Så här rensar man Dropbox-cachemappen

Uppdaterat Dec 15, 2023

Dropbox cache är en dold mapp som heter ".dropbox.cache" och sparas i din rotmapp i Dropbox.

Du kommer inte att se den här mappen om inte visning av dolda filer och mappar är aktiverat i ditt operativsystem.

Om du har tagit bort många filer från Dropbox men datorns hårddisk inte återspeglar raderingen kan det hända att filerna du tog bort fortfarande sparas i din cachemapp. Dropbox sparar en cache med filer för att fungera effektivare och tillåta åtgärder i nödsituationer. Den används också som en temporär plats för nerladdning och uppladdning av filer.

Använder du inte Dropbox än? Se hur Dropbox kan hjälpa dig att spara lagringsutrymme.

Hur rensar jag Dropbox cachemapp?

Din cachemapp rensas automatiskt var tredje dag. Om du behöver radera känsliga filer omedelbart eller vill frigöra lagringsutrymme på hårddisken kan du manuellt rensa cacheminnet genom att utföra följande steg.

1. Öppna ett nytt fönster i Windows Utforskaren genom att klicka på Startmenyn och sedan Den här datorn/Min dator.
  2. Skriv eller kopiera och klistra in följande kod i fältet längst upp i fönstret och tryck på retur:

%HOMEPATH%\Dropbox\.dropbox.cache

3. Du kommer nu direkt till Dropbox cachemapp i mappen Programdata.
  4. Radera filer i cachemappen genom att dra dem från Dropbox cachemapp till Windows Papperskorgen.

Dropbox-teamanvändare:

Om du har ett Dropbox-teamkonto kopplat till datorn kommer namnet på din Dropbox-mapp att bifogas med ditt teamnamn.

Om du till exempel rensade cacheminnet på ett Dropbox-teamkonto som heter ”Organisation” ser du:

%HOMEPATH%\Organisation Dropbox\.dropbox.cache

highlight icon

Obs! Du måste ersätta ”Organisation” med ditt Dropbox-teamnamn i sökvägen ovan.

Om du har ett personligt konto kopplat till datorn kommer namnet på din Dropbox-mapp att bifogas med ditt personliga användarnamn inom parentes ”(Personligt)”.

Om du till exempel rensade cacheminnet på ett personligt länkat konto ser du:

%HOMEPATH%\Dropbox (Personligt)\.dropbox.cache

1. Öppna Dropbox-mappen i Finder.
  2. Tryck på Skift-Kommando-. (punkt).
    • En mapp med namnet ”.dropbox.cache” kommer att visas.
  3. Öppna ”.dropbox.cache”-mappen.
  4. Radera filerna i cacheminnet genom att dra dem till Papperskorgen

Dropbox-teamanvändare: Om du har ett Dropbox-teamkonto kopplat till datorn kommer namnet på din Dropbox-mapp att befogas med ditt teamnamn.

Om du till exempel rensade cacheminnet på ett Dropbox-teamkonto som heter ”Organisation” ser du:

~/Organisation Dropbox/.dropbox.cache

Om du har ett personligt konto kopplat till datorn kommer namnet på din Dropbox-mapp att bifogas med ditt personliga användarnamn inom parentes ”(Personligt)”.

Om du till exempel rensade cacheminnet på ett personligt länkat konto ser du:

~/Dropbox (Personlig)/.dropbox.cache

highlight icon

Obs! På Mac File Provider visas inte mappen som heter ”.dropbox.cache”.

1. Öppna ett nytt Terminalfönster.
  2. Där anger du kommandot för att ta bort filerna i Dropbox-cachemappen:
    • För icke-företagsanvändare anger du sökvägen: rm -R ~/Dropbox/.dropbox.cache/*
    • För företagsanvändare anger du sökvägen: ~/Organisation Dropbox/.dropbox.cache
    • För personliga länkade konton anger du sökvägen: ~/Dropbox (Personligt)/.dropbox.cache