Hur du kan skydda dig mot nätfiske och virus

Uppdaterat Aug 11, 2023

Hackare och personer med ont uppsåt letar ofta efter sätt att stjäla mejladresser, lösenord, kontokortsuppgifter och andra känsliga uppgifter.

Så här kan nätfiske se ut

Nätfiske är ett försök att lura dig att lämna ut känsliga uppgifter genom att låtsas vara en person eller tjänst du litar på (till exempel Dropbox eller din bank).

Exempel på nätfiske

• Mejl som
    • Ber dig svara med ditt användarnamn/mejl och lösenord
    • Innehåller länkar till falska inloggningssidor eller sidor för lösenordsåterställning
    • Innehåller länkar för att visa eller ladda ner en fil från någon du inte känner
    • Beskriver ett aktuellt evenemang, lockar dig med en vinst eller erbjudande eller påstår att det är viktigt att du svarar eller klickar på en länk
  • Länkar i inlägg eller kommentarer på sociala medier som leder till falska inloggningssidor eller sidor för lösenordsåterställning
  • Telefonsamtal, mejl eller sms som ger intryck av att de kommer från någon du känner för att få dig att svara eller klicka på en länk

Så här kan sabotageprogram och virus se ut

Sabotageprogram är skadlig programvara som hackare försöker få dig att installera så att de kan stjäla din information eller skada dina filer och din dator. Sabotageprogram innefattar till exempel virus, reklamprogram, spionprogram, utpressningsprogram, trojaner och maskar.

Exempel på angrepp av sabotageprogram

• Besöker en webbplats, visar ett mejl eller klickar på ett popup-fönster som automatiskt installerar programvara
  • Falska mejl och webbplatser som efterliknar Dropbox eller någon annan tillförlitlig källa

Så här kan du ta reda på om ett mejl eller en webbplats är från den officiella Dropbox

Officiella Dropbox-webbplatser och mejl visas endast på eller kommer endast från någon av våra verifierade Dropbox-domäner (som dropbox.com eller dropboxmail.com).

Du kan titta på mejlets fullständiga rubrik för att ta reda på om det kommer från en förfalskad adress:

Visa mejlets fullständiga rubriker i Gmail:

1. När du visar mejlet klickar du på ”…” (Mer) i det övre högra hörnet.
  2. Klicka på Visa original.
  3. Kontrollera mejladressen under Från:.

Visa mejlets fullständiga rubriker i Yahoo! Mail:

1. När du visar mejlet, klicka på Mer.
  2. Klicka på Visa raw-meddelande
  3. Kontrollera mejladressen under Från:.

Visa mejlets fullständiga rubriker i Microsoft Outlook på Windows eller på webben:

1. Dubbelklicka på mejlet för att öppna det i ett nytt fönster.
  2. Välj fliken Arkiv och klicka på Egenskaper.
    • Endast webb: klicka på Meddelandeinformation (ett kuvert med ett litet dokument på)

3. Kontrollera mejladressen under Från:.

Visa mejlets fullständiga rubriker i Apple Mail:

1. Högerklicka på meddelandet och välj Visa källa på popup-menyn.
  2. Kontrollera mejladressen under Från:.

Så här rapporterar du någonting misstänkt till Dropbox

• Om du fått ett misstänkt meddelande kan du vidarebefordra det fullständiga meddelandet till abuse@dropbox.com
  • Om du fått en misstänkt länk skickar du ett mejl till abuse@dropbox.com och beskriver hur du fick länken och länkens fullständiga URL
  • Du kan även kontakta oss med andra frågor på abuse@dropbox.com. Om vi hittar en överträdelse av Dropbox policy för godtagbar användning (till exempel nätfiske, sabotageprogram eller skräppost) vidtar vi omedelbara åtgärder.

Tips hur du kan skydda dig mot nätfiske och skadlig kod

Kontrollera alltid för varningstecknen ovan innan du laddar ner en fil eller klickar på en länk.

• Litar du inte på en länk i ett mejl bör du gå direkt till den vanliga inloggnings- eller startsidan för en tjänst (till exempel genom att själv skriva in www.dropbox.com i stället för att klicka på en länk).
  • Om du inte är säker på vem ett mejl är från ska du inte klicka på något i mejlet.
  • Om du fått ett misstänkt meddelande ska du kontakta tjänsten eller personen direkt för att verifiera att meddelandet eller länken verkligen kom från dem.
  • Använd starka lösenord och välj olika lösenord för varje tjänst du använder.
  • Använd tvåstegsverifiering för Dropbox och andra tjänster som har stöd för det.
  • Använder du Dropbox mobilapp på din smarttelefon eller surfplatta bör du ställa in en åtkomstkod som måste anges varje gång appen startas
  • Aktivera inställningarna för webbläsarsäkerhet och sekretess för att blockera nätfiske, sabotageprogram och andra skadliga webbplatser i Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox eller din favoritwebbläsare.
  • Installera de senaste uppdateringarna för operativsystem, webbläsare, programvara och appar direkt när de blir tillgängliga, eftersom de kan innehålla viktiga säkerhetsuppdateringar.
  • Använd virusskydd eller andra säkerhetsverktyg för att skydda dina enheter.
  • Använd goda säkerhetsrutiner för att skydda hela datorn. Det är bra att ett lösenord krävs för att logga in på ditt konto och för återaktivering efter strömsparläge, skärmsläckare och låsskärmar.
  • Tala om för oss om du ser misstänkta objekt som verkar vara från Dropbox genom att skicka ett mejl till abuse@dropbox.com.
  • Om du upptäcker nätfiske som försöker likna andra tjänster bör du kontakta den tjänsten direkt.
  • Du kan även rapportera skadliga länkar till Safebrowsing eller Internet Explorer för webbläsarblockering