Aktivera tvåstegsverifiering

Tvåstegsverifiering är en valfri men starkt rekommenderad säkerhetsfunktion. När den aktiverats kräver Dropbox en sexsiffrig säkerhetskod eller en säkerhetsnyckel förutom lösenordet.

Obs!Innan du aktiverar tvåstegsverifiering får du tio åttasiffriga reservkoder. Kopiera koderna och förvara dem på en säker plats. Om du tappar bort mobilen eller inte kan få eller generera en säkerhetskod behöver du någon av reservkoderna för åtkomst till Dropbox. När en reservkod har använts kan den inte användas igen.

Använder du redan tvåstegsverifiering och är utelåst? Lär dig hur då återfår åtkomsten till kontot.

Avsnitt i den här artiklen:

Aktivera tvåstegsverifiering

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på din avatar uppe till höger på valfri sida för att öppna kontomenyn.
  3. Klicka på Inställningar på kontots meny och välj fliken Säkerhet .
  4. Under avsnittet Tvåstegsverifiering klickar du på Aktivera.

Aktivera tvåstegsverifiering

5. Klicka på Kom igång.
  6. Av säkerhetsskäl blir du ombedd att ange ditt lösenord igen för att aktivera tvåstegsverifiering. När du har gjort det får du möjlighet att välja att få din säkerhetskod via sms eller att använda en mobilapp.
  7. När du har aktiverat funktionen bör du överväga att lägga till ett reservmobilnummer som också kan ta emot sms. Om du tappar bort den primära mobilen kan du få en säkerhetskod till reservnumret istället.

Lagra dina säkerhetskoder för nödfall

Innan du aktiverar tvåstegsverifiering får du tio åttasiffriga reservkoder. Det är mycket viktigt att du skriver ner dessa koder och förvarar dem på säkra ställen. Om du tappar bort mobilen eller inte kan få eller generera en säkerhetskod behöver du någon av reservkoderna för nödåtkomst till Dropbox. När en reservkod har använts kan den inte användas igen.

Använd sms

Om du väljer att få dina säkerhetskoder via sms måste du ha en telefon som kan ta emot sms (operatörens taxa gäller). När du har loggat in till Dropbox med ditt lösenord skickas ett sms som innehåller en säkerhetskod till din telefon. För att aktivera detta alternativ:

1. Välj Använd sms under konfigurationen av tvåstegsverifieringen.
  2. Ange telefonnumret som sms ska skickas till.

Ange ditt telefonnummer

3. Du får en säkerhetskod via sms. Verifiera ditt telefonnummer och aktivera tvåstegsverifiering genom att ange denna kod när du blir instruerad att göra så.

Använd mobilapp

Det finns flera mobilappar som kommer att generera en unik tidskänslig säkerhetskod som du kan använda för att slutföra inloggningen på ditt Dropbox-konto. Alla appar som har stöd för TOTP-protokollet (Time-based One-Time Password) ska fungera, inklusive följande:

För att använda en av dessa applikationer:

1. Välj Använd mobilapp under konfigurationen av tvåstegsverifieringen.
  2. Du kan välja att antingen skanna streckkoden (om din app stöder det) eller klicka på ange din hemliga nyckel manuellt för att få en hemlig nyckel som du kan skriva in i appen.

Skanna streckkod eller ange kod manuellt

3. När din app har konfigurerats måste du ange en säkerhetskod som genererats av din verifieringsapplikation för att verifiera konfiguration och aktivera tvåstegsverifiering.

Flertalet applikationer genererar säkerhetskoder även när cellulär/datatjänst inte finns tillgänglig – praktiskt när du reser eller där täckningen inte är pålitlig.

Obs!Om du väljer att använda en verifieringsapp för att ta emot verifieringskoder, rekommenderar vi att du manuellt anger primärt telefonnummer och reservtelefonnummer i dina kontoinställningar. Detta är ett viktigt steg eftersom vi använder kontaktinformationen till att hjälpa dig att återfå åtkomsten till ditt konto om du någonsin blir utlåst på grund av ett fel med tvåstegsverifieringen.

Använda säkerhetsnyckel

Om säkerhetsnycklar

En säkerhetsnyckel är en liten USB- eller NFC-enhet (Near Field Communication) som du kan hänga i nyckelringen. Du slutför en tvåstegsverifiering genom att du sätter in en säkerhetsnyckel i datorn: du auktoriseras då till dropbox.com och slutför inloggningen på Dropbox-kontot.

En säkerhetsnyckel kräver inte något särskilt batteri eller nätverksanslutning som när man använder SMS eller en mobilapp för tvåstegsverifiering. Du sätter helt enkelt in nyckeln för att autentisera istället för att behöva skriva in en sexsiffrig kod. Det viktigaste är att säkerhetsnycklar använder autentiserad kommunikation som skyddar mot nätfiske, där angreppet består av en falsk inloggningssida till Dropbox som försöker lura dig att avslöja din privata information.

Skaffa en säkerhetsnyckel

Konfigurationen av en säkerhetsnyckel innebär ett engångsköp av en USB-nyckel som följer den öppna standarden FIDO Universal 2nd Factor (U2F).

Var använder jag säkerhetsnyckeln?

När du har en säkerhetsnyckel går den att aktivera för både ditt privata och arbetsrelaterade Dropbox-konto. Den går även att använda med andra U2F-kompatibla tjänster, som Google-appar.

För närvarande stöds säkerhetsnycklar endast på vissa enheter och webbläsare. Du måste först konfigurera tvåstegsverifiering på Dropbox och välja att ta emot koder per SMS eller med en mobilapp. Det här steget säkerställer att du har en reservmetod om en enhet inte stöder din säkerhetsnyckel.

Dropbox har stöd enbart för säkerhetsnyckel vid inloggning på webbplatsen med webbläsaren Chrome. Det går för närvarande inte att logga in på klienten eller mobilappen med säkerhetsnyckel. Du kan dock fortfarande använda den vanliga tvåstegsverifieringen på enheter och plattformar som saknar stöd för U2F eller om du inte har säkerhetsnyckeln tillgänglig.

Konfigurera en säkerhetsnyckel på Dropbox.

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på din avatar uppe till höger på valfri sida för att öppna kontomenyn.
  3. Klicka på Inställningar på kontots meny och välj fliken Säkerhet . Det går att klicka här för en genväg.
  4. Under tvåstegsverifiering, sök efter avsnittet Säkerhetsnycklar . Om du inte hittar avsnittet, följ anvisningarna för Aktivera tvåstegsverifiering innan du går vidare.
  5. Använda säkerhetsnyckel

6. Välj Lägg till.
  7. Du ombeds att sätta in säkerhetsnyckeln i en USB-port.
  8. Använda säkerhetsnyckel

Obs!Olika säkerhetsnycklar har olika anvisningar för aktivering. Din nyckel kan kräva en knapptryckning för att aktivera registrering. Om du har problem med att slutföra registrering av säkerhetsnyckeln ska du kontrollera att den är U2F-kompatibel. Se även tillverkarens anvisningar för enheten.

[Avancerat]

Linux-användare: Generera en säkerhetskod från kommandoraden

De som använder ett Unix- eller Linux-skal kan överväga att generera en säkerhetskod med OATH-verktyget. På det här sättet kan du känna dig trygg eftersom du genererar en säkerhetskod på din dator från kommandoraden på ett säkert sätt.

Användare av Dropbox Business

Om du förlorar din telefon och inte kan logga in med tvåstegsverifiering kan din administratör stänga av tvåstegsverifiering åt dig i administratörskonsolen.

Om din administratör kräver att du loggar in genom en central identitetsleverantör med samlad inloggning (SSO) kommer du att se följande i dina kontoinställningar:

SSO i kontoinställningar

Dropbox Business-administratörer: Du kan kräva tvåstegsverifiering för teamet. Du kan göra det antingen genom adminkonsolen eller genom din identitetshanteringsleverantör om du har konfigurerat samlad inloggning (SSO).