Selectieve synchronisatie: bespaar ruimte op de harde schijf door alleen bepaalde mappen te synchroniseren met je computer

Selectieve synchronisatie is een functie van de desktopapp waarmee je kunt kiezen welke mappen in je Dropbox-account je wilt synchroniseren met de Dropbox-map op je computer. Met selectieve synchronisatie kun je ruimte op de harde schijf besparen, terwijl je ervan verzekerd bent dat al je bestanden veilig zijn opgeslagen op dropbox.com.

Secties in dit artikel:

Selectieve synchronisatie inschakelen

Ga als volgt te werk om selectieve synchronisatie in te schakelen:

1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak of de menubalk.
    • Op een Linux-computer moet je mogelijk eerst klikken op (pijl-omhoog) om het Dropbox-pictogram te zien.
  2. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Voorkeuren… in het menu.
    • Op een Linux-computer zie je geen tandwielpictogram. Je kunt direct op Voorkeuren klikken.
  3. Klik op Synchronisatie.
  4. Klik op Selectieve synchronisatie… (Linux en Windows) of klik op Instellingen wijzigen… (Mac).
  5. Wacht tot een venster wordt geopend met een lijst van alle hoofdmappen in je Dropbox-map.
    • Mappen met een vinkje ernaast zijn gesynchroniseerd met je computer.
  6. Schakel het selectievakje uit van mappen die je niet met de harde schijf van de computer wilt synchroniseren.
    • Mappen waarvan je de selectie opheft, worden van je harde schijf verwijderd. Deze mappen zijn nog wel beschikbaar op dropbox.com en op eventuele andere computers die zijn gekoppeld aan je Dropbox-account.
  7. Selecteer OK wanneer je klaar bent.

Belangrijke opmerkingen:

• Heb je een persoonlijk en Dropbox Business-account gekoppeld? Selecteer in dat geval ook het Dropbox-account waarvan je de instellingen wilt wijzigen (bovenaan het tabblad).
  • Wacht totdat een map volledig is geüpload (en het groene vinkje wordt weergegeven) voordat je de selectie ervan opheft in de instellingen voor selectieve synchronisatie.
  • Als je Linux gebruikt en het opdrachtregelscript van Dropbox hebt, kun je een map toevoegen aan de lijst 'do not sync' in Terminal: /path/to/dropbox.py exclude add ~/Dropbox/path/to/folder/ (vervang eenvoudig /path/to/ door de respectieve paden naar het CLI-script en de map of het bestand).

Selectieve synchronisatie en gedeelde mappen

Als je de selectie van een gedeelde map opheft, wordt de synchronisatie van die map met je computer gestopt. Je bent echter nog steeds lid van die gedeelde map en de map wordt dus nog steeds weergegeven in je account op dropbox.com. De gedeelde map blijft ook actief voor de andere leden van die map. Als je jezelf uit een gedeelde map wilt verwijderen, kun je de gedeelde map verlaten via dropbox.com. Ben je de eigenaar van de gedeelde map, dan kun je ook het delen van de map opheffen.

Selectieve synchronisatie voor teams

Als je lid bent van een Dropbox Business-team, heeft je beheerder misschien ook selectieve synchronisatie voor teams ingeschakeld. Met deze functie kunnen teambeheerders een standaardinstelling voor selectieve synchronisatie opgeven voor een teammap (of een map in de teamruimte). Deze standaardinstelling is vervolgens van toepassing op alle nieuwe leden van een Dropbox Business-team die toegang hebben tot die map.

Slimme synchronisatie

Als je een Dropbox Business- of Professional-account hebt, kun je Slimme synchronisatie ook gebruiken om de ruimte op de harde schijf van je computer te beheren. Met Slimme synchronisatie hoef je alleen maar de gewenste bestanden te downloaden, terwijl je alle bestanden in de Dropbox op je computer gewoon kunt zien. Je kunt Slimme synchronisatie en selectieve synchronisatie tegelijk gebruiken of een van beide functies kiezen.

Problemen met selectieve synchronisatie oplossen

Als je selectieve synchronisatie gebruikt en de functie niet werkt zoals je wilt, kun je hier meer informatie lezen over het oplossen van veelvoorkomende problemen.

Heb je een algemeen probleem met Dropbox-synchronisatie, lees dan eerst ons hoofdartikel over probleemoplossing.

Hoe snel kan selectieve synchronisatie ruimte vrijmaken op mijn harde schijf?

Vaak maakt selectieve synchronisatie binnen enkele minuten ruimte op je harde schijf vrij (mits je computer online is en kan synchroniseren met Dropbox). Er is echter een bekende beperking in het geval van macOS 10.13 (High Sierra):

Het besturingssysteem macOS 10.13 (High Sierra) van Apple maakt gebruik van een nieuw type bestandssysteem genaamd APFS. Met APFS maakt het besturingssysteem momentopnamen van het bestandssysteem en de beschikbare ruimte op de harde schijf. Deze momentopnamen worden mogelijk niet bijgewerkt nadat je Dropbox-bestanden selectief hebt gesynchroniseerd. Dit betekent dat ruimte die je hebt vrijgemaakt met selectieve synchronisatie, niet onmiddellijk zichtbaar of beschikbaar is als deze momentopname niet is bijgewerkt.

Deze ruimte op de harde schijf moet uiteindelijk worden vrijgemaakt door het OS, maar het kan variëren hoelang dit duurt. Dit is geen gedrag specifiek voor Dropbox, maar het gevolg van het gedrag van macOS.