Delade mappar: Ge andra redigeringsåtkomst till dina filer

Om du ger andra personer redigeringsåtkomst till en mapp i Dropbox blir den en delad mapp. När du gör ändringar i sådana delade mappar synkas innehållet till alla som har åtkomst till den delade mappen.

Personer med redigeringsåtkomst får

• Redigera filer
  • Kommentera filer
  • Visa filer

Ge redigeringsåtkomst på datorn eller i mobilappar

Klicka på rullgardinsmenyn nedan och välj det operativsystem eller den mobila enhet du vill se instruktioner för.

Android

1. Öppna Dropbox Android-app på din Android-enhet.
  2. Hitta mappen du vill dela.
  3. Tryck på neråtpilen.
  4. Tryck på Dela.
  5. Ange mejladresserna till de personer du vill ska få redigeringsåtkomst.
  6. Under alternativet Dessa personer väljer du Kan redigera.
  7. Lägg till ett meddelande om filerna och tryck på Skicka.

iPad

1. Öppna Dropbox iPad-app.
  2. Leta upp mappen du vill dela.
  3. Tryck på neråtpilen.
  4. Tryck på Dela.
  5. Ange mejladresserna till de personer du vill ska få redigeringsåtkomst.
  6. Under alternativet Dessa personer väljer du Kan redigera.
  7. Lägg till ett meddelande om filerna och tryck på Skicka.

iPhone

1. Öppna Dropbox iPhone-app.
  2. Leta upp mappen du vill dela.
  3. Tryck på neråtpilen.
  4. Tryck på Dela.
  5. Ange mejladresserna till de personer du vill ska få redigeringsåtkomst.
  6. Under alternativet Dessa personer väljer du Kan redigera.
  7. Lägg till ett meddelande om filerna och tryck på Skicka.

Linux

1. Öppna Dropbox-mappen.
  2. Högerklicka på mappen du vill dela för att öppna en meny.
  3. Välj Dela …
  4. Ett delningsfönster öppnas på dropbox.com där du anger adresserna till eller namnen på personerna du vill dela med.

Macintosh

1. Om du inte redan har gjort det ska du installera Dropbox-klienten.
  2. Öppna Dropbox-mappen i Finder.
  3. Högerklicka på mappen du vill dela.
  4. Välj Dela …

5. Ange e-postadresserna för personerna du vill bjuda in.
  6. Välj Kan redigera på rullgardinsmenyn.
  7. Lägg till ett meddelande om filerna och klicka på Dela.

Vista/Win7/Win8/Win10

1. Om du inte redan har gjort det ska du installera Dropbox-klienten.
  2. Öppna Dropbox-mappen.
  3. Högerklicka på mappen du vill dela.
  4. Välj Dela …

5. Ange e-postadresserna för personerna du vill bjuda in.
  6. Välj Kan redigera på rullgardinsmenyn.

7. Välj Kan redigera

8. Lägg till ett meddelande om filerna och klicka på Bjud in.

Windows Phone

1. Tryck på mappen du vill dela.
  2. Tryck på Dela.
  3. Tryck på Bjud in till mapp.
  4. Ange mejladresserna till personerna du vill bjuda in eller tryck på plus-ikonen (+) för att välja en kontakt i appen Personer.
  5. Under alternativet Dessa personer väljer du Kan redigera.
  6. Lägg till ett meddelande om filerna och tryck på Skicka.

Windows tablet

1. Tryck på mappen du vill dela för att öppna den.
  2. Tryck på
  3. Tryck på Dela.
  4. Tryck på Bjud in till mapp.
  5. Ange mejladresserna till personerna du vill bjuda in eller tryck på plus-ikonen (+) för att välja en kontakt i appen Personer.
  6. Under alternativet Dessa personer väljer du Kan redigera.
  7. Lägg till ett meddelande om filerna och tryck på Skicka.

Ge redigeringsåtkomst på dropbox.com

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Håll markören över mappen du vill dela.
  3. Klicka på den blå knappen Dela som visas.
  4. Ange mejladresserna till de personer som behöver redigeringsåtkomst till mappen.
  5. Välj Kan redigera på rullgardinsmenyn.

6. Välj Kan dela på rullgardinsmenyn.
  7. Lägg till ett meddelande om filerna och klicka på Dela.

Vanliga frågor och felsökningstips för delade mappar:

Kan jag dela en mapp som finns i en annan delad mapp?

Du kan inte dela en mapp som finns i annan delad mapp. Om du försöker göra det på din dator skickar programmet automatiskt delningsalternativen för den överordnade delade mappen till dig.

En lösning är att dela en länk till den överordnade mappen som innehåller den delade undermappen. Även om detta ger personer som får länken åtkomst till alla mappar i den sökvägen, kommer eventuella ändringar de gör i filer i den mappen inte att synkas med din Dropbox. Om du istället vill ge dem skrivbehörighet till den överordnade mappen, går det att ta bort delningen för undermappen, dela den överordnade mappen och sedan dela en länk till undermappen.

Vad händer om två personer redigerar en fil samtidigt?

Om två personer både öppnar och redigerar en fil i en delad mapp samtidigt kommer Dropbox att spara samtliga ändringar, men i separata filer. Den försöker inte automatiskt kombinera eller slå ihop ändringarna. Läs vår artikel om konfliktkopior för att lära dig mer om hur detta fungerar.

Kan jag återanvända ett inbjudningsmeddelande efter att jag har skickat det?

Om du redan har skickat en inbjudan till en delad mapp kan du tyvärr inte gå tillbaka och kopiera det ursprungliga meddelandet.

Finns det en gräns för hur många filer som kan finnas i en delad mapp?

När du skapar en delad mapp från en mapp som redan innehåller ett stort antal filer leder det ofta till ett fel. Detta fel påverkar endast skapandet av den delade mappen och kommer inte att påverka framtida inbjudningar till mappen.

Den enkla lösningen är att skapa och dela en ny tom mapp i din Dropbox och sedan flytta alla filer från den befintliga mappen till den nya delade mappen.

• Obs! Se till att du väljer ett bra namn på den delade mappen eftersom namnet på en delad mapp inte går att ändra när den har skapats (det går att ändra lokalt, men nya och befintliga medlemmar ser det ursprungliga namnet).

Jag fick ett meddelande om att jag har skickat för många inbjudningar – vad ska jag göra?

För att förhindra missbruk finns det en gräns för hur många inbjudningar till delade mappar du kan skicka på en dag. Om du når gränsen måste du vänta 24 timmar innan du kan skicka en annan inbjudan.