Tweestapsverificatie inschakelen

Tweestapsverificatie is een optionele maar dringend aanbevolen beveiligingsfunctie. Als deze functie is ingeschakeld, heb je naast je wachtwoord ook een beveiligingscode van zes cijfers of een beveiligingssleutel nodig om je aan te melden bij Dropbox.

Opmerking: Voordat je tweestapsverificatie inschakelt, ontvang je tien speciale back-upcodes. Noteer deze codes en bewaar ze op een veilige plek. Als je ooit je telefoon kwijtraakt of geen beveiligingscode kunt ontvangen of genereren, heb je een van deze back-upcodes nodig om toegang te krijgen tot je Dropbox. Je kunt een back-upcode slechts eenmaal gebruiken.

Gebruik je tweestapsverificatie al en krijg je geen toegang? Lees hier hoe je weer toegang krijgt tot je account.

Gedeelten in dit artikel:

Tweestapsverificatie inschakelen

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik rechtsboven op een pagina op je avatar om je accountmenu te openen.
  3. Klik op Instellingen in het accountmenu en selecteer het tabblad Beveiliging.
  4. Klik onder het gedeelte Tweestapsverificatie op Inschakelen.

Tweestapsverificatie inschakelen

5. Klik op Aan de slag.
  6. Om beveiligingsredenen wordt je gevraagd je wachtwoord opnieuw in te voeren om tweestapsverificatie in te schakelen. Zodra je dat hebt gedaan, kun je aangeven of je je beveiligingscode per sms wilt ontvangen of dat je een mobiele app wilt gebruiken.
  7. Nadat je de functie hebt ingeschakeld, kun je overwegen een reservetelefoonnummer toe te voegen waarop je ook sms-berichten kunt ontvangen. Als je ooit je telefoon verliest, kun je een beveiligingscode ontvangen op je reservetelefoonnummer.

Je back-upcodes voor noodgevallen opslaan

Voordat je tweestapsverificatie inschakelt, ontvang je tien speciale back-upcodes van acht cijfers. Schrijf deze codes op en bewaar ze op een veilige plaats. Dit is erg belangrijk. Als je ooit je telefoon kwijtraakt of geen beveiligingscode kunt ontvangen of genereren, heb je een van deze back-upcodes nodig om toegang te krijgen tot je Dropbox. Je kunt een back-upcode slechts eenmaal gebruiken.

Via sms-berichten

Als je opgeeft je beveiligingscodes per sms te willen ontvangen, heb je een telefoon nodig waarop je sms-berichten kunt ontvangen (je aanbieder kan hiervoor kosten in rekening brengen). Telkens als je je bij Dropbox met je wachtwoord aanmeldt, wordt er een sms-bericht met een beveiligingscode naar je telefoon gestuurd. Deze optie inschakelen:

1. Selecteer Via sms-berichten bij het instellen van de tweestapsverificatie.
  2. Voer het telefoonnummer in waarop je sms-berichten wilt ontvangen.

Je telefoonnummer invoeren

3. Er wordt een sms met een beveiligingscode naar je verzonden. Verifieer je telefoonnummer en schakel tweestapsverificatie in door deze code in te voeren wanneer je daarom wordt gevraagd.

Via een mobiele app

Er zijn verschillende mobiele apps beschikbaar voor het genereren van een unieke tijdgebonden beveiligingscode waarmee je je aanmelding bij je Dropbox-account kunt afronden. Elke app die het TOTP-protocol (Time-based One-Time Password) ondersteunt is in principe goed, zoals:

Een van deze apps gebruiken:

1. Selecteer Via een mobiele app bij het instellen van de tweestapsverificatie.
  2. Je kunt de streepjescode scannen (als je app dat ondersteunt) of op voer de geheime code handmatig in klikken om een geheime code te ontvangen die je in de app kunt intypen.

Een streepjescode scannen of handmatig een code invoeren

3. Zodra je app is geconfigureerd, moet je een beveiligingscode invoeren die door je authenticator-app is gegenereerd om de instellingen te verifiëren en tweestapsverificatie in te schakelen.

De meeste apps genereren ook beveiligingscodes als je mobiele service niet beschikbaar is. Dat is handig wanneer je onderweg bent of wanneer er geen betrouwbare dekking is.

Opmerking: Als je de verificatiecodes wilt ontvangen via een authenticatie-app, raden we ten zeerste aan dat je primaire en back-uptelefoonnummers invoert in je accountinstellingen. Dit is belangrijk, omdat we deze contactgegevens gebruiken om je opnieuw toegang te geven tot je account als dat is vergrendeld na een fout tijdens tweestapsverificatie.

Een beveiligingssleutel gebruiken

Over beveiligingssleutels

Een beveiligingssleutel is een USB- of NFC-apparaat (Near Field Communication) dat je aan een sleutelring kunt dragen. Als je tweestapsverificatie uitvoert, kun je de beveiligingssleutel aansluiten op je computer voor verificatie bij Dropbox.com en aanmelding bij je Dropbox-account.

Voor een beveiligingssleutel is geen aparte accu of netwerkverbinding nodig, zoals bij het gebruik van sms of een mobiele app voor tweestapsverificatie. Het is veel makkelijker om je sleutel aan te sluiten voor verificatie dan om een code van zes cijfers te typen. En nog belangrijker: beveiligingssleutels gebruiken geverifieerde communicatie als bescherming tegen phishing-aanvallen, waarbij hackers een aanmeldingspagina van Dropbox namaken om je te misleiden tot het prijsgeven van persoonlijke gegevens.

Hoe kom je aan een beveiligingssleutel?

Voor het gebruik van een beveiligingssleutel is de eenmalige aanschaf nodig van een USB-sleutel die gebruikmaakt van de open standaard U2F (FIDO Universal 2nd Factor).

Waar kan ik mijn beveiligingssleutel gebruiken?

Wanneer je eenmaal een beveiligingssleutel hebt, kan die worden ingeschakeld voor zowel je persoonlijke als je zakelijke Dropbox-account. De sleutel kan ook worden gebruikt voor andere services met tweestapsverificatie, zoals Google Apps.

Momenteel worden beveiligingssleutels alleen ondersteund op bepaalde apparaten en in bepaalde browsers. Daarom moet je tweestapsverificatie eerst inschakelen in Dropbox en kiezen of je codes wilt ontvangen via sms of een mobiele app. Zo beschik je over een reservemethode voor het geval dat je beveiligingssleutel niet wordt ondersteund door een apparaat.

Dropbox ondersteunt het gebruik van een beveiligingssleutel alleen als je je via de webbrowser Chrome aanmeldt bij de website. Je kunt momenteel nog geen beveiligingssleutel gebruiken om je aan te melden bij de desktopapp of de mobiele app. Standaard tweestapsverificatie is wel een optie op apparaten en platforms die U2F niet ondersteunen, of als je beveiligingssleutel niet beschikbaar is.

Een beveiligingssleutel instellen voor Dropbox:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik rechtsboven op een pagina op je avatar om je accountmenu te openen.
  3. Klik op Instellingen in het accountmenu en selecteer het tabblad Beveiliging. Of klik hier om het tabblad rechtstreeks te openen.
  4. Ga onder Tweestapsverificatie naar het gedeelte Beveiligingssleutels. Wordt dit gedeelte niet weergegeven? Volg de instructies Tweestapsverificatie inschakelen voordat je doorgaat.
  5. Een beveiligingssleutel gebruiken

6. Selecteer Toevoegen.
  7. Je wordt gevraagd je beveiligingssleutel aan te sluiten op een USB-poort.
  8. Een beveiligingssleutel gebruiken

Opmerking: Per beveiligingssleutel zijn er verschillende instructies om deze te activeren. Mogelijk moet je op de sleutel tikken of een knop indrukken om de registratie te activeren. Als je moeite hebt met het registreren van de beveiligingssleutel, moet je controleren of de sleutel compatibel is met U2F. Je kunt ook de instructies van de fabrikant van je apparaat raadplegen.

[Geavanceerd]

Linux-gebruikers: een beveiligingscode genereren via de opdrachtregel

Als je een Unix- of Linux-shell gebruikt kun je overwegen een beveiligingscode te genereren met behulp van de OATH-tool. Zo kun je veilig en handig via de opdrachtregel op je computer een beveiligingscode genereren.

Gebruikers van Dropbox Business

Als je je telefoon kwijtraakt en je je niet met tweestapsverificatie kunt aanmelden, kan je beheerder in de Beheerconsole tweestapsverificatie voor je uitschakelen.

Als je beheerder je vraagt je aan te melden via een centrale identiteitsprovider met eenmalige aanmelding (Single Sign-On, SSO), zie je het volgende in je accountinstellingen:

Eenmalige aanmelding (SSO) in accountinstellingen

Dropbox Business-beheerders: Je kunt tweestapsverificatie verplichten voor je team. Dat is mogelijk via de Beheerconsole of via je identiteitsprovider als je eenmalige aanmelding hebt ingesteld.