{"en":"This page is not currently available in your language.","id":"Halaman ini sekarang belum tersedia dalam bahasa Anda.","ms":"Laman ini kini belum boleh didapati dalam bahasa anda.","es_ES":"Esta página no está disponible en tu idioma en este momento.","da_DK":"Denne side er i øjeblikket ikke tilgængelig på dit sprog.","fr":"Cette page n'est actuellement pas disponible dans votre langue.","de":"Diese Seite ist zurzeit nicht in Ihrer Sprache verfügbar.","en_GB":"This page is not currently available in your language.","pl":"Ta strona aktualnie nie jest dostępna w Twoim języku.","it":"Al momento questa pagina non è disponibile nella tua lingua.","nl_NL":"Deze pagina is momenteel niet beschikbaar in je taal.","nb_NO":"Denne siden er for øyeblikket ikke tilgjengelig på språket ditt.","ru":"На данный момент эта страница недоступна на вашем языке.","zh_TW":"此頁面目前沒有您語言的版本。","sv_SE":"Denna sida är för närvarande inte tillgänglig på ditt språk.","th_TH":"หน้านี้ยังไม่มีให้บริการในภาษาของคุณในขณะนี้","zh_CN":"本页面暂无您所需的语言版本。","ja":"申し訳ありませんが、このページは選択した言語ではご利用になれません。","pt_BR":"Esta página não está disponível no momento em seu idioma.","ko":"현재 이 페이지는 한국어 번역이 제공되지 않습니다.","es":"Esta página aún no está disponible en tu idioma.","uk_UA":"На даний момент ця сторінка недоступна на вашій мові.","en_AU":"This page is not currently available in your language."}

Så här aktiverar du tvåstegsverifiering

Tvåstegsverifiering är en starkt rekommenderad säkerhetsfunktion som ger ett extra säkerhetslager för Dropbox-kontot. När den aktiverats kräver Dropbox en sexsiffrig säkerhetskod – utöver lösenord – när du loggar in på ditt konto eller kopplar en ny dator, telefon eller surfplatta.

Tvåstegsverifiering fungerar korrekt om du har en mobil enhet som kan ta emot sms eller köra en kompatibel mobil verifieringsapplikation.

Använder du redan tvåstegsverifiering och är utelåst? Lär dig hur då återfår åtkomsten till kontot.

Avsnitt i den här artiklen:

Så här aktiverar du tvåstegsverifiering

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Välj Inställningar.
  4. Välj fliken Säkerhet .
  5. Växla Tvåstegsverifiering till .
    1. Om du ser Hanteras av samlad inloggning under fliken Säkerhet, använder gruppen samlad inloggning (SSO). Detta innebär att du kanske inte kan använda tvåstegsverifiering med Dropbox. Kontakta din administratör för mer information.
  6. Klicka på Kom igång.
  7. Ange lösenordet igen.
  8. Välj om du vill få din säkerhetskod via sms eller mobilapp:

sms

Om du väljer att få dina säkerhetskoder via sms måste du ha en telefon som kan ta emot sms (operatörens taxa gäller). Ett sms som innehåller en säkerhetskod skickas till din telefon varje gång du loggar in på Dropbox.

För att få din kod via sms:

1. Välj Använd sms under konfigurationen av tvåstegsverifieringen.
  2. Ange telefonnumret som sms ska skickas till.
  3. Klicka på Nästa.
  4. Du får en säkerhetskod via sms. Ange koden i fältet på dropbox.com
  5. Klicka på Nästa.

Mobilapp

Om du väljer att få dina säkerhetskoder via en verifieringsapp måste du först ladda ner appen. Verifieringsappen du väljer måste generera en unik tidskänslig säkerhetskod. De flesta verifieringsappar genererar säkerhetskoder även när mobilnät/datatjänst inte finns tillgänglig – praktiskt när du reser eller där täckningen inte är tillförlitlig. Alla appar som har stöd för TOTP-protokollet (Time-based One-Time Password) ska fungera, inklusive dessa:

Om använder en verifieringsapp för att ta emot verifieringskoder rekommenderar vi att du lägger till primärt telefonnummer och reservtelefonnummer.

För att få din kod via mobilapp:

1. Välj Använd mobilapp under konfigurationen av tvåstegsverifieringen.
  2. Du kan antingen
    • Skanna streckkoden (om appen stöder det): Öppna den app du vill använda och välj att lägga till ett nytt konto. Då kan du använda telefonens kamera till att skanna streckkoden på dropbox.com.
    • Ange din hemliga nyckel manuellt: Du får en hemlig nyckel på dropbox.com som du kan skriva in i appen. Använd stegen i appen för att lägga till ett nytt konto med en hemlig nyckel.
  3. Klicka på Nästa.
  4. När din verifieringsapp har konfigurerats anger du säkerhetskoden den genererar för att verifiera konfigurationen och aktivera tvåstegsverifiering.
  5. Klicka på Nästa.

Obs! Om du använder ett Unix- eller Linux-skal kan du tryggt generera en säkerhetskod på datorn från kommandoraden med OATH-verktyget.

Så här ändrar du telefonnumret för tvåstegsverifiering

1. Logga in på dropbox.com på en webbläsare.
  2. Klicka på avataren högst upp på en sida.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Välj fliken Säkerhet .
  5. Klicka på Redigera intill telefonnumret.
    • Du ombeds att ange ditt lösenord för att fortsätta

Så här lägger du till en reservmetod för tvåstegsverifiering

När du har aktiverat tvåstegsverifiering kan du lägga till ett reservtelefonnummer som också kan ta emot sms. Om du någonsin tappar bort din primära telefon eller inte kan använda verifieringsappen kan du skicka en säkerhetskod till reservtelefonnumret i stället.

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Välj Inställningar.
  4. Välj fliken Säkerhet .
  5. Under Tvåstegsverifiering klickar du på Lägg till bredvid Reservmetod.
  6. Ange lösenord.
  7. Ange telefonnumret till din reservenhet.

Så här använder du en reservkod för tvåstegsverifiering

När du aktiverar tvåstegsverifiering får du tio reservkoder. Varje åttasiffrig kod kan användas en gång för att nå ditt Dropbox-konto i nödfall.

Hitta dina reservkoder:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Välj Inställningar.
  4. Välj fliken Säkerhet .
  5. Under tvåstegsverifiering klickar du på Visa bredvid Återställningskoder.
  6. Ange lösenord.
  7. Använd eller spara koderna som visas.

För att använda en reservkod:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på Har du problem med att få en kod?
  3. Klicka på Ange reservkod för nödfall.
  4. Ange en av dina reservkoder för nödfall.
  5. Klicka på Retur.

Anmärkningar:

• Var noggrann så att du anger reservkoden korrekt. En etta (1) kan likna ett L, en nolla (0) ett O och omvänt.
  • Om du har använt din sista reservkod blir du ombedd att generera nya reservkoder.
  • Vi rekommenderar också att du ändrar lösenord om du har tappat bort telefonen.

Så här använder du en säkerhetsnyckel för tvåstegsverifiering

Du kan använda en säkerhetsnyckel för tvåstegsverifiering i stället för en sexsiffrig säkerhetskod. En säkerhetsnyckel är en liten USB- eller NFC-enhet (Near Field Communication) som följer någon av de öppna standarderna:

• ‘FIDO Universal 2nd Factor (U2F)'
  • 'Web Authentication (WebAuthn)', även kallad 'FIDO2’

Till skillnad från verifiering med sms eller mobilapp kräver en säkerhetsnyckel inte något separat batteri eller nätverksanslutning. Viktigast av allt är att säkerhetsnycklar använder verifierad kommunikation för att skydda mot nätfiske.

Konfigurera en säkerhetsnyckel för ditt Dropbox-konto:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Välj Inställningar.
  4. Välj fliken Säkerhet .
  5. Under Tvåstegsverifiering klickar du på Lägg till bredvid Säkerhetsnycklar. Om du inte hittar avsnittet, följ anvisningarna för Aktivera tvåstegsverifiering innan du går vidare.
  6. Ange lösenord
  7. Infoga säkerhetsnyckeln i en USB-port och klicka sedan på Starta konfiguration

Var använder jag säkerhetsnyckeln?

När du har en säkerhetsnyckel går den att aktivera för både ditt privata och jobbrelaterade Dropbox-konto. Den går även att använda med andra WebAuthn- och U2F-kompatibla tjänster, som Google-appar.

För närvarande stöds säkerhetsnycklar endast på vissa enheter och webbläsare. Du måste först konfigurera tvåstegsverifiering för ditt Dropbox-konto och välja att ta emot koder per SMS eller med en mobilapp. Det här steget säkerställer att du har en reservmetod om en enhet inte stöder din säkerhetsnyckel.

Dropbox har enbart stöd för säkerhetsnyckel vid inloggning på dropbox.com med webbläsarna Chrome eller Firefox. Det går för närvarande inte att logga in på klienten eller mobilappen med säkerhetsnyckel. Du kan dock fortfarande använda tvåstegsverifiering med sms eller mobilapp på enheter och plattformar som saknar stöd för U2F eller WebAuthn, eller om du inte har säkerhetsnyckeln tillgänglig.

Använda säkerhetsnyckel
Obs! Olika säkerhetsnycklar har olika anvisningar för aktivering. Din nyckel kan kräva en knapptryckning för att aktivera registrering. Om du har problem med att slutföra registrering av säkerhetsnyckeln ska du kontrollera att den är U2F- eller WebAuthn-kompatibel. Se även tillverkarens anvisningar för enheten.