Jak korzystać z synchronizacji wybiórczej

Synchronizacja wybiórcza pomaga zwolnić miejsce na dysku twardym komputera bez usuwania czegokolwiek z konta Dropbox. 

Chcesz zamiast tego tylko usunąć pliki ze swojego konta Dropbox?

Do czego służy synchronizacja wybiórcza? 

Gdy prześlesz plik do aplikacji Dropbox na komputerze, jest on zapisywany automatycznie zarówno na Twoim koncie online Dropbox, jak i na dysku twardym. Funkcja synchronizacji wybiórczej pozwala wybrać foldery do usunięcia z dysku twardego, ale zachować je na koncie online. 

Zalecamy korzystanie z synchronizacji wybiórczej dla plików i folderów, z których nie korzystasz zbyt często.

Jeśli jesteś użytkownikiem Dropbox Pro lub Dropbox Business, zalecamy zamiast tego stosowanie synchronizacji inteligentnej, która jest bardziej zaawansowaną wersją synchronizacji wybiórczej. 

Jak włączyć synchronizację wybiórczą

Gdy włączasz synchronizację wybiórczą, możesz wybrać pliki do usunięcia z dysku twardego. Zachowasz do nich dostęp na koncie w witrynie dropbox.com. 

  1. Upewnij się, że korzystasz z aplikacji Dropbox na komputerze. W witrynie dropbox.com nie widać opcji synchronizacji wybiórczej. 
  2. Kliknij ikonę Dropbox z rzędu ikon na pulpicie komputera.
    • W systemie Linux może być konieczne uprzednie kliknięcie „”, aby można było zobaczyć ikonę Dropbox.
  3. Kliknij ikonę koła zębatego.
  4. Wybierz z menu Preferencje....
    • W systemie Linux nie ma ikony koła zębatego. Wystarczy kliknąć Preferencje.
  5. Kliknij Synchr.
  6. Kliknij Synchronizacja wybiórcza… (Linux oraz Windows) lub Wybierz foldery do synchronizacji (Mac).
  7. Z lewej strony odznacz pola tych folderów, których nie potrzebujesz na dysku twardym komputera. Dalej będą one dostepne na Twoim koncie w dropbox.com. 
    • Uwaga: wszystkie foldery z zielonym haczykiem są obecnie pobrane na Twój komputer.
  8. Kiedy skończysz, wybierz Aktualizuj.

Co się stanie, jeśli odznaczę folder udostępniony?

Po odznaczeniu folderu udostępnionego nie będzie on już synchronizowany z komputerem. Wszystkie jego podfoldery również przestaną się synchronizować. 

Dalej pozostaniesz członkiem tego folderu udostępnionego i dalej będzie on widoczny na Twoim koncie w dropbox.com. Folder udostępniony pozostanie aktywny również dla innych jego członków. 

Aby samemu opuścić udostępniony folder, możesz albo opuścić folder z dropbox.com. Jeśli jesteś właścicielem udostępnionego folderu, możesz wyłączyć jego udostępnianie.

Widzisz „konflikt synchronizacji wybiórczej” lub inny komunikat o błędzie?

Dowiedz się, jak rozwiązywać typowe problemy związane z synchronizacją wybiórczą.

 

Jak przydatny był ten artykuł?

Przykro nam to słyszeć.
Daj nam znać, co możemy poprawić:

Dziękujemy za przesłanie opinii.
Daj nam znać, jak pomógł ten artykuł:

Dziękujemy za przesłanie opinii.

Odpowiedzi społeczności