Vad är en konfliktkopia?

Uppdaterat Jan 29, 2024

En konfliktkopia är en fil som Dropbox skapar när flera personer ändrar samma fil samtidigt. Redigerarens användarnamn, ”konfliktkopia” och spardatum kommer att läggas till i filnamnet.

En konfliktkopia kan uppstå på tre sätt:

• Två användare ändrar samma fil samtidigt.
  • Någon redigerar en fil offline medan någon annan redigerar samma fil.
  • En fil är öppen på en annan användares dator och Dropbox sparar den som en ny redigering. Det här är speciellt vanligt vid användning av program med automatisk sparfunktion.
highlight icon

Obs! Den senast sparade versionen visas alltid som konfliktkopian.

Använder du inte Dropbox än? Se hur Dropbox gör det enkelt att synka filer.

Vad gör jag nu?

Det bästa sättet att åtgärda en konfliktkopia är att jämföra båda versionerna och sammanfoga dem manuellt.

Konfliktkopior kan uppstå med alla typer av filer. Om du använder Microsoft Word kan du titta på deras hjälpartikel om hur du jämför och sammanfogar två dokument.

Hur kan jag förhindra att konfliktkopior uppstår i framtiden?

Det bästa sättet att undvika konfliktkopior är att samarbeta i filer i realtid med ett program som Dropbox Paper eller Microsoft Office Online. (Dropbox Paper är kostnadsfritt med din huvudprenumeration).

Om du inte kan samarbeta i realtid är det bästa sättet att undvika en konfliktkopia att flytta din fil ur Dropbox-mappen medan du arbetar så att ingen annan kan komma åt den. När du är klar med redigeringen kan du flytta tillbaka filen till dess ursprungliga plats.

Här är några andra tips du kan testa:

• Skapa en ny mapp för alla pågående filer med titeln Arbete pågår så att övriga användare vet att de inte ska göra några ändringar.
  • För Dropbox-team: När Dropbox-märket meddelar dig att en annan person redigerar en fil – kom överens med den personen om att ni inte ska redigera samtidigt.