Så här tar du bort delning för en Dropbox-fil eller -mapp

Uppdaterat Oct 10, 2023

Informationen i den här artikeln gäller för alla Dropbox-användare om inget annat anges.

Om du delade en fil med någon kan du stoppa delningen när som helst. Det gör du genom att först ta reda på hur du delade filen:

Läs hur du tar reda på vilken metod du använde för att dela filen.

highlight icon

Obs! Om medlemmen du vill ta bort redan har laddat ner filen eller sparat den i sitt Dropbox-konto har de fortfarande kvar sin kopia av filen även om du tar bort delningen eller den delade länken.

Så här tar du bort en länk till en fil eller mapp

Om en medlem fått åtkomst till en fil eller mappar via en delad länk som du skapat kan du ta bort dem genom att radera länken. Om du tar bort en länk och klickar på knappen Dela bredvid en fil, visas alla föregående medlemmar i listan, men länken har inaktiverats och fungerar inte längre för alla. Alla som försöker klicka på en inaktiverad länk kommer att få ett felmeddelande.

highlight icon

Anmärkningar:
  • Du kan bara radera delade länkar som du inte har skapat om du har redigeringsåtkomst eller om de är webbaserade filer, till exempel Paper- eller Google-dokument.
  • Dropbox går över till en uppdaterad arkitektur för delade länkar där länkar baseras på material snarare än på användare. Det här kommer att påverka hur länkar skapas och delas. De nya länkarna kan identifieras genom att det finns en ”rlkey”-parameter i URL:en. För de här länkarna kommer ovanstående beteende att fungera annorlunda:
    • Endast användare med redigeringsåtkomst kan radera delade länkar eller ändra länkinställningar.
    • Istället för att radera en länk kan du begränsa åtkomsten för vissa användare genom att följa instruktionerna för att ta bort en medlem från en fil eller mapp nedan.
    • Användare kan lägga till filer eller mappar till sina Dropbox-konton via delade länkar. Om du vill ta bort någons åtkomst till en viss fil eller mapp måste du både radera den delade länken och ta bort användaren från åtkomstlistan.

Så här tar du bort en medlem från en fil eller mapp

När du tar bort en medlem från en fil har den personen inte längre åtkomst till filversionen på dropbox.com eller via sin inbjudan.

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på Delad på sidomenyn till vänster.
    • Klicka på Mer i den vänstra sidomenyn om du inte ser Delad.
  3. Klicka på de tre punkterna (...) bredvid mappen du vill ta bort delning för.
  4. Välj Dela ... bredvid Dropbox-ikonen.
  5. Klicka på Vem har åtkomst.
  6. Klicka på rullgardinsmenyn intill namnet på den person du vill ta bort från filen.
  7. Klicka på Ta bort.
highlight icon

Obs! Om alternativet Ta bort visas i grått är det sannolikt att medlemmen använder filen eller mappen via en länk till filen, istället för som tillagd medlem. Om så är fallet ser du ett meddelande som säger Personer som visar via länk kan inte tas bort från filer. Ta bort åtkomst genom att radera den delade länken som personen kommer åt filen från.

1. Klicka på Ta bort igen.