Dela en Dropbox-fil eller -mapp

Uppdaterat Feb 14, 2024

Informationen i den här artikeln gäller för alla Dropbox-användare om inget annat anges.

När du delar en fil eller mapp via Dropbox får mottagaren ett mejl med en länk till filen eller mappen. Mottagaren måste ha ett Dropbox-konto och logga in på det kontot för att se eller redigera filen eller mappen. Om mottagaren inte har ett Dropbox-konto eller inte vill logga in för att se den, kan du istället dela med en skrivskyddad länk.

Du kan kontrollera om personer kan redigera eller visa dina filer och mappar när du delar dem och efter att du har delat dem. Redigeringar eller kommentarer som görs i en fil eller mapp uppdateras live för alla de har delats med.

Läs om hur du hanterar standarddelningsinställningar.

highlight icon

Obs

• Om du ingår i ett Dropbox-teamkonto och delar en mapp med dina teammedlemmar går de automatiskt med i den delade mappen.
  • Om du delar en mapp med en enskild Dropbox-användare behöver användaren manuellt gå med i mappen.
  • Alla som är inbjudna att samarbeta i en fil eller mapp kan skapa en egen länk för att dela med andra.
  • Dropbox går över till en uppdaterad arkitektur för delade länkar där länkar baseras på material snarare än på användare. Det här kommer att påverka hur länkar skapas och delas. De nya länkarna kan identifieras genom att det finns en ”rlkey”-parameter i URL:en. För de här länkarna kommer ovanstående beteende att fungera annorlunda:
    • Användare med skrivskyddad åtkomst kan endast skapa skrivskyddade länkar, men användare som har redigeringsåtkomst kan skapa redigeringslänkar eller skrivskyddade länkar, om länkar inte redan har skapats.
    • Det kan endast finnas en redigeringslänk och en skrivskyddad länk per fil eller mapp.

Dela en Dropbox-fil eller -mapp

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Håll muspekaren över filen eller mappen som du vill dela och klicka på delningsikonen (rektangel med uppåtpil).
  3. Skriv mejladressen, namnet eller gruppen för personen (eller personerna) du vill dela med och klicka för att välja dem från resultaten.
    • Obs! Du kan bjuda in så många personer du vill.

4. Välj Får redigera eller Får visa.
  5. Lägg till ett meddelande om du vill.
  6. Klicka på Dela fil eller Dela mapp.

Personen eller gruppen får ett mejl med en länk till filen eller mappen.

1. Öppna Dropbox-mappen i Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Högerklicka på den fil eller mapp du vill dela.
  3. Välj Dela ... bredvid Dropbox-ikonen.
  4. Skriv mejladressen, namnet eller gruppen på personen (eller personerna) du vill dela med och klicka för att välja dem från resultaten.
    • Obs! Du kan bjuda in så många personer du vill.

5. Välj Får redigera eller Får visa.
  6. Lägg till ett meddelande om du vill.
  7. Klicka på Dela fil eller Dela mapp.

Personen eller gruppen får ett mejl med en länk till filen eller mappen.

1. Öppna Dropbox mobilapp.
  2. Tryck på ” (vertikal ellips på Android) eller ”” (ellips på iOS) bredvid mappen som du vill dela.
  3. Tryck på Dela.
  4. Tryck på Bjud in till fil (fil) eller +Bjud in (mapp).
  5. Tryck under Skicka till och skriv mejladressen, namnet eller gruppen på personen (eller personerna) du vill dela filen eller mappen med.
  6. Tryck för att välja dem från resultaten.

• Obs! Du kan bjuda in så många personer du vill.

7. Tryck för att välja Kan redigera (visa, kommentera och redigera) eller Kan visa (visa och kommentera men inte redigera).
    • Tryck på Stäng på iOS

8. Tryck på Valfritt meddelande på Android eller Meddelande (valfritt) på iOS för att lägga till ett meddelande om det behövs.
  9. Tryck på Dela.

Titta på den här videon för mer information om hur du delar filer och mappar med Dropbox.