Monter

Den här artikeln handlar om en funktion som finns för alla användare med Dropbox Professional-planen och i tidig åtkomst för team i Dropbox Business. Om du är teamadministratör för ett team i Dropbox Business och vill testa Showcase med teamet, kan du aktivera funktionen och komma igång.

Vad innebär det att en Dropbox-produkt är i alfa eller beta?

Showcase är ett nytt sätt att dela med Dropbox. Med Showcase kan du välja filer från ditt Dropbox-konto, organisera dem på en enda sida och dela sidan med andra. Det går också att hålla koll på vilka som visar, laddar ner och kommenterar filerna i en monter. Showcase är ett bra sätt att organisera ditt arbete och lägga till din varumärkning, anpassade layouter och bildtexter.

Avsnitt i den här artiklen:

Skapa en monter

Det finns två sätt att skapa en monter:

• Logga in på dropbox.com och klicka sedan på Showcase i det vänstra sidofältet (du kommer att omdirigeras till showcase.dropbox.com)
    • Du kan välja en befintlig monter eller  alternativetSkapa monter för att skapa en ny
  • Logga in på dropbox.com och klicka sedan på Filer
    • Du kan välja en eller fler filer och sedan klicka på Lägg till i monter

När du har skapat en monter kan du lägga till filer i den genom att klicka på Lägg till filer längst ner i montern.

Anpassat innehåll

Du kan även lägga till anpassat innehåll i en monter:

• Logga
  • Titel
  • Introduktion till Showcase
  • Bildtexter för filer
  • Utvald bild (en stor bild som bakgrund för ditt projektnamn och logotyp)

Dessa tillgångar visas på montersidan samt i mejlet som skickas när du delar montern.

Notera följande om anpassat innehåll:

• När du har laddat upp en utvald bild kan du välja bland fem olika layouter
  • Logotypen och den utvalda bilden bör vara minst 350 x 350 px och max 1 000 x 350 px

Den slutliga produkten kanske ser ut lite som exempelmontern nedan:

Exempelmonter
Exempelmonter

Anpassa en monter

Ändra storlek eller position på en förhandsvisning av en fil

Du kan ändra storleken på en förhandsvisning eller dess placering på sidan på två sätt:

• Släpa och dra förhandsvisningen från en position på sidan till en annan
  • Klicka en gång på förhandsvisningen för att markera den och välj sedan bland alternativen i verktygsfältet som visas

Obs: Om du håller muspekaren över ikonerna i verktygsfälten ser du en beskrivning av vad var och en gör.

Anpassa bilder i en monter
Anpassa bilder i en monter

Titeln som visas intill dina filer i en monter är som standard samma som filnamnet. Du kan klicka på titeln för att anpassa den. Du kan även skriva en bildtext för varje fil.

Obs! Namnet och bildtexten på förhandsvisningen används bara i montern och ändrar inte namnet på källfilen i ditt Dropbox-konto.

Anpassa en bild eller förhandsvisning

Du kan ändra vilken del av en förhandsvisning som visas på sidan genom att använda alternativet Anpassa bild. För att nå detta alternativ klickar du en gång på filens förhandsvisning och väljer Anpassa bild i verktygsfältet som visas.

Ersätt en bild eller förhandsvisning av en fil

Du kan ersätta en bild eller förhandsvisning på sidan på två sätt:

• Radera bilden eller förhandsvisningen genom att använda alternativet Papperskorg i verktygsfältet, och lägg sedan till en ny i stället
  • Använd alternativet Ersätt objekt i verktygsfältet

För att nå båda dessa alternativ, klicka en gång på förhandsvisningen av filen och välj i verktygsfältet som visas.

Redigera filerna i en monter

Om du redigerar en av de filer som delas i montern visas ändringarna i själva montern.

Till exempel kan ägaren av montern "Battlesnake..." som visas ovan öppna presentationen "Identity Mood Boards" i sitt Dropbox-konto och redigera den. Dessa ändringar finns sedan tillgängliga för alla som montern delas med (antingen som en förhandsvisning eller som en nerladdad kopia av filen).

På detta sätt fungerar en monter ungefär som en delad mapp i Dropbox: alla med åtkomst ser alltid de senaste kopiorna av filerna.

Dela en monter och visa aktivitet

Det finns tre sätt att dela en monter:

• När du visar en monter, klicka på knappen Dela längst upp på skärmen
    • Obs! Om du delar med hjälp av knappen Dela blir det mejl som skickas varumärkt med samma utvalda bild, logotyp och titel som du angett för montern
  • Från huvudsidan Showcase (showcase.dropbox.com), håll markören över montern och klicka på knappen Dela som visas
  • Kopiera länken för montern i din webbläsares adressfält och dela denna länk via mejl, chatt eller någon annan metod som du föredrar

Exempel på monterlänk:

https://showcase.dropbox.com/s/battlesnake-coffee-brand-identity-[exempel]

Så här hanterar du vem som har tillgång till denna länk:

1. Klicka på Delning.
  2. Klicka på Inställningar.

Anmärkningar om att dela en monter:

• Som standard kan mottagare av en monter bara lämna kommentarer på filer i montern. De kan inte redigera montern eller lämna kommentarer på själva montern
  • Som standard kan mottagare av en monter visa, ladda ner och lämna kommentarer på filerna i en monter

Se aktivitet på din monter: visningar, nedladdningar och kommentarer

Du kan snabbt se hur många som har tittat på, laddat ner eller lämnat kommentarer på en monter:

1. Besök sidan Showcase i ditt Dropbox-konto:
    • Logga in på dropbox.com och klicka sedan på  Showcase, eller
    • Logga in på dropbox.com och besök sedan showcase.dropbox.com
  2. Håll muspekaren över monterns namn eller förhandsvisning.
  3. Klicka på ”" (ellipsen) som visas.
  4. Klicka på Visa aktivitet.

Du kan också öppna den monter som du vill visa statistik för, klicka på "..." (ellips), och sedan klicka på Visa aktivitet.

Obs! Du får också ett mejl om någon tittade på eller kommenterade din monter eller laddade ner filer från den.

Vanliga frågor om att skapa, anpassa och dela en monter

Om jag ändrar namn på en fil i en monter, ändras filens namn också i min Dropbox?

Nej. Om du ändrar namnet på en fil i en monter förblir namnet på originalfilen ("källfilen") samma i ditt Dropbox-konto. Om ett filnamn ändras i en monter påverkas inte metadata för källfilen.

Använder en monter lagringsutrymme i Dropbox?

Nej, en monter använder inte ytterligare Dropbox-lagringsutrymme. Endast filerna inom montern använder lagringsutrymme.

Måste jag hålla filer synkroniserade i montern?

Om du slutar synka en fil i en monter behåller montern den senast synkade kopian av filen.

Om du har en fil i en monter och sedan tar bort den från ditt Dropbox-konto blir dess ikon (eller "panel") kvar. Förhandsvisningen av filen visar dock "okänd fil".

Vilka filtyper kan förhandsvisas i en monter?

Alla filtyper som förhandsvisas i Dropbox förhandsvisas också i en monter.

Förhandsvisningar av video spelas inte upp direkt på montersidan, utan visas istället som en stillbild. Klickar du på bilden öppnas en lightbox, där förhandsvisningen av videon kan spelas upp.

Se en lista över filtyper som förhandsvisas i Dropbox.

Vad är skillnaden mellan en monter och en mapp?

Både en monter och en mapp har liknande funktioner i och med att båda är sätt att paketera (eller gruppera) filer i ditt Dropbox-konto. Du kan sedan dela detta paket med andra.

Det finns tre viktiga skillnader mellan en monter och en mapp:

• En mapp är helt enkelt en lista över filerna i den, men en monter låter dig organisera filerna på en varumärkt sida med visuella förhandsvisningar, anpassade layouter och bildtexter för filerna
  • Du kan spåra aktivitet på en monter, men inte i en mapp
  • En viss fil kan bara finnas i en enda mapp, men kan ingå i flera montrar

Det finns också en viktig likhet. Om du redigerar filerna i en monter eller delad mapp, ser mottagarna alltid den senaste versionen av filen.

Kan jag spara en monter som mall? Kan jag kopiera en befintlig monter?

Nej. För närvarande är en ny monter alltid tom till att börja med, och det går inte att kopiera en befintlig monter.

Hur raderar jag en monter?

1. Logga in på dropbox.com och klicka sedan på Showcase.
  2. Håll muspekaren över montern som du vill radera och klicka på "" (ellipsen) som visas.
  3. Klicka på Radera.
  4. Klicka på Radera igen.

Hur ser en monter ut för de andra som jag delar den med?

Hur ser en monter ut för andra som jag delar den med?

Delar du en monter med hjälp av knappen Dela får mottagaren ett mejl som innehåller rubriken från din monter (utvald bild, titel, beskrivning och logotyp). Mottagaren kan sedan klicka på Visa monter i mejlet för att öppna själva montern.

Om du delar en länk till montern tas mottagaren direkt till montern när hen klickar på länken.

I båda fallen ser montern precis ut som den version som du redigerar, förutom en viktig sak: Mottagare ser inte alternativen att lägga till, flytta eller radera filer.

Måste de personer som jag delar en monter med också ha ett Dropbox-konto?

Nej. Mottagare kan visa en monter som du delat med dem, även utan ett Dropbox-konto.

De personer du delat en monter med behöver dock ett Dropbox-konto – och måste vara inloggade på kontot – för att kunna lämna kommentarer på din monter.

Måste de personer som jag delar en monter med logga in på Dropbox för att se den?

Nej. Mottagare kan visa en monter även om de inte har något Dropbox-konto, så de behöver inte logga in för att visa den.

Kan personer som jag delar en monter med ladda ner filerna i den?

Ja. De personer du delat en monter med kan ladda ner filerna i den. Alla filer i en monter är dock skrivskyddade. Även om en mottagare laddar ner en fil går det inte att redigera originalet (eller "källfilen").

Vem kan redigera en monter?

Endast ägaren (eller skaparen) av en monter får redigera den.

Om du har filer från en delad mapp i din monter kan alla som du delat den mappen med redigera filerna i den. Dessa ändringar visas då i montern.

Fungerar en monter på en telefon eller surfplatta?

Ja. Om du delar en monter med någon kan hen öppna och visa den på valfri enhet: dator, telefon eller surfplatta. Alla bilder och text visas oavsett enhet.

Obs! Det går för närvarande inte att skapa eller redigera en monter på en telefon eller surfplatta.

Använda Showcase med Dropbox Business

Om du försöker använda Showcase med ett Dropbox Business-konto bör du vara medveten om några begränsningar:

• För närvarande visas inte ändringar i en monter i händelseloggar
  • Några få team som använder den senaste versionen av Dropbox Business kanske ännu inte har tillgång till Showcase
  • Paper måste vara aktiverat för teamet om ni vill använda Showcase
  • Showcase är tillgängligt för Dropbox Business-team med planerna Advanced, Enterprise och Education, men inte för team med en Standard-plan

Tråkigt att höra. Berätta hur vi kan bli bättre:

Thanks for your feedback! Let us know how this article helped: