Läsarinformation om delade filer

Den här artikeln handlar om en funktion som finns endast för vissa användare och i tidig åtkomst för team i Dropbox Business.

Om du vill använda den här funktionen med ditt Business-team kan du aktivera den och komma igång. Är du Basic- eller Plus-användare kan du inte välja denna funktion.

Vad betyder det när en Dropbox-produkt är i ”alfa” eller ”beta”?

Med läsarinfo kan du se om någon tittar på en fil för närvarande. Är du medlem i ett Dropbox Business-team eller använder en Advanced-, Enterprise- eller Education-plan kan du även se när någon senast tittade på en fil.

Se om en medlem tittar på din fil

När en teammedlem visar en delad fil visas medlemmens ikon i färg. Håller du muspekaren över ikonen visas texten Visar just nu. När medlemmen slutar visa filen blir ikonen grå.

Om du ger en teammedlem behörigheten Kan visa eller Kan redigera för en fil visas medlemmens ikon i grått intill knappen Dela. Om du delar med en teammedlem genom en delad länk, visas inte medlemmens ikon förrän medlemmen visar filen.

Se när en teammedlem senast visade din fil

Medlemmar i Dropbox Business-team med planerna Advanced, Enterprise eller Education kan se när någon senast tittade på en fil. Om du vill veta när någon senast tittade på en fil kan du föra muspekaren över den personens avatar för att se när de  tittade på  filen.

Du kan också se en  fullständig historik  över när personer tittade på filer.

Visa en fullständig lista över personer som visat filen:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Hitta filen du är intresserad av och klicka för att öppna den.
  3. Klicka på läsarlistan (teammedlemmarnas ikoner med åtkomst till filen).
  4. I dialogrutan finns en lista över personer som har åtkomst till till filen genom en delad fil eller mapp.
Läsarinfo
Se när en teammedlem senast visade en fil

Använda läsarinfo

Funktionen läsarinfo bör vara aktiverad för ditt konto som standard. Om den inte är det kan du aktivera läsarinfo.

När läsarinfo har aktiverats är funktionen automatiskt aktiverad för alla filer du äger. Om du inte vill se läsarinfo för en specifik fil eller mapp kan du inaktivera funktionen:

Delade filer

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Hitta filen du är intresserad av.
  3. Klicka på Delning.
  4. Klicka på Filinställningar.
  5. Välj Visa inte intill Visa vem som har haft åtkomst till filen?.
  6. Klicka på Spara inställningar.

Delade mappar

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Hitta mappen du är intresserad av.
  3. Klicka på Delning.
  4. Klicka på  Mappinställningar.
  5. Välj Visa inte intill Visa vem som har haft åtkomst till mappen?.
  6. Klicka på Spara inställningar.

Obs! Det är enbart ägaren av en delad mapp som kan inaktivera läsarinfo. Alla som kan redigera kan inaktivera läsarinfo för en delad fil.

Om du visar en fil kan du inte dölja din läsarinfo från filens ägare. Personer som visar ditt innehåll kan inte inaktivera läsarinfo för din delade fil eller mapp.

Exempel: ett team har läsarinfo inaktiverat. En teammedlem bjuds in till en delad mapp som har läsarinfo aktiverat. Teammedlemmen visas i läsarinfo för den delade mappen.

Sekretess

Teammedlemmar och personer med behörigheten Kan redigera eller Kan visa

Du kan se läsarinfo om medlemmar i teamet eller personer med behörigheten Kan redigera eller Kan visa. Teammedlemmar och personer med behörigheten Kan redigera för en fil kan se namn och mejladresser till teammedlemmar samt personer med behörigheten Kan redigera eller Kan visa.

Personer med behörigheten Kan visa kan inte se läsarinfo.

Personer som hämtar en fil genom en delad länk

När någon som inte är teammedlem och inte specifikt bjudits in till filen får åtkomst till en fil genom en delad länk visas de som gäst som tittar på filen. Du kan inte se namn eller mejladress till en gäst i en fil.

Gäster kan inte se läsarinfo.

Klicka på en fråga för mer information:

Hur aktiverar jag läsarinfo?

Läsarinfo kan vara aktiverat för ditt konto som standard. Om läsarinfo inte visas för innehåll du äger kan du aktivera funktionen för alla filer som du äger:

Dropbox Business-administratörer

1. Logga in på dropbox.com med administratörskontot.
  2. Klicka på Adminkonsol.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Klicka på Läsarinfo.
  5. Ändra valet på rullgardinsmenyn till På som standard.
  6. Spara ändringen.

Obs! Om du är medlem i ett Dropbox Business-team och administratören har inaktiverat läsarinfo kan du kontakta administratören för att aktivera funktionen.

Plus- och Basic-användare

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Växla Läsarinformation för alla filer jag äger till .

Om läsarinfo är inaktiverat för ditt konto kan du aktivera funktionen för enskilda filer eller mappar:

Delade filer

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Hitta filen du är intresserad av.
  3. Klicka på Delning.
  4. Klicka på Filinställningar.
  5. Välj Visa intill Visa vem som har haft åtkomst till filen?.
  6. Klicka på Spara inställningar.

Delade mappar

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Hitta mappen du är intresserad av.
  3. Klicka på Delning.
  4. Klicka på  Mappinställningar.
  5. Välj Visa intill Visa vem som har haft åtkomst till mappen?.
  6. Klicka på Spara inställningar.

Hur inaktiverar jag läsarinfo för hela kontot?

Om du inte vill visa läsarinfo för något av ditt innehåll går det att inaktivera funktionen:

Dropbox Business-administratörer

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på Adminkonsol.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Klicka på Läsarinfo.
  5. Ändra valet på rullgardinsmenyn till Av som standard eller Helt avstängd. Om du väljer Av som standard kan teammedlemmar aktivera läsarinfo för filer eller mappar de äger.
  6. Spara ändringen.

Obs! Är du medlem i ett Dropbox Business-team väljer administratören vad som ska gälla som standard för teamet. Om läsarinfo är På som standard eller Av som standard kan du ändra inställningarna för läsarinfo för specifika filer och mappar du äger.

Plus- och Basic-användare

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Växla Läsarinformation för alla filer jag äger till Av.

Obs! Om du väljer Av, kan du aktivera läsarinfo för specifika filer eller mappar du äger.

Vilka plattformat stöder läsarinformation?

Det går att se när en teammedlem visar en delad fil på dropbox.com eller i Dropbox mobilapp. Om en teammedlem använder  Dropbox-ikonen går det att se när de senast visade en delad Microsoft Office-fil.

Medlemmar i Dropbox Business-team som använder planerna Advanced, Enterprise eller Education kan se när en medlem visade filen på dropbox.com, Dropbox mobila appar och när de använder klienten.

För personer som använder Windows kan du se när de tittade på filer i de flesta program.

För personer som använder Mac OS 10.9+ kan du se när de tittade på filer med något av dessa program:

• Adobe Acrobat Pro
  • Adobe Photoshop CC 2015 & 2016
  • Microsoft PowerPoint 2011 & 2016
  • Microsoft Word 2011 & 2016
  • iWork Keynote, Numbers, Pages
  • Förhandsvisning
  • TextEdit

Hur fick någon åtkomst till en fil?

Medlemmar i delade mappar som kan redigera mappen kan bjuda in personer till mappen. Klicka på Dela för att se vilken behörighet (Kan redigera eller Kan visa) en person har.

Om du äger en delad mapp kan du begränsa vem som får bjuda in personer till mappen.

Om du ser Gäst kan personen bara komma åt filen via länken. En gäst kan också vara en person som har åtkomst till en fil men kommer åt en delad länk utan att vara inloggad.

Varför ser jag inte en person jag gett åtkomst till?

Om fler än fyra personer har visat en fil ser du en ikon med en siffra på. Denna ikon visar hur många personer som visat filen. Klicka på ikonen för att se alla som har åtkomst till filen.

Om du inte ser den person du letar efter kan det hända att personen inte har tittat på materialet eller har tittat utan att vara inloggad. En person som inte är inloggad visas som gäst när hen tittar på innehållet.

Är du medlem i ett Dropbox Business-team eller använder en Advanced-, Enterprise- eller Education-plan kan du titta på fullständig historik över när personer visade filer.

Dropbox Business-administratörer: Kan jag se läsarinfo?

Ja, administratörer för Dropbox Business-team kan se läsarinfo i aktivitetsloggen.

Läs mer

Inställningar för läsarinfo

Om läsarinfo har inaktiverats för en delad mapp är det också inaktiverat för allt innehåll i den mappen. Det är bara ägaren som kan aktivera läsarinfo för enskilda filer i den delade mappen.

Om läsarinfo har aktiverats för en delad mapp är det bara aktiverat för filer som inte har läsarinfo specifikt inaktiverat.

Om en delad mapp har läsarinfo aktiverat kan medlemmar som får redigera mappen även inaktivera läsarinfo för filer i den delade mappen.

Flytta innehåll

När du flyttar en fil till en delad mapp börjar den delade mappens inställning för läsarinfo gälla även för filen. Om du flyttar en fil till en delad mapp som du inte äger kan ägaren ha andra inställningar för läsarinfo.

Obs! Om du ändrat inställningen för läsarinfo för filen innan du flyttade den, fortsätter filen att använda den inställning du valde.

Gå med i ett team

Om du går med i ett Dropbox Business-team gäller teaminställningen för läsarinfo även ditt konto.