Ge andra personer skrivskyddad åtkomst till dina filer

Skrivskyddad åtkomst innebär att man kan visa, kommentera och ladda ner en fil. De som har skrivskyddad åtkomst kan inte redigera filen. Skrivskyddad åtkomst är bäst när du behöver dela en fil med en stor målgrupp, eller om du vill få feedback på en fil.

Det finns två sätt att dela en fil med skrivskyddad åtkomst:

• Dela en fil direkt i Dropbox om du bara vill att vissa personer ska ha åtkomst till filen
    • Obs! Personer du delar en fil med måste ha ett Dropbox-konto. Om du delar en fil med en mejladress som inte är kopplad till något Dropbox-konto kan den personen skapa ett konto eller använda ett befintligt konto med en annan mejladress.
  • Skapa en delad länk om du vill att andra ska kunna klicka på en länk för åtkomst till din fil. De behöver inte något Dropbox-konto för att visa filen.

Oavsett om du delar en länk eller en fil kan personerna du delar göra följande:

• Visa filer
  • Kommentera filer
  • Ladda ner filkopior

Personer som får en delad länk eller delad fil kan dock inte ändra den ursprungliga filen på något sätt.

Läs mer om hur du inaktiverar kommentarer för en fil.

Välj hur du går till Dropbox för vidare instruktioner:

dropbox.com

Dela en fil

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Håll muspekaren över filen eller mappen du vill dela och klicka på Dela när den visas.
  3. Ange namn på eller mejladresser till de personer som behöver åtkomst till filerna.
    • Delar du en länk till en mapp ska du välja Kan visa på rullgardinsmenyn.
  4. Lägg till ett meddelande om filerna och klicka på Dela.
    • Plus- och Business-användare: Du ser alternativen i popup-fönstret för att ställa in lösenord och/eller utgångsdatum för länken.

Dela en länk

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Håll muspekaren över filen eller mappen du vill dela och klicka på Dela när den visas.
  3. Klicka på Skapa en länk om det inte har skapats någon länk.
    • Klicka på Kopiera länk om det redan har skapats en länk.
  4. Länken kopieras till urklipp. Du kan sedan klistra in den i ett mejl, meddelande eller någon annanstans där personer kan komma åt den.

Android

Dela en fil

1. Navigera till filen eller mappen som du vill dela, tryck sedan på nedåtpilen till höger om filens eller mappens namn.
  2. Tryck på Dela.
  3. Ange namn på eller mejladresser till de personer som behöver åtkomst till filerna.
  4. Under alternativet Dessa personer, välj Kan visa.
  5. Lägg till ett meddelande om filerna och tryck på Skicka.

Dela en länk

1. Navigera till filen eller mappen som du vill dela, tryck sedan på nedåtpilen till höger om filens eller mappens namn.
  2. Tryck på Dela.
  3. Tryck på Skapa länk.
    • Om en länk till denna fil eller mapp redan delats trycker du på Dela Bredvid Alla med länken kan visa.
  4. Du ser en meny med appar, som t.ex. mejl och sms, som det går att skicka filen med. Välj helt enkelt den app du vill använda så klistrar Dropbox in länken i appen.

iPad

Dela en fil

1. Leta upp den fil du vill dela i vyn med fillistan.
  2. Öppna åtgärdsmenyn genom att peka på neråtpilen intill filnamnet.
  3. Tryck på Dela.
  4. Ange namn på eller mejladresser till de personer som behöver åtkomst till filerna.
  5. Under alternativet Dessa personer , välj Kan visa.
  6. Lägg till ett meddelande om filerna och tryck på Skicka.

Dela en länk

1. Leta upp den fil du vill dela i vyn med fillistan.
  2. Öppna åtgärdsmenyn genom att peka på neråtpilen intill filnamnet.
  3. Tryck på Dela.
  4. Under Vem har tillgång trycker du på Skapa länk.
    • Om en länk till denna fil eller mapp redan delats trycker du på Dela Bredvid Alla med länken kan visa.
  5. Välj hur du vill dela länken, exempelvis via mejl, sms eller inlägg på sociala medier.
  6. Fyll i information efter behov för att skicka eller publicera länken.

iPhone

Dela en fil

1. Leta upp den fil du vill dela i vyn med fillistan.
  2. Öppna åtgärdsmenyn genom att peka på neråtpilen intill filnamnet.
  3. Tryck på Dela.
  4. Ange namn på eller mejladresser till de personer som behöver åtkomst till filerna.

5. Ange namn på eller mejladresser till personer du vill dela med
  6. Under alternativet Dessa personer , välj Kan visa.
  7. Lägg till ett meddelande om filerna och tryck på Skicka.

Dela en länk

1. Leta upp den fil du vill dela i vyn med fillistan.
  2. Öppna åtgärdsmenyn genom att peka på neråtpilen intill filnamnet.
  3. Tryck på Dela.
  4. Under Vem har tillgång trycker du på Skapa länk.
    • Om en länk till denna fil eller mapp redan delats trycker du på Dela Bredvid Alla med länken kan visa.
  5. Välj hur du vill dela länken, exempelvis via mejl, sms eller inlägg på sociala medier.
  6. Fyll i information efter behov för att skicka eller publicera länken.

Linux

Dela en länk

1. Installera Dropbox-klienten på datorn (om du inte redan har gjort det).
  2. Högerklicka på filen för att öppna tillhörande kontextmeny och välj Dela Dropbox-länk. Länken kopieras och du kan omedelbart klistra in den var som helst.
Välj Kopiera Dropbox-länk för att dela.

Mac

Dela en fil

1. Om du inte redan har gjort det ska du installera Dropbox-klienten på din dator.
  2. Tryck på Control på tangentbordet och klicka samtidigt på filen (eller högerklicka på filen).
  3. Välj Dela …
  4. Välj Kan visa.
  5. Ange namn på eller mejladresser till de personer som behöver åtkomst till filerna.
  6. Klicka på Bjud in.

Dela en länk

1. Om du inte redan har gjort det ska du installera Dropbox-klienten på din dator.
  2. Tryck på Control på tangentbordet och klicka samtidigt på filen (eller högerklicka på filen).
  3. Välj Kopiera Dropbox-länk.
  4. Länken kopieras till urklipp. Du kan sedan klistra in den i ett mejl, meddelande eller någon annanstans där personer kan komma åt den.

Windows-dator

Dela en fil

1. Om du inte redan har gjort det ska du installera Dropbox-klienten på din dator.
  2. Högerklicka på filen eller mappen och välj Dela …
  3. Välj Kan visa.
  4. Ange namn på eller mejladresser till de personer som behöver åtkomst till filerna.
  5. Klicka på Bjud in.

Dela en länk

1. Om du inte redan har gjort det ska du installera Dropbox-klienten på din dator.
  2. Högerklicka på filen och för muspekaren över Mer …
  3. Välj Kopiera Dropbox-länk.
  4. Länken kopieras till urklipp. Du kan sedan klistra in den i ett mejl, meddelande eller någon annanstans där personer kan komma åt den.

Eller:

1. Om du inte redan har gjort det ska du installera Dropbox-klienten på din dator.
  2. Högerklicka på filen.
  3. Välj Dela ...
  4. Klicka på Skapa länk.
  5. Klicka på Kopiera länk.

Windows Phone

Dela en länk

1. Tryck och håll ner valfritt fil- eller mappnamn för att visa en lista med åtgärder.
  2. Tryck på Dela.
  3. Välj om du vill skicka en länk eller kopiera länken till urklipp. Väljer du Skicka en länk får du möjlighet att använda andra appar som mejl, sms eller sociala medier.
  4. Fyll i information efter behov för att skicka eller publicera länken.

Windows tablet

Dela en länk

1. Tryck på mappen eller filen du vill dela för att öppna den.
  2. Tryck på
  3. Välj om du vill skicka en länk eller kopiera länken till urklipp. Om du skickar en länk får du flera sätt att dela på, t.ex. via e-post, Facebook eller andra appar.
  4. Fyll i information efter behov för att skicka eller publicera länken.

Dropbox-ikonen

Dela länk från Dropbox-ikonen

Har du inte hört talas om Dropbox-ikonen? Läs mer.

1. Klicka på Dropbox-ikonen.
  2. Från popup-fönstret klickar du på Kopiera Dropbox-länk.
  3. Välj Kopiera Dropbox-länk för att dela.

4. Länken kopieras och du kan omedelbart klistra in den i e-postmeddelanden, snabbmeddelanden, blogginlägg eller där du vill att personer ska ha åtkomst till filkopian.