Tweestapsverificatie inschakelen

Tweestapsverificatie is een optionele maar dringend aanbevolen beveiligingsfunctie. Als deze functie is ingeschakeld, heb je naast je wachtwoord ook een beveiligingscode van zes cijfers of een beveiligingssleutel nodig om je aan te melden bij je account.

Gebruik je tweestapsverificatie al en krijg je geen toegang? Lees hier hoe je weer toegang krijgt tot je account.

Gedeelten in dit artikel:

Tweestapsverificatie inschakelen

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar.
  3. Kies Instellingen.
  4. Selecteer het tabblad Beveiliging.
  5. Zet Tweestapsverificatie op Aan.
  6. Klik op Aan de slag.
  7. Voer je wachtwoord opnieuw in.
  8. Geef aan of je je beveiligingscode per sms of via een mobiele app wilt ontvangen:

Per sms

Als je opgeeft dat je je beveiligingscodes per sms wilt ontvangen, heb je een telefoon nodig waarop je sms-berichten kunt ontvangen (je aanbieder kan hiervoor kosten in rekening brengen).

Telkens als je je bij Dropbox met je wachtwoord aanmeldt, wordt er een sms-bericht met een beveiligingscode naar je telefoon gestuurd.

Deze optie inschakelen:

1. Selecteer Via sms-berichten bij het instellen van de tweestapsverificatie.
  2. Voer het telefoonnummer in waarop je sms-berichten wilt ontvangen.
  3. Klik op Volgende.
  4. Er wordt een sms met een beveiligingscode naar je verzonden. Voer deze code in bij de prompt op dropbox.com.
  5. Klik op Volgende.

Via een mobiele app

Er zijn verschillende mobiele apps beschikbaar voor het genereren van een unieke tijdgebonden beveiligingscode waarmee je je aanmelding bij je Dropbox-account kunt afronden. Elke app die het TOTP-protocol (Time-based One-Time Password) ondersteunt is in principe goed, zoals:

Wanneer je een van deze apps hebt gedownload, volg je deze stappen om de app te gebruiken voor tweestapsverificatie in Dropbox:

1. Selecteer Via een mobiele app bij het instellen van de tweestapsverificatie.
  2. Je kunt een van de volgende procedures volgen:
    • De barcode scannen (als je app dit ondersteunt): Open de app van je keuze en kies voor het toevoegen van een nieuw account. Je kunt vervolgens mogelijk met de camera van je telefoon de barcode scannen op dropbox.com.
    • Handmatig je geheime sleutel invoeren: Je krijgt een geheime sleutel op dropbox.com die je in de app intypt. Volg de stappen in je app om een nieuw account toe te voegen met behulp van een geheime sleutel.
  3. Klik op Volgende.
  4. Nadat je app is geconfigureerd, voer je de beveiligingscode in die door je authenticator-app is gegenereerd om de instellingen te verifiëren en tweestapsverificatie in te schakelen.
  5. Klik op Volgende.

De meeste apps genereren ook beveiligingscodes als je mobiele service niet beschikbaar is. Dat is handig wanneer je onderweg bent of wanneer er geen betrouwbare dekking is.

Opmerking: Als je de verificatiecodes wilt ontvangen via een authenticatie-app, raden we ten zeerste aan dat je primaire en back-uptelefoonnummers invoert in je accountinstellingen. Dit is belangrijk, omdat we deze contactgegevens gebruiken om je opnieuw toegang te geven tot je account als dat is vergrendeld na een fout tijdens tweestapsverificatie.

Een extra telefoonnummer toevoegen

Nadat je de tweestapsverificatie hebt ingeschakeld, kun je overwegen een tweede telefoonnummer toe te voegen waarop je ook sms-berichten kunt ontvangen. Als je je telefoon verliest, kunnen we een beveiligingscode sturen naar de mobiele telefoon die je als reserve hebt opgegeven.

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar.
  3. Kies Instellingen.
  4. Selecteer het tabblad Beveiliging.
  5. Klik onder Tweestapsverificatie op Toevoegen naast Alternatieve methode.
  6. Voer je wachtwoord in.
  7. Voer het telefoonnummer in dat je als reservenummer wilt gebruiken.

Je back-upcodes voor noodgevallen opslaan

Wanneer je tweestapsverificatie inschakelt, ontvang je tien speciale back-upcodes van acht cijfers. Schrijf deze codes op en bewaar ze op een veilige plaats. Dit is erg belangrijk. Als je ooit je telefoon kwijtraakt of geen beveiligingscode kunt ontvangen of genereren, heb je een van deze back-upcodes nodig om toegang te krijgen tot je Dropbox. Je kunt een back-upcode slechts eenmaal gebruiken.

Als je je back-upcodes niet hebt genoteerd bij het instellen van tweestapsverificatie, kun je ze vinden op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar.
  3. Kies Instellingen.
  4. Selecteer het tabblad Beveiliging.
  5. Klik onder Tweestapsverificatie op Weergeven naast Herstelcodes.
  6. Voer je wachtwoord in.
  7. Gebruik of bewaar de code die wordt weergegeven.

Een beveiligingssleutel gebruiken

Over beveiligingssleutels

Een beveiligingssleutel is een USB- of NFC-apparaat (Near Field Communication) dat je aan een sleutelring kunt dragen. Als je tweestapsverificatie uitvoert, kun je de beveiligingssleutel aansluiten op je computer voor verificatie bij Dropbox.com en aanmelding bij je Dropbox-account.

Voor een beveiligingssleutel is geen aparte accu of netwerkverbinding nodig, zoals bij het gebruik van sms of een mobiele app voor tweestapsverificatie. Het is veel makkelijker om je sleutel aan te sluiten voor verificatie dan om een code van zes cijfers te typen. En nog belangrijker: beveiligingssleutels gebruiken geverifieerde communicatie als bescherming tegen phishing-aanvallen, waarbij hackers een aanmeldingspagina van Dropbox namaken om je te misleiden tot het prijsgeven van persoonlijke gegevens.

Een beveiligingssleutel instellen voor je Dropbox-account:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar.
  3. Kies Instellingen.
  4. Selecteer het tabblad Beveiliging.
  5. Klik onder Tweestapsverificatie op Toevoegen naast Beveiligingssleutels. Wordt dit gedeelte niet weergegeven? Volg de instructies Tweestapsverificatie inschakelen voordat je doorgaat.
  6. Voer je wachtwoord in.
  7. Steek je beveiligingssleutel in een USB-poort en klik op Instellen.

Hoe kom je aan een beveiligingssleutel?

Voor het gebruik van een beveiligingssleutel is de eenmalige aanschaf nodig van een USB-sleutel die gebruikmaakt van de open standaard U2F (FIDO Universal 2nd Factor).

Waar kan ik mijn beveiligingssleutel gebruiken?

Wanneer je eenmaal een beveiligingssleutel hebt, kan die worden ingeschakeld voor zowel je persoonlijke als je zakelijke Dropbox-account. De sleutel kan ook worden gebruikt voor andere services met tweestapsverificatie, zoals Google Apps.

Momenteel worden beveiligingssleutels alleen ondersteund op bepaalde apparaten en in bepaalde browsers. Daarom moet je tweestapsverificatie eerst inschakelen in Dropbox en kiezen of je codes wilt ontvangen via sms of een mobiele app. Zo beschik je over een reservemethode voor het geval dat je beveiligingssleutel niet wordt ondersteund door een apparaat.

Dropbox ondersteunt het gebruik van een beveiligingssleutel alleen als je je via de webbrowser Chrome aanmeldt bij dropbox.com. Je kunt momenteel nog geen beveiligingssleutel gebruiken om je aan te melden bij de desktopapp of de mobiele apps. Je kunt tweestapsverficatie via sms of mobiele app echter wel gebruiken op apparaten en platforms die U2F niet ondersteunen, of als je beveiligingssleutel niet beschikbaar is.

Een beveiligingssleutel gebruiken

Opmerking: Per beveiligingssleutel zijn er verschillende instructies om deze te activeren. Mogelijk moet je op de sleutel tikken of een knop indrukken om de registratie te activeren. Als je moeite hebt met het registreren van de beveiligingssleutel, moet je controleren of de sleutel compatibel is met U2F. Je kunt ook de instructies van de fabrikant van je apparaat raadplegen.

Dropbox Business

Als je je telefoon kwijtraakt en je je niet met tweestapsverificatie kunt aanmelden, kan je beheerder in de Beheerconsole tweestapsverificatie voor je uitschakelen.

Als je beheerder je vraagt je aan te melden met eenmalige aanmelding (SSO), zie je Eenmalige aanmelding op het tabblad Beveiliging van je accountinstellingen.

Dropbox Business-beheerders: je kunt tweestapsverificatie verplichten voor je team. Dit kun je doen via de beheerconsole of via je identiteitsprovider als je eenmalige aanmelding hebt ingesteld.

Meer informatie

Linux-gebruikers: een beveiligingscode genereren via de opdrachtregel

Als je een Unix- of Linux-shell gebruikt, kun je overwegen een beveiligingscode te genereren met de OATH-tool. Zo kun je veilig en handig via de opdrachtregel op je computer een beveiligingscode genereren.

Ondersteuning via Twitter

Contact support