Den offentliga mappen

Viktiga ändringar beträffande Dropbox offentliga mapp

Dropbox-konton som skapats efter den 4 oktober 2012 har inte någon offentlig mapp. Om du vill dela filer snabbt kan du använda en delad länk. Delade länkar fungerar även om personen du delar med inte har något Dropbox-konto.

Användare av Dropbox Basic (kostnadsfri)

Från och med den 15 mars 2017 ändrades den offentliga mappen i Dropbox-kontot till en standardmapp. Mappen är som standard privat för ditt konto. Övergången sker automatiskt.

Det här behöver du känna till:

• Alla filerna i din offentliga mapp förblir säkra, men offentliga länkar till dessa filer slutar att fungera.
  • Om någon besöker en länk till en fil i din offentliga mapp kommer de att se en felsida
  • Gå till den offentliga mappen om du vill se en lista över dina offentliga länkar – alla filer i denna mapp har tidigare haft offentliga länkar kopplade till sig
  • Dropbox kan inte konvertera befintliga offentliga länkar till Dropbox delade länkar
  • Om du vill dela någon av filerna i din offentliga mapp på nytt kan du använda en delad mapp eller delad länk

Använda den offentliga mappen till att rendera HTML-innehåll

Från 3 oktober 2016 kan användare av Dropbox Basic (kostnadsfri) inte längre använda offentliga länkar till att rendera HTML-innehåll i en webbläsare. Om du använder Basic och har skapat en webbplats som visar HTML-innehåll direkt från Dropbox-kontot kommer detta inte längre att renderas i webbläsaren. Själva HTML-innehållet ligger kvar i Dropbox och du kan dela det genom att använda vilken som helst av våra andra delningsmetoder.

Från och med 1 september 2017 kan användare av Dropbox Plus och Business inte längre visa HTML-innehåll och den offentliga mappen med dess delningsfunktion inaktiveras. Fram till detta datum kan Dropbox Plus- och Business-användare fortsätta att använda offentliga länkar för att visa HTML-innehåll.

Dropbox Plus- och Business-användare kan skapa länkar till filer i Dropbox genom att dra och släppa dem i den Offentliga mappen. Dina vänner och kollegor kan välja att ladda ner filen eller visa i webbläsaren. Inga redigeringar de gör påverkar ursprungsversionen. Om du ändrar något i filen uppdateras dock dina redigeringar i länken. Du kan även skicka länkarna till vem som helst genom att klistra in en länk i dina mejl, direktmeddelanden eller på webbplatser.

Först gör du filen tillgänglig för alla genom att flytta den fil du vill dela till den offentliga mappen i Dropbox.

Kopiera offentliga länkar på dropbox.com

1. Flytta filen till Offentlig mapp.
  2. Klicka på ikonen (ellips) intill filnamnet.
  3. Klicka på Kopiera offentlig länk på menyn som öppnas.

Kopiera offentliga länkar i klienten

Linux

I Linux

Om Dropbox-applikationen är installerad på datorn:när filen är i din Offentliga mapp behöver du bara högerklicka på den en gång för att öppna en meny. Välj Dropbox och sedan Kopiera offentlig länk.

Macintosh

På Mac OS X

Om du har Dropbox-applikationen installerad på datorn: när filen är i din Offentliga mapp Ctrl-klickar du på den och väljer Kopiera offentlig länk från menyn.

Vista/Win7/Win8/Win10

Windows

Om du har Dropbox-applikationen installerad på datorn: när filen är i din Offentliga mapp högerklickar du på den och väljer Kopiera offentlig länk från menyn.

Ta bort en offentlig länk

När du inte vill dela filen eller mappen längre kan du flytta filen från den offentliga mappen genom att dra och släppa filen någon annanstans (på datorn eller webben). Du kan också markera filen och trycka på Flytta i det blå fältet längst upp i filläsaren och välja en plats som inte är i den offentliga mappen. Alla som besöker den offentliga länken framöver får ett felmeddelande som säger att filen inte längre är tillgänglig.

När du byter namn på en fil tas även den offentliga länken bort. Om du behöver byta namn på en fil kan du skapa en ny offentlig länk för att fortsätta dela den.

Läs mer

Från 3 oktober 2016 kan användare av Dropbox Basic (kostnadsfri) inte längre använda offentliga länkar till att rendera HTML-innehåll i en webbläsare. Om du använder Basic och har skapat en webbplats som visar HTML-innehåll direkt från Dropbox-kontot kommer detta inte längre att renderas i webbläsaren. Själva HTML-innehållet ligger kvar i Dropbox och du kan dela det genom att använda vilken som helst av våra andra delningsmetoder.

Från och med den 1 september 2017 kan användare av Dropbox Pro, Plus och Business inte längre visa HTML-innehåll och den offentliga mappen med dess delningsfunktion inaktiveras. Fram till detta datum kan Dropbox Pro-, Plus- och Business-användare fortsätta att använda offentliga länkar för att visa HTML-innehåll.

Läs mer

Nu när du lärt dig grunderna kan du fördjupa dig i några avancerade punkter angående offentliga länkar:

• Du måste inte vara online för att andra ska kunna använda dessa länkar och se och ladda ner dina filer.
  • Du kan inte länka till mappar i din Offentliga mapp, men du kan länka till filer i undermappar.
  • Filer i den offentliga mappen är offentliga och kan visas eller laddas ner av alla som använder länken. Skulle du vilja sluta dela en fil kan du när som helst flytta den från den offentliga mappen. Då delas den inte längre.
  • Dropbox återger inte längre HTML-innehåll i webbläsare via Dropbox-delade länkar. Det betyder att om du har skapat en webbplats som direkt visar HTML-innehåll från din offentliga mapp kan den inte längre nås i webbläsaren. HTML-innehållet ligger dock kvar i Dropbox.
  • Länkar har en bandbreddsgräns på 20 GB/dag för Basic-konton och cirka 200 GB/dag för Dropbox Plus- och Dropbox för företag-konton. Om ditt konto uppnår vår gräns spärras dina länkar tillfälligt och vi skickar ett mejl till den e-postadress du registrerat för kontot. Alla som försöker att öppna länkarna ser en felsida i stället för filen.