Ta bort medlemmar från en delad mapp och sluta dela mappar

Uppdaterat Feb 29, 2024

Informationen i den här artikeln gäller för alla Dropbox-användare om inget annat anges.

Om du vill ta bort åtkomst till en delad mapp kan du ta bort specifika medlemmar eller sluta dela mappen.  Om du vill lämna en delad mapp som du är medlem i kan du läsa mer om hur du permanent eller tillfälligt lämnar en delad Dropbox-mapp.

Om det finns delade länkar i den delade mappen och skaparen av länken lämnar mappen kommer vyn för att visa åtkomstlänkar att inaktiveras. Alla med redigeringsåtkomst kommer att kunna redigera länkinställningarna.

highlight icon

Obs! När du tar bort en medlem från en mapp eller tar bort delning för en mapp kan du välja att låta dem behålla en kopia av mappen, men den synkas inte längre med andra konton.

Använder du inte Dropbox än? Se hur Dropbox gör det enkelt att hantera behörigheter.

Så här tar du bort en medlem från en delad mapp

När du tar bort en medlem från en delad mapp förlorar den medlemmen åtkomsten till mappen och alla filer den innehåller. Du måste vara mappens ägare för att ta bort medlemmar om inte ägaren har gett redigeraren behörighet att hantera åtkomst till mappen.

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Håll muspekaren över mappen du vill hantera och klicka på delningsikonen (rektangel med uppåtpil).
  3. Klicka på Vem har åtkomst.
  4. Klicka på rullgardinsmenyn intill den medlem du vill ta bort.
  5. Klicka på Ta bort.
  6. Välj om du vill låta medlemmen behålla en kopia av den delade mappen.
  7. Klicka på Ta bort igen.
  1. Öppna Dropbox-mappen i Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Högerklicka eller command-klicka på mappen du vill hantera.
  3. Välj Dela ... bredvid Dropbox-ikonen.
  4. Klicka på Vem har åtkomst.
  5. Klicka på rullgardinsmenyn intill den medlem du vill ta bort.
  6. Klicka på Ta bort.
  7. Välj om du vill låta medlemmen behålla en kopia av den delade mappen.
  8. Klicka på Ta bort igen.
  1. Öppna Dropbox mobilapp.
  2. Tryck på ” (vertikal ellips på Android) eller ”” (ellips på iOS) bredvid mappen vars ägare du vill fastställa.
  3. Tryck på Hantera åtkomst (Android) eller Mappinställningar (iOS).
  4. Tryck på området under [x] medlemmar.
  5. Tryck på medlemmen som du vill ta bort.
  6. Tryck på Ta bort (Android) eller Ta bort åtkomst (iOS).
  7. Välj om du vill låta medlemmen behålla en kopia av den delade mappen.
  8. Tryck på Ta bort (Android) eller Ta bort åtkomst (iOS) igen.

Så här tar du bort delning för en mapp

När du tar bort delning för en mapp raderas filerna från medlemmarnas konton permanent, samt från deras länkade enheter när de synkar med Dropbox-klienten igen. Om du äger en delad mapp kan du sluta dela mappen när som helst.

Du kan inte ta bort delning för en mapp om:

• Mappen innehåller delade mappar
  • Mappen ligger i en annan delad mapp

Detta beror på att när du delar en mapp ger du personerna du bjuder in till den mappen tillgång till allt inom den – inklusive andra mappar. I det här fallet kan du ställa in redigerings- eller läsbehörighet för användare, men du kan inte ta bort delning av specifika filer eller mappar i en delad mapp.

Om du äger hela mappen kan du flytta undermappen från den delade mappen eller manuellt ta bort medlemmar på överordnad mappnivå genom att följa anvisningarna ovan.

Så här tar du bort delning av mappen:

1. Logga in på dropbox.com
  2. Håll muspekaren över mappen du vill ta bort delningen för och klicka på delningsikonen (rektangel med uppåtpil).
  3. Klicka på kugghjulsikonen längst upp till höger.
  4. Klicka på Ta bort delning för mapp.
  5. Klicka på Ta bort delning.
  1. Öppna Dropbox-mappen i Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Högerklicka på den mapp du vill sluta dela.
  3. Välj Dela ... bredvid Dropbox-ikonen.
  4. Klicka på kugghjulsikonen längst upp till höger.
  5. Klicka på Ta bort delning för mapp.
  6. Klicka på Ta bort delning.

Android

1. Öppna Dropbox mobilapp.
  2. Tryck på ” (vertikal ellips) bredvid mappen du vill sluta dela.
  3. Tryck på Hantera åtkomst.
  4. Tryck på Sluta dela.
  5. Tryck på Sluta dela igen.

iOS

1. Öppna Dropbox mobilapp.
  2. Tryck på ikonen med tre punkter ”” bredvid mappen du vill sluta dela.
  3. Tryck på Mappinställningar.
  4. Tryck på Sluta dela mapp.
  5. Tryck på Sluta dela mapp igen.
Om du har ett problem som inte tas upp i den här artikeln kan du hitta svar på vanliga frågor om delade mappar för individer och teamkonton.