Ruimte op de harde schijf besparen met Selectieve synchronisatie

Selectieve synchronisatie is een functie van de Dropbox-desktopapp waarmee je alleen die mappen kunt selecteren die je wilt synchroniseren met je computer. Selectieve synchronisatie geeft je controle zodat je ervoor kunt zorgen dat op elke computer alleen bestanden staan die je nodig hebt.

Gedeelten in dit artikel:

Instructies voor Selectieve synchronisatie

Je kunt Selectieve synchronisatie inschakelen in de Dropbox-voorkeuren op je computer:

Linux

Selecteren welke mappen je wilt synchroniseren in Linux

1. Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk. Als je het Dropbox-pictogram niet ziet, klik je op de witte pijl omhoog om alle pictogrammen in het systeemvak weer te geven.
  2. Selecteer Voorkeuren.
  3. Klik op de tab Account.
  4. Klik op de knop Selectieve synchronisatie.

Er verschijnt een venster met een lijst met alle mappen op het hoogste niveau in je Dropbox-map. Mappen met een vinkje ernaast worden gesynchroniseerd op je computer. Schakel het selectievakje uit van mappen die je niet met de harde schijf van de computer wilt synchroniseren. Selecteer OK wanneer je klaar bent. Alle mappen waarvan je de selectie hebt opgeheven, worden van je harde schijf verwijderd, maar zijn nog wel beschikbaar via de website en op de computers die aan je Dropbox-account zijn gekoppeld.

Gebruik de knop Geavanceerde weergave om naar mappen op lagere niveaus in je Dropbox te gaan. Klik op de pijl naast de mappen in je Dropbox om een niveau omlaag te gaan en mappen diep in de Dropbox-hiërarchie in of uit te schakelen.

Vanaf de opdrachtregel

Als je het instructiescript voor de opdrachtregel van Dropbox hebt, hoef je alleen maar het volgende commando op je computer in te voeren om een map toe te voegen aan de lijst 'niet synchroniseren' van de Selectieve synchronisatie.

/path/to/dropbox.py exclude add ~/Dropbox/path/to/folder/

Vervang /path/to/ door het daadwerkelijke pad naar het CLI-script en respectievelijk de map of het bestand.

Opmerking: wacht totdat de map volledig is geüpload (en het groene vinkje wordt weergegeven) voordat je de selectie ervan opheft in de instellingen voor Selectieve synchronisatie.

Macintosh

Selecteren welke mappen je wilt synchroniseren in Mac OS X

1. Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk.
  2. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Voorkeuren... in het menu.
  3. Klik op de tab Account.
  4. Klik op de knop Instellingen wijzigen....
Dialoogvenster Selectieve synchronisatie
De optie Selectieve synchronisatie in de Dropbox-voorkeuren

Er verschijnt een venster met een lijst van alle mappen op het hoogste niveau in je Dropbox-map. Mappen met een vinkje ernaast worden gesynchroniseerd op je computer. Schakel het selectievakje uit van mappen die je niet met de harde schijf van de computer wilt synchroniseren. Alle mappen waarvan je de selectie hebt opgeheven, worden van je harde schijf verwijderd, maar zijn nog wel beschikbaar via de website en op de computers die aan je Dropbox-account zijn gekoppeld.

Opmerking: wacht totdat de map volledig is geüpload (en het groene vinkje wordt weergegeven) voordat je de selectie ervan opheft in de instellingen voor Selectieve synchronisatie.

Vista/Win7/Win8/Win10

Selecteren welke mappen je wilt synchroniseren in Windows

1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak.
  2. Klik op het tandwielpictogram en selecteer Voorkeuren... in het menu.
  3. Klik op de tab Account.
  4. Klik op de knop Selectieve synchronisatie....
Dialoogvenster Selectieve synchronisatie
De optie Selectieve synchronisatie in de Dropbox-voorkeuren

Er verschijnt een venster met een lijst met alle mappen op het hoogste niveau in je Dropbox-map. Mappen met een vinkje ernaast worden gesynchroniseerd op je computer. Schakel het selectievakje uit van mappen die je niet met de harde schijf van de computer wilt synchroniseren. Selecteer OK wanneer je klaar bent. Alle mappen waarvan je de selectie hebt opgeheven, worden van je harde schijf verwijderd, maar zijn nog wel beschikbaar via de website en op de computers die aan je Dropbox-account zijn gekoppeld.

Opmerking: Wacht totdat er een groen vinkje bij een map staat (dit geeft aan dat de map volledig is geüpload naar je Dropbox). Hef pas daarna de selectie op in de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie en verwijder de map uit de Dropbox-app op je computer.

Wat gebeurt er als mijn harde schijf onvoldoende opslagruimte heeft om al mijn bestanden te synchroniseren?

Wanneer je een bestand opslaat in Dropbox, wordt het gesynchroniseerd met alle apparaten die je hebt gekoppeld aan je Dropbox-account. Het bestand neemt dus ruimte in beslag op de harde schijf van elke computer. Dit kan tot problemen leiden als je harde schijf onvoldoende opslagruimte heeft om je volledige Dropbox-map te synchroniseren.

Een volle harde schijf betekent niet noodzakelijk dat je bestanden moet verwijderen. Als je onvoldoende opslagruimte hebt in Dropbox, kun je Selectieve synchronisatie gebruiken. Hierboven wordt uitgelegd hoe Selectieve synchronisatie werkt.

Dropbox Business: hoe werkt Selectieve synchronisatie voor gedeelde mappen?

Als je een gebruiker bent van Dropbox Business, heb je twee manieren om te bepalen wat wordt gesynchroniseerd met je desktopapp:

• Selectieve synchronisatie. Met Selectieve synchronisatie kun je kiezen welke bestanden worden weergegeven in je verkenner en welke alleen beschikbaar zijn op dropbox.com.
  • Slimme synchronisatie. Bij Slimme synchronisatie worden alle bestanden weergegeven in de verkenner, maar worden alleen de bestanden gedownload die je lokaal wilt openen.

Je kunt beide functies tegelijk gebruiken of er één kiezen.

Voor Slimme synchronisatie is vroege toegang beschikbaar. Neem contact op met je beheerder als je Slimme synchronisatie wilt inschakelen.

Meer informatie over Slimme synchronisatie

Als je lid bent van een Dropbox Business-team, ben je mogelijk ook lid van grote gedeelde mappen die je niet gebruikt. Je hoeft deze mappen niet per se te verwijderen als je Dropbox-map te groot wordt voor je harde schijf.

Opmerking: Bestanden die je verwijdert uit een gedeelde map, worden voor alle leden van die gedeelde map verwijderd. Als je de volledige gedeelde map verwijdert, verdwijnt die echter alleen uit jouw account.

Gebruik Selectieve synchronisatie om ruimte vrij te maken op je harde schijf zonder de workflow van anderen te verstoren. Hierboven wordt uitgelegd hoe Selectieve synchronisatie werkt.

Conflicten bij Selectieve synchronisatie en verdere oplossingen voor problemen

Mappen waarvan het selectievakje is uitgeschakeld in de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie, worden verwijderd uit de Dropbox-map op je harde schijf. Als er echter een map wordt gemaakt met dezelfde naam op dezelfde plek als de map waarvoor synchronisatie is opgeheven, wordt de nieuwe map weergegeven met een grijze cirkel met een minteken. Dit pictogram geeft aan dat de map niet wordt gesynchroniseerd met je Dropbox. Als je de synchronisatie van je oude map met dezelfde naam hervat via de voorkeuren voor Selectieve synchronisatie, worden de nieuwe map en de inhoud ervan naast de oude map weergegeven met Conflict met Selectieve synchronisatie in de mapnaam.

Gedeelde mappen verlaten

Als je in de Dropbox-voorkeuren voor Selectieve synchronisatie de selectie van een gedeelde map opheft, voorkom je alleen dat die map wordt gesynchroniseerd met je computer. De gedeelde map blijft wel gesynchroniseerd en actief in het Dropbox-account van andere leden van de gedeelde map. Als je jezelf wilt verwijderen uit een gedeelde map, kun je de gedeelde map verlaten via de Dropbox-website of het delen van de map opheffen als je de eigenaar bent.

Selectieve synchronisatie is niet beschikbaar wanneer Dropbox wordt onderbroken of geïndexeerd

Als je de Dropbox-desktopapp voor het eerst gebruikt, zijn de instellingen voor Selectieve synchronisatie misschien pas toegankelijk wanneer Dropbox klaar is met het indexeren van de bestanden in je Dropbox-map. Als het bericht 'Eerste synchronisatie uitvoeren met server. Een ogenblik geduld...' wordt weergegeven, betekent dit dat de bestanden in je Dropbox-map worden geïndexeerd door de Dropbox-desktopapp of dat je het synchroniseren via het Dropbox-menu hebt onderbroken. Je kunt wachten tot het indexeren klaar is om je instellingen voor Selectieve synchronisatie te openen. Wil je niet wachten, selecteer dan Annuleren om het bericht te negeren en terug te gaan naar het voorkeurenvenster. Een synchronisatie die je hebt onderbroken, kun je hervatten via het Dropbox-menu.

Dropbox gaat verder met indexeren (zoals je kunt zien aan het pictogram met de ronddraaiende pijlen dat op het Dropbox-pictogram wordt weergegeven). Terwijl Dropbox hiermee doorgaat kun je nog steeds navigeren en andere voorkeuren wijzigen.

Meerdere apps uitvoeren

Dropbox werkt optimaal als het de enige desktopapp is die wordt gebruikt voor de Dropbox-map. Je kunt niet meerdere Dropbox-desktopapps of andere synchronisatieapps gebruiken in combinatie met dezelfde Dropbox-map.