Een Dropbox-bestand of -map delen

Bijgewerkt Feb 19, 2024

De informatie in dit artikel geldt voor alle Dropbox-gebruikers, tenzij anders aangegeven.

Wanneer je een bestand of map deelt via Dropbox, krijgt de ontvanger een e-mail met een link naar het bestand of de map. De ontvanger moet een Dropbox-account hebben en aangemeld zijn bij het account om het bestand of de map te bekijken of te bewerken. Als de ontvanger geen Dropbox-account heeft of zich niet wil aanmelden om het account te bekijken, kan je in plaats daarvan een alleen-lezen link delen.

Je kunt bepalen of mensen je bestanden en mappen kunnen bewerken of bekijken wanneer je ze deelt en zelfs nadat je ze deelt. Bewerkingen van of opmerkingen bij een gedeeld bestand of een gedeelde map worden live bijgewerkt voor iedereen met wie ze zijn gedeeld.

Meer informatie over het beheren van je standaardinstellingen voor delen.

highlight icon

Opmerkingen

• Als je een Dropbox-teamaccount hebt en een map deelt met je teamleden, worden ze automatisch lid van de gedeelde map.
  • Als je een map deelt met een individuele Dropbox-gebruiker, moet de gebruiker handmatig lid worden van de map.
  • Iedereen die wordt uitgenodigd om mee te werken aan een bestand of map, kan een eigen link maken om te delen met anderen.
  • Dropbox gaat over op een nieuwe gedeelde linkarchitectuur waarin links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld. De nieuwe links zijn te herkennen aan de 'rlkey'-parameter in de URL. Voor deze links zal heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:
    • Gebruikers met alleen-lezen toegang kunnen alleen links voor alleen-lezen maken. Gebruikers met bewerkingsrechten kunnen daarentegen zowel links voor bewerken als alleen-lezen maken, indien deze nog niet zijn gemaakt.
    • Er is slechts één bewerkingslink en één alleen-lezen link per bestand of map mogelijk.

Een Dropbox-bestand of -map delen

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs het item (bestand of map) aan dat je wilt delen en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Voer het e-mailadres, de naam of de groep in van de persoon (of personen) met wie je het wilt delen, en klik om ze te selecteren in de lijst met resultaten.
    • Opmerking: Je kunt zoveel mensen uitnodigen als je wilt.

4. Selecteer Kan bewerken of Kan weergeven.
  5. Voeg eventueel een opmerking toe.
  6. Klik op Bestand delen of Map delen.

De persoon of groep ontvangt een e-mail met een link naar de map of het bestand.

1. Open de Dropbox-map in Verkenner (Windows) of de Finder (Mac).
  2. Klik met de rechtermuisknop op het item (bestand of map) dat je wilt delen.
  3. Selecteer Delen... naast het Dropbox-pictogram.
  4. Voer het e-mailadres, de naam of de groep in van de persoon (of personen) met wie je wilt delen en klik om ze te selecteren in de lijst met resultaten.
    • Opmerking: Je kunt zoveel mensen uitnodigen als je wilt.

5. Selecteer Kan bewerken of Kan weergeven.
  6. Voeg eventueel een opmerking toe.
  7. Klik op Bestand delen of Map delen.

De persoon of groep ontvangt een e-mail met een link naar de map of het bestand.

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op "" (drie verticale puntjes op Android) of "..." (drie puntjes op iOS) naast het bestand of de map die je wilt delen.
  3. Tik op Delen.
  4. Tik op Uitnodigen voor bestand (bestand) or +Uitnodigen (map).
  5. Tik onder Verzenden naar en typ het e-mailadres, de naam of de groep van de persoon (of personen) met wie je het bestand of de map wilt delen.
  6. Tik om ze te selecteren in de lijst met resultaten.

• Opmerking: Je kunt zoveel mensen uitnodigen als je wilt.

7. Tik om Kan bewerken (lezen, opmerkingen toevoegen en bewerken) of Kan lezen (lezen en opmerkingen toevoegen, maar niet bewerken)
    • Tik op Sluiten op iOS

8. Tik op Optioneel bericht op Android of Bericht (optioneel) op iOS om een bericht toe te voegen, indien nodig.
  9. Tik op Delen.

Bekijk deze video voor meer informatie over het delen van bestanden en mappen met Dropbox.