Aktivera tvåstegsverifiering

Tvåstegsverifiering är en valfri men starkt rekommenderad säkerhetsfunktion. När den aktiverats kräver Dropbox en sexsiffrig säkerhetskod eller en säkerhetsnyckel förutom lösenordet när du loggar in.

Använder du redan tvåstegsverifiering och är utelåst? Lär dig hur då återfår åtkomsten till kontot.

Avsnitt i den här artiklen:

Aktivera tvåstegsverifiering

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Välj Inställningar.
  4. Välj fliken Säkerhet .
  5. Växla Tvåstegsverifiering till .
  6. Klicka på Kom igång.
  7. Ange lösenordet igen.
  8. Välj om du vill få din säkerhetskod via sms eller mobilapp:

Använd sms

Om du väljer att få dina säkerhetskoder via sms måste du ha en telefon som kan ta emot sms (operatörens taxa gäller).

När du har loggat in till Dropbox med ditt lösenord skickas ett sms som innehåller en säkerhetskod till din telefon.

För att aktivera detta alternativ:

1. Välj Använd sms under konfigurationen av tvåstegsverifieringen.
  2. Ange telefonnumret som sms ska skickas till.
  3. Klicka på Nästa.
  4. Du får en säkerhetskod via sms. Ange koden i fältet på dropbox.com
  5. Klicka på Nästa.

Använd en mobilapp

Det finns flera mobilappar som kan generera en unik tidskänslig säkerhetskod som du kan använda för att slutföra inloggningen på ditt Dropbox-konto. Alla appar som har stöd för TOTP-protokollet (Time-based One-Time Password) ska fungera, inklusive dessa:

När du laddat ner någon av dessa appar följer du nedanstående steg för att använda appen för Dropbox tvåstegsverifiering:

1. Välj Använd mobilapp under konfigureringen av tvåstegsverifieringen.
  2. Du kan antingen
    • Skanna streckkoden (om appen stöder det): Öppna den app du vill använda och välj att lägga till ett nytt konto. Då kan du använda telefonens kamera till att skanna streckkoden på dropbox.com.
    • Ange din hemliga nyckel manuellt: Du får en hemlig nyckel på dropbox.com som du kan skriva in i appen. Använd stegen i appen för att lägga till ett nytt konto med en hemlig nyckel.
  3. Klicka på Nästa.
  4. När din app har konfigurerats anger du en säkerhetskod som genererats av din verifieringsapplikation för att verifiera konfigurationen och aktivera tvåstegsverifiering.
  5. Klicka på Nästa.

Flertalet applikationer genererar säkerhetskoder även när cellulär/datatjänst inte finns tillgänglig – praktiskt när du reser eller där täckningen inte är pålitlig.

Obs!Om du väljer att använda en verifieringsapp för att ta emot verifieringskoder, rekommenderar vi att du manuellt anger primärt telefonnummer och reservtelefonnummer i dina kontoinställningar. Detta är ett viktigt steg eftersom vi använder kontaktinformationen till att hjälpa dig att återfå åtkomsten till ditt konto om du någonsin blir utlåst på grund av ett fel med tvåstegsverifieringen.

Lägg till en reservmetod

När du har aktiverat tvåstegsverifiering kan du lägga till ett reservtelefonnummer som också kan ta emot sms. Om du någonsin tappar bort din primära telefon eller inte kan använda verifieringsappen kan du skicka en säkerhetskod till reservtelefonnumret i stället.

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Välj  Inställningar.
  4. Välj fliken  Säkerhet.
  5. Under tvåstegsverifiering klickar du på Lägg till bredvid Reservmetod.
  6. Ange lösenord.
  7. Ange det telefonnummer du vill använda för din reservenhet.

Lagra dina säkerhetskoder för nödfall

När du aktiverar tvåstegsverifiering får du tio åttasiffriga reservkoder. Det är mycket viktigt att du skriver ner dessa koder och förvarar dem på säkra ställen. Om du tappar bort mobilen eller inte kan få eller generera en säkerhetskod behöver du någon av reservkoderna för nödåtkomst till Dropbox. När en reservkod har använts kan den inte användas igen.

Om du inte hade skrivit ner reservkoderna när du ställde in tvåstegsverifiering kan du hitta dem på dropbox.com:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Välj  Inställningar.
  4. Välj fliken  Säkerhet.
  5. Under tvåstegsverifiering klickar du på Visa bredvid Återställningskoder.
  6. Ange lösenord.
  7. Använd eller spara koderna som visas.

Använda säkerhetsnyckel

Om säkerhetsnycklar

En säkerhetsnyckel är en liten USB- eller NFC-enhet (Near Field Communication) som du kan hänga i nyckelringen. Du slutför en tvåstegsverifiering genom att du sätter in en säkerhetsnyckel i datorn: du auktoriseras då till dropbox.com och slutför inloggningen på Dropbox-kontot.

En säkerhetsnyckel kräver inte något särskilt batteri eller nätverksanslutning som när man använder SMS eller en mobilapp för tvåstegsverifiering. Du sätter helt enkelt in nyckeln för att autentisera istället för att behöva skriva in en sexsiffrig kod. Det viktigaste är att säkerhetsnycklar använder autentiserad kommunikation som skyddar mot nätfiske, där angreppet består av en falsk inloggningssida till Dropbox som försöker lura dig att avslöja din privata information.

Konfigurera en säkerhetsnyckel för ditt Dropbox-konto:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på avataren.
  3. Välj Inställningar.
  4. Välj fliken  Säkerhet.
  5. Under tvåstegsverifiering klickar du på Lägg till bredvid Säkerhetsnycklar. Om du inte hittar avsnittet, följ  anvisningarna för Aktivera tvåstegsverifiering innan du går vidare.
  6. Ange lösenord
  7. Infoga säkerhetsnyckeln i en USB-port och klicka sedan på Starta konfiguration

Skaffa en säkerhetsnyckel

Konfigurationen av en säkerhetsnyckel innebär ett engångsköp av en USB-nyckel som följer den öppna standarden FIDO Universal 2nd Factor (U2F).

Var använder jag säkerhetsnyckeln?

När du har en säkerhetsnyckel går den att aktivera för både ditt privata och arbetsrelaterade Dropbox-konto. Den går även att använda med andra U2F-kompatibla tjänster, som Google-appar.

För närvarande stöds säkerhetsnycklar endast på vissa enheter och webbläsare. Du måste först konfigurera tvåstegsverifiering för ditt Dropbox-konto och välja att ta emot koder per SMS eller med en mobilapp. Det här steget säkerställer att du har en reservmetod om en enhet inte stöder din säkerhetsnyckel.

Dropbox har stöd enbart för säkerhetsnyckel vid inloggning på webbplatsen med webbläsaren Chrome. Det går för närvarande inte att logga in på klienten eller mobilappen med säkerhetsnyckel. Du kan dock fortfarande använda den vanliga tvåstegsverifieringen på enheter och plattformar som saknar stöd för U2F eller om du inte har säkerhetsnyckeln tillgänglig.

Använda säkerhetsnyckel

Obs!Olika säkerhetsnycklar har olika anvisningar för aktivering. Din nyckel kan kräva en knapptryckning för att aktivera registrering. Om du har problem med att slutföra registrering av säkerhetsnyckeln ska du kontrollera att den är U2F-kompatibel. Se även tillverkarens anvisningar för enheten.

Dropbox Business

Om du förlorar din telefon och inte kan logga in med tvåstegsverifiering kan din administratör stänga av tvåstegsverifiering åt dig i administratörskonsolen.

Om administratören kräver att du loggar in med samlad inloggning (SSO) kommer du att se Hanterad av samlad inloggning  under fliken Säkerhet i kontoinställningarna.

Dropbox Business-administratörer: Du kan kräva tvåstegsverifiering för teamet. Du kan antingen gör adet via adminkonsolen eller via din identitetshanteringsleverantör om du använder  samlad inloggning (SSO).

Läs mer

Linux-användare: Generera en säkerhetskod från kommandoraden

De som använder ett Unix- eller Linux-skal kan överväga att generera en säkerhetskod med OATH-verktyget. På det här sättet kan du generera en säkerhetskod från datorn via kommandoraden på ett säkert sätt.