Hoe synchroniseer ik bestanden tussen computers?

Met Dropbox kun je dezelfde versie van een bestand openen op elke computer, telefoon of tablet die je hebt gekoppeld aan je account. We noemen dit 'synchroniseren' en dit vormt de kern van wat Dropbox doet. Dankzij deze synchronisatie zijn de nieuwste versies van bestanden altijd beschikbaar op al je apparaten.

Je kunt bestanden snel in drie stappen synchroniseren:

1. Download de Dropbox-app op je computer en op je telefoon of tablet.
  2. Meld je aan bij elk van deze apparaten met hetzelfde e-mailadres en wachtwoord.
  3. Voeg bestanden op een apparaat toe aan de Dropbox-apps of dropbox.com.

Als je Dropbox al hebt geïnstalleerd, kun je bestanden toevoegen aan je Dropbox-map en worden deze automatisch gesynchroniseerd met je Dropbox. Als je je account voor het eerst synchroniseert, kan dit een paar minuten duren. Wanneer het synchroniseren is voltooid, vind je je bestanden in de Dropbox-app op elk apparaat dat is gekoppeld aan je account.

Wat je moet weten over synchronisatie

Gebruik hetzelfde Dropbox-account op al je apparaten

Tijdens de installatie van Dropbox moet je je aanmelden of een nieuw account maken. Je hebt maar één account nodig, ongeacht het aantal apparaten dat je wilt synchroniseren. Om te zorgen dat het synchroniseren werkt, moet je je met hetzelfde e-mailadres en wachtwoord aanmelden op elk apparaat dat je wilt koppelen aan je Dropbox-account.

De map Dropbox op de harde schijf van je computer

Nadat Dropbox is geïnstalleerd op je computer, zie je de map Dropbox op de harde schijf. Deze map werkt net zo als andere mappen op je computer, maar met één belangrijk verschil: bestanden in deze map worden gesynchroniseerd met Dropbox en bestanden in Dropbox zijn toegankelijk via deze map.

Handmatig uploaden en downloaden is niet nodig

De Dropbox-service houdt de Dropbox-map op je computer en de mobiele Dropbox-apps in de gaten. Als er iets verandert (er wordt bijvoorbeeld een nieuw bestand of nieuwe map toegevoegd of een bestand of map wordt gewijzigd), synchroniseert Dropbox automatisch al die wijzigingen. Handmatig uploaden en downloaden is niet nodig. Dit betekent dat het synchroniseren automatisch gebeurt, zolang je een actieve internetverbinding hebt, de Dropbox-desktopapp is geïnstalleerd en je bent aangemeld.

Als je offline bent, worden je bestanden gesynchroniseerd zodra je apparaat weer online is

Computers, telefoons en tablets die geen verbinding hebben met internet, worden niet met Dropbox gesynchroniseerd. Een apparaat dat offline is, ontvangt automatisch de wijzigingen van Dropbox zodra het weer online is. En wijzigingen aan bestanden op een offline apparaat synchroniseren weer terug naar Dropbox zodra het apparaat weer online is.

En maak je geen zorgen wanneer je Dropbox afsluit tijdens het synchroniseren. Als Dropbox weer actief is, gaat het gewoon verder waar het gebleven was.

Dropbox synchroniseert op volgorde van bestandsgrootte

Dropbox synchroniseert (of uploadt) op basis van bestandsgrootte en begint met mappen en de kleinste bestanden die erin staan. Hierdoor komen kleinere bestanden tijdens het synchroniseren niet vast te zitten achter grotere bestanden.

Dropbox kan geen bestanden synchroniseren die niet in de Dropbox-map staan

Dropbox kan alleen de bestanden synchroniseren die in de map Dropbox en in de mobiele Dropbox-app staan. Wanneer je een bestand of map verplaatst naar Dropbox, kun je een snelkoppeling maken op de oorspronkelijke locatie en de bestanden vanaf daar openen. Omgekeerd werkt dit echter niet. Het maken van een snelkoppeling in je Dropbox-map om bestanden te openen op hun oorspronkelijke locatie, wordt niet ondersteund door Dropbox.

Synchroniseren via wifi en mobiele netwerken

De mobiele app wordt gesynchroniseerd op basis van het type netwerk waarmee je telefoon of tablet is verbonden.

In een wifi-netwerk:

• De mobiele app wordt automatisch gedownload wanneer je de app start, een bestand opent en het tabblad Offline bestanden opent.
  • Camera-uploads starten of hervatten elke keer dat je de app start.

In een mobiel netwerk:

• Alleen downloads worden automatisch bijgewerkt.
  • Offline bestanden kunnen op Android-apparaten met een waarschuwingspictogram worden weergegeven als ze zijn gewijzigd terwijl je offline was. Je moet deze bestanden dan handmatig synchroniseren. Wanneer je de nieuwste versie wilt synchroniseren, tik je op Alles bijwerken op het tabblad Offline bestanden.
  • Camera-uploads worden niet automatisch gestart of hervat, tenzij de optie Mobiele data gebruiken op Aan staat.

Als je je bestanden nodig hebt wanneer er geen netwerk beschikbaar is, zet dan je belangrijke bestanden offline.