken. Zowel de oude als de nieuwe map worden gesynchroniseerd met je account op dropbox.com.

Grijs minteken Conflict met Selectieve synchronisatie

De map met het grijze minteken verwijderen

1. Verplaats alle bestanden die je nodig hebt uit de map met het grijze minteken, naar een andere map in Dropbox.
  2. Verwijder de map met het grijze minteken.
  3. Schakel in de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie in dat de oorspronkelijke map mag worden gesynchroniseerd met je Dropbox-map.

De map met een conflict met Selectieve synchronisatie verwijderen

1. Verplaats alle bestanden die je nodig hebt uit de map met het conflict met Selectieve synchronisatie naar de oorspronkelijke map.
  2. Verwijder de map met het conflict.

'Eerste synchronisatie uitvoeren met de server. Een ogenblik geduld…'

Selectieve synchronisatie is niet beschikbaar wanneer Dropbox wordt onderbroken of bezig is met het synchroniseren van bestanden. Dit betekent dat als je de Dropbox-desktopapp voor het eerst gebruikt, de instellingen voor Selectieve synchronisatie misschien pas toegankelijk zijn wanneer Dropbox klaar is met het indexeren van de bestanden in je Dropbox-map.

Als het bericht 'Eerste synchronisatie uitvoeren met de server. Een ogenblik geduld...' verschijnt, betekent dit dat de Dropbox-desktopapp de bestanden in je Dropbox aan het indexeren is of dat je het synchroniseren via het Dropbox-menu hebt onderbroken. Je kunt wachten tot het indexeren klaar is om je instellingen voor Selectieve synchronisatie te openen. Wil je niet wachten, selecteer dan Annuleren om het bericht te negeren en terug te gaan naar het voorkeurenvenster. Een synchronisatie die je hebt onderbroken, kun je op elk moment hervatten.

Dropbox gaat verder met indexeren (zoals je kunt zien aan het pictogram met de ronddraaiende pijlen dat op het Dropbox-pictogram wordt weergegeven). Terwijl Dropbox hiermee doorgaat kun je nog steeds navigeren en andere voorkeuren wijzigen.

De voorkeuren voor Selectieve synchronisatie worden niet bijgewerkt

In de volgende gevallen is Dropbox mogelijk niet in staat de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie bij te werken:

• Je harde schijf heeft onvoldoene opslagruimte
  • Bestanden of mappen zijn in gebruik
  • Je maakt gebruik van symbolische links of verwijzingsbestanden
  • Je hebt niet de juiste bestandsmachtigingen

De beschikbare opslagruimte van je harde schijf controleren

Er is mogelijk onvoldoende opslagruimte om de gegevens op te slaan die vereist zijn voor het bijwerken van de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie. Controleer hoeveel opslagruimte er beschikbaar is op de harde schijf om te zien of dit het probleem is. Als je harde schijf onvoldoende opslagruimte heeft, moet je eerst ruimte vrijmaken buiten de Dropbox-map.

Bestanden of mappen zijn in gebruik

Dropbox kan mappen niet selectief synchroniseren als die (of de bestanden erin) worden gebruikt door andere toepassingen. Sluit de toepassingen die bestanden uit je Dropbox-map gebruiken voordat je de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie probeert bij te werken.

Je maakt gebruik van symbolische links of verwijzingsbestanden

We raden dringend af verwijzingsbestanden (symbolische links, koppelingspunten of netwerkmappen) te gebruiken in de Dropbox-map. Verwijzingsbestanden leiden niet alleen tot problemen met het bijwerken van de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie, maar ook tot hoog CPU-gebruik, slechte synchronisatieprestaties, problemen met machtigingen en onjuiste meting van de gebruikte opslagruimte.

Onjuiste bestandsmachtigingen

Als de bestanden in je Dropbox niet de juiste machtigingen hebben, synchroniseert Dropbox ze mogelijk niet. Selecteer hieronder je besturingssysteem om problemen met bestandsmachtigingen te verhelpen:

Windows

1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak.
  2. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Dropbox afsluiten.
  3. Druk (tegelijk) op de Windows-toets + R.
  4. Typ cmd en druk op Enter om de opdrachtprompt te openen.
  5. Kopieer en plak de volgende regels een voor een in de opdrachtprompt. Druk na elke regel op Enter.
    • Als de locatie van de Dropbox-map niet het pad C:\Users\JouwGebruikersnaam\Dropbox is, wijzig je de eerste opdracht, zodat die de juiste locatie aanwijst. Als het pad van je Dropbox bijvoorbeeld D:\Dropbox is, wijzig je de opdracht in:
          icacls "D:\Dropbox" /grant "%USERNAME%":(F) /T

• De andere opdrachten veranderen niet, ongeacht de locatie van je Dropbox-map.
    • Afhankelijk van hoe groot je Dropbox is, kan deze bewerking wat langer duren. Wacht totdat de prompt C:\ wordt weergegeven voordat je verdergaat met de volgende stap.
          icacls "%HOMEPATH%\Dropbox" /grant "%USERNAME%":(F) /T
      icacls "%APPDATA%\Dropbox" /grant "%USERNAME%":(F) /T

6. Ga naar het menu Start en selecteer Programmabestanden.
  7. Selecteer Dropbox.

Mac

1. Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk.
  2. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Dropbox afsluiten.
  3. Open de Terminal-app (in /Programma's/Hulpprogramma's/Terminal).
  4. Kopieer en plak de volgende regels een voor een in de terminal. Druk na elke regel op Return.
    • Nadat je de eerste opdracht hebt ingevoerd, wordt je gevraagd het wachtwoord voor je computer op te geven (niet het wachtwoord voor Dropbox). Het wachtwoordvak in de terminal blijft leeg terwijl je het wachtwoord typt. Nadat je het wachtwoord hebt ingevoerd, druk je op Return.
    • Belangrijk: We nemen aan dat voor je Dropbox-map het standaardpad wordt gebruikt. Als je de locatie van je Dropbox-map hebt aangepast, vervang je elke ~/Dropbox door de locatie van je Dropbox-map tussen aanhalingstekens. Is het pad naar je Dropbox-map bijvoorbeeld /Volumes/AnderePlek/Dropbox, dan vervang je ~/Dropbox in de volgende instructies door "/Volumes/AnderePlek/Dropbox".
    • Als de terminalprompt opnieuw wordt weergegeven, heeft de instructie de verzochte taak uitgevoerd. Je kunt nu verder met de volgende opdracht. Als een opdracht tot een foutmelding leidt of als er na een uur niets is gebeurd, start je de computer opnieuw op en herhaal je deze stappen.
          sudo chflags -R nouchg ~/Dropbox ~/.dropbox ~/.dropbox-master
      sudo chown "$USER" "$HOME"
      sudo chown -R "$USER" ~/Dropbox ~/.dropbox
      sudo chmod -RN ~/.dropbox ~/Dropbox
      chmod -R u+rw ~/Dropbox ~/.dropbox

5. Start Dropbox opnieuw op door te dubbelklikken op het Dropbox-pictogram in de map Programma's.

Linux

1. Klik met de rechtermuisknop op het Dropbox-menu in de menubalk en selecteer Afsluiten.
  2. Open een terminalvenster en kopieer en plak de volgende opdrachten in de terminal:
    • Belangrijk: Bij de onderstaande opdrachten nemen we aan dat je voor je Dropbox-map het standaardpad gebruikt. Als je de locatie van je Dropbox-map hebt aangepast, vervang je elke ~/Dropbox door de locatie van je Dropbox-map tussen aanhalingstekens. Is het pad naar je Dropbox-map bijvoorbeeld /Volumes/AnderePlek/Dropbox, dan vervang je ~/Dropbox in de volgende opdrachtregels door "https://www.dropbox.com/Volumes/AnderePlek/Dropbox".
    • Als de terminalprompt opnieuw wordt weergegeven, heeft de instructie de verzochte taak uitgevoerd. Je kunt nu verder met de volgende opdracht. Als een opdracht tot een foutmelding leidt of als er na een uur niets is gebeurd, start je de computer opnieuw op en herhaal je deze stappen.
          sudo chown "$USER" "$HOME"
      sudo chown -R "$USER" ~/Dropbox ~/.dropbox
      sudo chattr -R -i ~/Dropbox
      sudo chmod -R u+rw ~/Dropbox ~/.dropbox

3. Start Dropbox opnieuw in het menu Internet onder Toepassingen.