Hur synkar jag filer mellan datorer?

Med Dropbox kan du komma åt samma version av en fil på valfri dator, telefon eller surfplatta som du länkat till ditt konto. Detta kallas synkning och är en viktig del av vad Dropbox gör. Med synkning är de senaste versionerna av filer alltid tillgängliga på alla dina enheter.

Du kan synka filer i tre enkla steg:

1. Ladda ner Dropbox-appendatorn och på mobilen eller surfplattan.
  2. Logga in på alla dessa enheter med samma mejladress och lösenord.
  3. Lägg till filer från vilken enhet som helst till Dropbox-apparna eller dropbox.com.

Om du redan har installerat Dropbox behöver du bara lägga till filer i Dropbox-mappen så synkas de automatiskt till Dropbox. Om du synkar ditt konto för första gången kan det ta några minuter att slutföra. När processen är klar hittar du filerna i Dropbox-appen på alla enheter som är kopplade till ditt konto.

Viktigt att veta om synkning

Använd samma Dropbox-konto på alla dina enheter

När du installerar Dropbox blir du instruerad att antingen logga in eller skapa ett nytt konto. Du behöver bara ett konto oavsett hur många enheter du vill hålla synkade. Du måste logga in med samma mejladress och lösenord på alla enheter som du vill länka till Dropbox-kontot för att filerna ska kunna synkas.

Mappen Dropbox på datorns hårddisk

När du installerar Dropbox på datorn ser du en Dropbox-mapp på hårddisken. Denna mapp fungerar precis som alla andra mappar på datorn, men med en viktig skillnad: filer i denna mapp synkas till Dropbox och filer i Dropbox är tillgängliga genom denna mapp.

Ingen manuell uppladdning eller nedladdning krävs

Dropbox-tjänsten övervakar Dropbox-mappen på din dator och Dropbox mobilappar. Om det finns någon ändring – en ny fil eller mapp eller en ändring i en befintlig fil eller mapp – synkar Dropbox dessa ändringar automatiskt. Ingen manuell uppladdning eller nedladdning behövs. Detta innebär att synkning görs automatiskt så länge du har en aktiv internetanslutning, har Dropbox-appen installerad och är inloggad.

Är du offline kommer filerna att synkas så snart enheten är online igen

Datorer, telefoner och surfplattor som inte är anslutna till internet synkas inte till Dropbox. En enhet som är offline tar dock emot filändringar från Dropbox så snart den är online igen. Filändringar som görs på en offline enhet synkas också tillbaka till Dropbox så snart enheten är online igen.

Oroa dig inte för att stänga Dropbox medan synkning pågår. Synkningen fortsätter helt enkelt från samma ställe nästa gång Dropbox körs igen.

Dropbox synkar i ordning efter filstorlek

Dropbox prioriterar synkning (eller uppladdning) efter filstorlek och börjar med mappar och de minsta filerna i dem. På det sättet behöver du inte oroa dig över att de mindre filerna fastnar bakom större filer under synkningen.

Dropbox kan inte synka filer som är utanför Dropbox-mappen

Dropbox kan bara synka de filer som finns i Dropbox-mappen eller i Dropbox mobilappar. När du har flyttat en fil eller mapp till Dropbox kan du skapa en genväg på den ursprungliga platsen för att komma åt filerna därifrån. Detta fungerar dock inte i motsatt riktning. Dropbox stöder inte att skapa en genväg i Dropbox-mappen för att kunna komma åt filer från deras ursprungliga plats.

Synkning via Wi-Fi och mobilnätverk

Den mobila appen synkar på olika sätt beroende på typen av nätverk som telefonen eller surfplattan är ansluten till.

På ett Wi-Fi-nätverk:

• Mobilappen laddar automatiskt ner uppdateringar när du startar appen, öppnar en fil och öppnar fliken Offlinefiler
  • Kamerauppladdningar startar eller återupptas när du startar appen

På en mobilt nätverk:

• Endast nedladdningar uppdateras automatiskt
  • På Android-enheter visas en varningsikon på offlinefiler om de ändrats medan du var offline. Dessa filer måste sedan synkas manuellt. För att synka den senaste versionen trycker du på Uppdatera alla under fliken Offlinefiler.
  • Kamerauppladdningar startar inte och återupptas inte automatiskt såvida inte alternativet Använd mobildata är ställt på .

Om du behöver dina filer när inget nätverk är tillgängligt kan du göra dina viktiga filer tillgängliga offline.