Gedeelde mappen: anderen bewerkingsrechten verlenen voor je bestanden

Als je anderen bewerkingsrechten verleent voor een map in je Dropbox, verandert de map in een gedeelde map. Wijzigingen in de inhoud van een gedeelde map worden gesynchroniseerd met iedereen die toegang heeft tot de gedeelde map.

Mensen met bewerkingsrechten kunnen:

• Bestanden bewerken.
  • Opmerkingen toevoegen aan bestanden.
  • Bestanden bekijken.

Bewerkingsrechten verlenen in de desktopapp of mobiele apps

Klik op het vervolgkeuzemenu hieronder en kies het besturingssysteem of mobiele apparaat waarvoor je de instructies wilt bekijken.

Android

1. Open de Dropbox-app voor Android op je Android-apparaat.
  2. Zoek de map die je wilt delen.
  3. Tik op de vervolgkeuzepijl.
  4. Tik op Delen.
  5. Geef de e-mailadressen op van de mensen aan wie je bewerkingsrechten wilt verlenen.
  6. Kies Kan bewerken onder Deze mensen.
  7. Voeg een bericht toe over de bestanden en tik op Verzenden.

iPad

1. Open de Dropbox-app voor de iPad.
  2. Zoek de map die je wilt delen.
  3. Tik op de vervolgkeuzepijl.
  4. Tik op Delen.
  5. Geef de e-mailadressen op van de mensen aan wie je bewerkingsrechten wilt verlenen.
  6. Kies Kan bewerken onder de optie Deze mensen.
  7. Voeg een bericht toe over de bestanden en tik op Verzenden.

iPhone

1. Open de Dropbox-app voor de iPhone.
  2. Zoek de map die je wilt delen.
  3. Tik op de vervolgkeuzepijl.
  4. Tik op Delen.
  5. Geef de e-mailadressen op van de mensen aan wie je bewerkingsrechten wilt verlenen.
  6. Kies Kan bewerken onder de optie Deze mensen.
  7. Voeg een bericht toe over de bestanden en tik op Verzenden.

Linux

1. Open je Dropbox-map.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de map die je wilt delen om een menu te openen.
  3. Selecteer Delen…
  4. Er verschijnt een venster om te delen op dropbox.com. Hierin kun je de e-mailadressen of namen opgeven van de mensen met wie je de map wilt delen.
Selecteer Delen... op een Linux-computer.

Macintosh

1. Installeer de Dropbox-desktopapp, als je dat nog niet hebt gedaan.
  2. Open de Dropbox-map in Finder.
  3. Klik met de rechtermuisknop op de map die je wilt delen.
  4. Selecteer Delen…

5. Selecteer Delen... op een Mac-computer
  6. Geef de e-mailadressen op van de mensen die je wilt uitnodigen.
  7. Selecteer Kan bewerken in het vervolgkeuzemenu.
  8. Voeg een bericht over de bestanden toe en klik op Delen.

Vista/Win7/Win8/Win10

1. Installeer de Dropbox-desktopapp, als je dat nog niet hebt gedaan.
  2. Open je Dropbox-map.
  3. Klik met de rechtermuisknop op de map die je wilt delen.
  4. Selecteer Delen…

5. Selecteer Delen... op een Windows-computer

6. Geef de e-mailadressen op van de mensen die je wilt uitnodigen.
  7. Selecteer Kan bewerken in het vervolgkeuzemenu.

8. Selecteer Kan bewerken

9. Voeg een bericht over de bestanden toe en klik op Uitnodigen.

Windows Phone

1. Tik op de map die je wilt delen.
  2. Tik op Delen.
  3. Tik op Uitnodigen voor map.
  4. Voer de e-mailadressen in van de mensen die je wilt uitnodigen of tik op het pluspictogram (+) om een contactpersoon te selecteren uit de app Personen.
  5. Kies Kan bewerken onder Deze mensen.
  6. Voeg een bericht toe over de bestanden en tik op Verzenden.

Windows-tablet

1. Tik op de map die je wilt delen om deze te openen.
  2. Tik op
  3. Tik op Delen.
  4. Tik op Uitnodigen voor map.
  5. Voer de e-mailadressen in van de mensen die je wilt uitnodigen of tik op het pluspictogram (+) om een contactpersoon te selecteren uit de app Personen.
  6. Kies Kan bewerken onder Deze mensen.
  7. Voeg een bericht toe over de bestanden en tik op Verzenden.

Bewerkingsrechten verlenen op dropbox.com

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de map aan die je wilt delen.
  3. Klik op de blauwe knop Delen die wordt weergegeven.
  4. Geef de e-mailadressen op van de mensen die bewerkingsrechten nodig hebben voor de map.
  5. Selecteer Kan bewerken in het vervolgkeuzemenu.

6. Kies Kan bewerken in het vervolgkeuzemenu.
  7. Voeg een bericht over de bestanden toe en klik op Delen.

Veelgestelde vragen en tips voor het oplossen van problemen met betrekking tot gedeelde mappen:

Kan ik een map in een andere gedeelde map delen?

Een map in een andere gedeelde map kun je niet delen. Als je dat probeert te doen, worden automatisch de opties voor delen geopend voor de gedeelde map op het hoogste niveau.

Je kunt dit omzeilen door een link naar de bovenliggende map van de gedeelde submap te delen. Ontvangers van de link krijgen zo wel toegang tot alle mappen in dat pad, maar wijzigingen die zij aanbrengen in bestanden in die map, worden niet gesynchroniseerd met je Dropbox. Als je lees- en schrijftoegang wilt verlenen voor de bovenliggende map, kun je het delen van de submap opheffen, de bovenliggende map delen en vervolgens een link naar de submap delen.

Wat gebeurt er als twee mensen een bestand tegelijkertijd bewerken?

Als twee mensen tegelijk een bestand in een gedeelde map openen en bewerken, slaat Dropbox de wijzigingen van allebei op, maar in afzonderlijke bestanden. Dropbox probeert niet wijzigingen automatisch te combineren of samen te voegen. Ontdek in ons artikel over exemplaren met conflicten hoe dit werkt.

Kan ik een uitnodigingsbericht opnieuw gebruiken nadat ik het heb verzonden?

Helaas. Als een uitnodiging naar een gedeelde map al is verzonden, bestaat er geen manier om terug te gaan en het oorspronkelijke bericht voor de gedeelde map te kopiëren.

Geldt er een limiet voor het aantal bestanden dat een gedeelde map kan bevatten?

Wanneer een map die al een groot aantal bestanden bevat, wordt gedeeld, leidt dat vaak tot een fout. Deze fout heeft alleen betrekking op het maken van de gedeelde map en is niet van invloed op toekomstige uitnodigingen voor die map.

Een eenvoudige manier om dit te omzeilen is een nieuwe lege map te maken in je Dropbox, die te delen en vervolgens alle bestanden uit de bestaande map naar de nieuwe gedeelde map te verplaatsen.

• Let op: kies een goede naam voor de gedeelde map, want de naam van een gedeelde map kan niet worden gewijzigd nadat de map is gemaakt. (Je kunt de naam lokaal wijzigen maar zowel nieuwe als bestaande leden blijven de oude naam zien.)

Ik heb een bericht gekregen dat ik te veel uitnodigingen heb verzonden. Wat moet ik doen?

Om misbruik te voorkomen, zit er een limiet op het aantal uitnodigingen voor gedeelde mappen dat je op één dag kunt verzenden. Heb je deze limiet bereikt, wacht dan 24 uur voordat je de volgende uitnodiging probeert te verzenden.

Verwante onderwerpen