Showcase

In dit artikel beschrijven we een functie die beschikbaar is voor alle gebruikers met een Dropbox Professional-abonnement en voor Dropbox Business-teams met een Advanced-, Enterprise- of Education-abonnement.
Showcase is een nieuwe manier om te delen met Dropbox. Met Showcase kun je bestanden selecteren in je Dropbox-account, ze op één pagina rangschikken en vervolgens delen met anderen. Je kunt ook bijhouden wie de bestanden in een showcase bekijkt, downloadt of er opmerkingen aan toevoegt. Showcase is een geweldige manier om je werk te presenteren en je merknaam, aangepaste lay-outs en bijschriften toe te voegen.

Secties in dit artikel:

Een showcase maken en bestanden toevoegen

Er zijn twee manieren om een showcase te maken:

• Meld je aan op dropbox.com en klik vervolgens op Showcase in de linkerzijbalk. Je wordt naar showcase.dropbox.com gebracht.
    • Je kunt een bestaande showcase selecteren of Showcase maken kiezen om een nieuwe te maken.
  • Meld je aan op dropbox.com en klik op Bestanden.
    • Selecteer een of meer bestanden en klik op Toevoegen aan showcase

Wanneer je een showcase hebt gemaakt, kun je er op twee manieren bestanden aan toevoegen:

• Klik op Bestanden toevoegen onderaan de showcase.
  • Sleep materiaal naar het hoofdgebied van de showcase.

Houd er rekening mee dat wanneer je bestanden naar een showcase sleept, ze worden geüpload naar een map genaamd Showcase-uploads

Aangepast materiaal

Je kunt ook aangepast materiaal toevoegen aan een showcase:

• Logo
  • Functie
  • Introductie voor de showcase
  • Bestandsbijschriften
  • Uitgelichte afbeelding (een grote afbeelding die fungeert als achtergrond voor je projecttitel en logo)

Dit materiaal wordt weergegeven op de showcasepagina maar ook in de e-mail die wordt verstuurd wanneer je je showcase deelt.

Informatie over aangepast materiaal:

• Wanneer je een uitgelichte afbeelding hebt geüpload, kun je kiezen uit vijf verschillende lay-outs.
  • Het logo en de uitgelichte afbeelding mogen minimaal 350 x 350 pixels en maximaal 1000 x 350 pixels groot zijn.

Het uiteindelijke product zou er ongeveer kunnen uitzien als de voorbeeldshowcase hieronder:

Voorbeeldshowcase
Voorbeeldshowcase

Een showcase aanpassen

De grootte of positie van een bestandsvoorbeeld wijzigen

Je kunt op twee manieren de grootte of positie van een bestandsvoorbeeld op een pagina wijzigen:

• Versleep het bestandsvoorbeeld van de ene positie naar de andere positie op de pagina.
  • Klik eenmaal op het voorbeeld van het bestand zodat dit wordt gemarkeerd en selecteer vervolgens een optie op de werkbalk die verschijnt.

Opmerking: als je de muisaanwijzer over de pictogrammen in de werkbalk beweegt, zie je een beschrijving van de functie van elk pictogram.

Afbeeldingen in een showcase aanpassen
Afbeeldingen in een showcase aanpassen

De titel die wordt weergegeven naast je bestanden in een showcase, is standaard de bestandsnaam. Klik op de titel wanneer je deze wilt wijzigen. Je kunt ook een bijschrift voor elk bestand schrijven.

Opmerking: De titel en het bijschrift van het bestandsvoorbeeld gelden alleen voor de showcase. De naam van het bronbestand in je Dropbox-account verandert niet.

Een afbeeldings- of bestandsvoorbeeld aanpassen

Je kunt op drie manieren wijzigen welk deel van een bestandsvoorbeeld op de pagina wordt weergegeven:

• Gebruik de optie Afbeelding aanpassen (klik eenmaal op het bestand in het bestandsvoorbeeld en selecteer Afbeelding aanpassen in de werkbalk).
  • Versleep afbeeldingen om hun positie te wijzigen.
  • Zoom in of uit op afzonderlijke beelden.

Tekstblokken toevoegen

Je kunt tekst toevoegen aan koppen en bestandsbijschriften. Maar je kunt ook tekstblokken toevoegen buiten deze elementen. Deze tekstblokken kunnen worden gerangschikt in je showcase en zelfs over de volledige breedte van een pagina worden weergegeven. Ga als volgt te werk om een tekstblok in te voegen:

1. Open je showcase.
  2. Klik op + (pluspictogram) bovenaan de showcase, of klik op Aa onderaan de showcase.
  3. Selecteer Tekst.

Een afbeelding of bestandsvoorbeeld vervangen

Je kunt op drie manieren een afbeelding of bestandsvoorbeeld op de pagina vervangen:

• Verwijder de afbeelding of het bestandsvoorbeeld met de optie Verplaatsen naar prullenbak in de werkbalk en voeg op die plek een nieuwe afbeelding of een nieuw bestandsvoorbeeld toe.
  • Gebruik de optie Item vervangen op de werkbalk.
  • Sleep een bestand naar de showcase en houd het boven een bestaande afbeelding.

Voor beide opties klik je eenmaal op het bestandsvoorbeeld en selecteer je de gewenste optie in de werkbalk die wordt weergegeven.

Een logo opnieuw gebruiken

Wanneer je een logo hebt geüpload naar een showcase, kun je dat logo opnieuw gebruiken in andere showcases. Je kunt ook meerdere logo's uploaden en er een kiezen. Een logo opnieuw gebruiken:

1. Klik op Een logo toevoegen.
  2. Selecteer een logo in de lijst.
  3. Klik op Kiezen.

Je kunt ook op elk moment een nieuw logo toevoegen. Klik in dit geval op Nieuw logo.

De bestanden in een showcase bewerken

Als je een van de bestanden bewerkt die worden gedeeld in de showcase, zijn die wijzigingen zichtbaar in de showcase zelf.

Zo kan bijvoorbeeld de eigenaar van de showcase Battlesnake die hierboven wordt getoond, de presentatie Identiteitsmoodboards openen en bewerken in zijn Dropbox-account. Die bewerkingen zijn dan beschikbaar voor iedereen met wie de showcase wordt gedeeld (als voorbeeld of als gedownloade kopie van het bestand).

De werking van een showcase is dus vergelijkbaar met een gedeelde Dropbox-map: wie toegang heeft, ziet altijd de recentste exemplaren van de bestanden.

Een showcase delen en activiteiten bekijken

Je kunt een showcase op drie manieren delen:

• Open een showcase en klik op de knop Delen bovenaan het scherm.
    • Opmerking: als je materiaal deelt via de knop Delen, bevat de e-mail die wordt verzonden de uitgelichte afbeelding, het logo en de titel die je hebt ingesteld voor de showcase.
  • Wijs op de hoofdpagina van Showcase (showcase.dropbox.com) je showcase aan en klik op de knop Delen die wordt weergegeven.
  • Kopieer de link van de showcase in de adresbalk van je webbrowser en deel deze link via e-mail, een chatbericht of op een andere manier.

Voorbeeld van een showcaselink:

https://showcase.dropbox.com/s/battlesnake-coffee-merkidentiteit-[voorbeeld]

Bepalen wie toegang heeft tot deze link:

1. Klik op Delen.
  2. Klik op Instellingen.

Informatie over het delen van een showcase:

• Ontvangers van een showcase kunnen standaard alleen opmerkingen toevoegen aan de bestanden in de showcase. Ze kunnen de showcase zelf niet bewerken en er geen opmerkingen aan toevoegen.
  • Ontvangers van een showcase kunnen standaard bestanden in een showcase weergeven en downloaden, en er opmerkingen aan toevoegen.

De weergaven, downloads en opmerkingen voor je showcase bekijken

Je kunt snel zien hoeveel mensen een showcase hebben bekeken, gedownload en opmerkingen hebben toegevoegd:

1. Ga naar de pagina Showcase in je Dropbox-account:
    • Meld je aan op dropbox.com en klik op Showcase of
    • Meld je aan op dropbox.com en ga vervolgens naar showcase.dropbox.com
  2. Wijs de naam of het voorbeeld van de showcase aan.
  3. Klik op de (drie puntjes) die worden weergegeven.
  4. Klik op Activiteit weergeven.

Je kunt ook de showcase openen waarvoor je de statistieken wilt weergeven, op de (drie puntjes) klikken en vervolgens op Activiteit weergeven klikken.

Opmerking: je ontvangt ook een e-mailmelding als iemand je showcase heeft bekeken of een opmerking heeft toegevoegd, of bestanden uit de showcase heeft gedownload.

Downloads beperken

De mensen met wie je een showcase deelt, kunnen met één knop alle inhoud van de showcase downloaden. Als maker van een showcase kun je dit voorkomen. Dit doe je als volgt:

1. Ga naar https://showcase.dropbox.com/showcases.
  2. Klik op Delen naast de showcase waarvoor je downloads wilt voorkomen.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Schakel Downloads toestaan uit.

Opmerkingen over downloadfuncties:

• Je kunt de downloadoptie alleen wijzigen voor showcases die jij hebt gemaakt.
  • Wanneer je downloads voor een showcase uitschakelt, kunnen mensen de inhoud niet downloaden via Dropbox. Hiermee kun je echter niet voorkomen dat mensen de inhoud op een andere manier opslaan.

Een showcase kopiëren

Een kopie van een showcase maken:

1. Open de showcase die je wilt kopiëren.
  2. Klik op (drie puntjes).
  3. Selecteer Een kopie maken.
  4. Klik nogmaals op Een kopie maken.

Aan de titel van de kopie van de showcase wordt (Kopie 1) toegevoegd.

Veelgestelde vragen over het maken, aanpassen en delen van een showcase

Wordt de bestandsnaam van een bestand in mijn Dropbox gewijzigd wanneer ik de naam van een bestand in een showcase aanpas?

Nee. Als je de naam van een bestand in een showcase aanpast, blijft de naam van het oorspronkelijke bestand (of bronbestand) in je Dropbox-account ongewijzigd. Bij het aanpassen van een bestandsnaam in een showcase worden de metagegevens voor het bronbestand op geen enkele manier veranderd.

Gebruikt een showcase opslagruimte van Dropbox?

Nee, een showcase gebruikt geen extra ruimte in Dropbox. Alleen de bestanden in de showcase nemen opslagruimte in beslag.

Moet ik mijn bestanden in de showcase synchroniseren?

Als je stopt met het synchroniseren van een bestand in een showcase, blijft de recentst gesynchroniseerde kopie van het bestand in de showcase staan.

Als je een bestand in een showcase hebt staan en je dit bestand vervolgens verwijdert uit je Dropbox-account, blijft het pictogram (of de tegel) voor dat bestand staan. In het voorbeeld van het bestand wordt echter 'bestand onbekend' weergegeven.

Van welke bestandstypen kan ik een voorbeeld bekijken in een showcase?

Elk bestandstype waarvan je een voorbeeld kunt bekijken in Dropbox, kun je ook bekijken in een showcase.

Videovoorbeelden kunnen niet rechtstreeks worden afgespeeld op de showcasepagina. In plaats daarvan worden ze weergegeven als stilstaande afbeelding. Als je op zo'n afbeelding klikt, wordt er een lightbox geopend waarin het videovoorbeeld kan worden afgespeeld.

Bekijk een lijst met de bestandstypen die je kunt bekijken in de voorbeeldweergave van Dropbox.

Wat is het verschil tussen een showcase en een map?

Een showcase en een map zijn beide een manier om bestanden in je Dropbox-account te verpakken (of te bundelen). Je kunt dit pakket vervolgens delen met anderen.

Er zijn drie belangrijke verschillen tussen een showcase en een map:

• Een map is gewoon een lijst met de bestanden die erin zitten, terwijl een showcase de mogelijkheid biedt je bestanden in te delen op een pagina met je eigen merknaam, aangevuld met visuele voorbeeldweergaven, aangepaste lay-outs en bestandsbijschrijften.
  • Je kunt de activiteiten voor een showcase bijhouden. Dit is niet mogelijk voor een map.
  • Elk bestand kan slechts in één map bestaan, terwijl een bestand in verschillende showcases kan voorkomen.

Er is ook een belangrijke overeenkomst: als je een bestand in een showcase of een gedeelde map bewerkt, zien ontvangers altijd die nieuwste versie van het bestand.

Kan ik een showcase opslaan als sjabloon?

Nee. Op dit moment is een nieuwe showcase altijd helemaal leeg. Maar je kunt wel een bestaande showcase kopiëren. Zie de instructies in dit artikel om te leren hoe je dat doet.

Hoe verwijder ik een showcase?

1. Meld je aan op dropbox.com en klik op Showcase.
  2. Wijs de showcase aan die je wilt verwijderen en klik op de (drie puntjes) die worden weergegeven.
  3. Klik op Verwijderen.
  4. Klik nogmaals op Verwijderen.

Hoe ziet een showcase eruit voor de mensen met wie ik de showcase deel?

Hoe ziet een showcase eruit voor de mensen met wie ik de showcase deel?

Als je een showcase deelt door op de knop Delen te klikken, krijgt de ontvanger een e-mail met de kop van je showcase (de uitgelichte afbeelding, de titel, de beschrijving en het logo). De ontvanger kan vervolgens in de e-mail op Showcase bekijken klikken om de showcase te openen.

Als je een link naar de showcase deelt, wordt de showcase geopend wanneer ontvangers op de link klikken.

In beide gevallen ziet de showcase er net zo uit als de versie die je bewerkt, met één belangrijk verschil: ontvangers zien niet de opties om bestanden toe te voegen, te verplaatsen of te verwijderen.

Moeten mensen met wie ik een showcase deel, een Dropbox-account hebben?

Nee. Ontvangers kunnen een showcase openen die je met ze hebt gedeeld, zelfs wanneer ze geen Dropbox-account hebben.

Wanneer mensen met wie je een showcase hebt gedeeld, opmerkingen willen toevoegen aan de showcase, moeten zij echter wel een Dropbox-account hebben en hierbij zijn aangemeld.

Moeten mensen met wie ik een showcase deel bij Dropbox, zijn aangemeld om de showcase te zien?

Nee. Ontvangers kunnen een showcase bekijken ook als ze geen Dropbox-account hebben. Ze hoeven zich daarom niet aan te melden.

Kunnen mensen met wie ik een showcase deel, de bestanden in de showcase downloaden?

Ja. De mensen met wie je een showcase hebt gedeeld, kunnen de bestanden in de showcase downloaden. Alle bestanden in een showcase zijn echter alleen-lezen. Dus zelfs als een ontvanger een bestand downloadt, kan hij of zij het origineel (de bron) niet bewerken.

Kan ik zien hoe een showcase eruitziet voor de mensen met wie ik de showcase deel?

Ja. Je kunt je showcase vanuit het oogpunt van de ontvanger bekijken. Klik hiervoor op het oogpictogram oog naast de knop Delen.

Wie kan een showcase bewerken?

Alleen de eigenaar (of maker) van een showcase kan de showcase bewerken.

Als er echter bestanden uit een gedeelde map in je showcase zitten, kan iedereen met wie je die map hebt gedeeld, die bestanden bewerken. Die wijzigingen zijn dan zichtbaar in de showcase.

Werkt een showcase ook op een telefoon of tablet?

Ja. Als je een showcase met iemand deelt, kan die persoon de showcase op elk apparaat openen: een computer, een telefoon en een tablet. Alle afbeeldingen en tekst worden weergegeven, ongeacht het apparaat.

Opmerking: je kunt op dit moment geen showcases maken of bewerken op een telefoon of tablet.

Showcase gebruiken met Dropbox Business

Als je Showcase wilt gebruiken met een Dropbox Business-account, moet je rekening houden met deze beperking:

• Showcase is beschikbaar voor Dropbox Business-teams met een Advanced-, Enterprise- en Education-abonnement, maar niet voor teams met een Standard-abonnement.

Dropbox Business-beheerders: Showcase in- of uitschakelen voor je team

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Showcase.
  4. Klik op het vervolgkeuzemenu.
  5. Kies Aan of Uit.

Dropbox Business-beheerders: instellingen voor delen aanpassen voor je team

Als beheerder kun je instellen dat teamleden showcases buiten je team mogen delen, of dat showcases alleen beschikbaar zijn voor teamleden.

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Showcase.
  4. Klik op het vervolgkeuzemenu naast Extern delen.
  5. Kies Aan of Uit.

Dropbox Business-beheerders: downloadinstellingen aanpassen

Als beheerder kun je de standaard downloadinstellingen van de Showcase-functie aanpassen. Zo kun je bepalen of niet-teamleden die een showcase ontvangen, de inhoud ervan kunnen downloaden.

• Opmerking: als een teamlid een showcase maakt, kan dit lid als enige de downloadinstelling voor die showcase aanpassen.
  1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Showcase.
  4. Klik op het vervolgkeuzemenu naast Downloads.
  5. Kies Standaard ingeschakeld of Standaard uitgeschakeld.

Dropbox Business-beheerders: een controlelogboek met de Showcase-activiteit van je team maken

Dropbox Business-beheerders hebben toegang tot een logboek dat een overzicht biedt van alle acties die in een showcase zijn uitgevoerd. Geregistreerde acties zijn bijvoorbeeld het maken, archiveren, definitief verwijderen, terugzetten, hernoemen, bewerken, toevoegen of verwijderen van bestanden. Ook acties zoals delen, weergeven en opmerkingen toevoegen worden geregistreerd.

Normen en voorschriften die niet beschikbaar zijn voor Dropbox Showcase

Dropbox Showcase valt niet binnen het toepassingsgebied van de volgende normen en voorschriften:

Meer informatie over de naleving van deze normen door Dropbox