Gedeelde mappen versus privémappen

Alles wat je in je Dropbox-account opslaat, is standaard privé. Alleen jij hebt er toegang toe. Je kunt echter gedeelde mappen gebruiken om met anderen samen te werken aan bepaalde bestanden in je Dropbox-account. Alleen de mensen die jij uitnodigt, hebben toegang tot je gedeelde mappen.

Privémappen

Privémappen werken net als alle andere mappen die op je harde schijf staan. Je kunt (de inhoud van) een privémap dus net zo eenvoudig verplaatsen, kopiëren en een andere naam geven als elke andere map. Zolang een privémap in de Dropbox-map staat én Dropbox actief is, wordt de hele inhoud online en met je andere computers gesynchroniseerd.

Privémappen zijn niet voor iedereen toegankelijk. Alle bestanden die in een privémap staan, zijn net zo veilig als elk ander bestand op je harde schijf en alleen via dropbox.com toegankelijk als je bent aangemeld. Je kunt een privémap veranderen in een gedeelde map, en je kunt bestanden in een privémap delen met behulp van gedeelde links.

Gedeelde mappen

Een gedeelde map en het materiaal in die map zijn alleen toegankelijk voor mensen die jij uitnodigt. Je kunt een gewone map delen of je kunt de uitnodiging van iemand anders accepteren om lid te worden van zijn of haar gedeelde map. Wanneer je een map deelt, wordt je gevraagd om de e‑mailadressen op te geven van degenen met wie je de map wilt delen. Zodra de ontvangers je uitnodiging accepteren, verschijnt de gedeelde map in hun Dropbox, net zoals in de jouwe. Eventuele wijzigingen die worden aangebracht in de gedeelde map, worden gesynchroniseerd met alle anderen die lid zijn van de map. Het is een fantastische manier om samen te werken aan een project en om bestanden onderling te delen.

Je kunt instellen dat andere leden van je gedeelde mappen geen bestanden mogen toevoegen, bewerken of verwijderen door alleen-lezen machtigingen in te schakelen.

Alleen Windows en Mac

Gebruik de Dropbox-badge om te zien of je bestand in een gedeelde map staat. Wanneer je op de Dropbox-badge klikt, wordt een pop-upvenster geopend waarin je kunt zien met hoeveel mensen het bestand is gedeeld.

Wanneer je in de Badge op Instellingen voor gedeelde map klikt, word je naar dropbox.com gebracht. Op dropbox.com kun je de namen bekijken van de mensen met wie de map en het bestand is gedeeld.

Gedeelde links

In tegenstelling tot gedeelde mappen zijn gelinkte mappen en bestanden alleen-lezen. Dit wil zeggen dat gebruikers ze kunnen bekijken en downloaden, maar de inhoud ervan niet kunnen wijzigen.

Gedeelde links zijn uniek voor je account. Het is zeer onwaarschijnlijk dat mensen de link kunnen achterhalen, maar links zijn wel overdraagbaar. Ze kunnen dus mogelijk worden bekeken door mensen met of zonder Dropbox-account.

Met links naar mappen is externe toegang mogelijk, niet alleen tot de map en de inhoud ervan, maar ook tot eventuele submappen en bestanden in die mappen.

Op dropbox.com kun je in één oogopslag zien voor welke bestanden en mappen je eerder een link hebt gedeeld. Onder de kolom Gedeeld met wordt dan een linkpictogram weergegeven.

Dropbox Professional- en Basic-gebruikers

Je kunt wachtwoorden en vervaldatums instellen om te bepalen wie toegang heeft en hoelang iemand toegang heeft tot je gedeelde links.

Selecteer je besturingssysteem voor meer informatie:

Linux

Hoe herken ik Dropbox-mappen onder Linux?

Privémap

Privémap

Gedeelde map

Gedeelde map

Gedeelde link

Gedeelde link

Mac

Dropbox-mappen herkennen op een Mac

Privémap

Privémap

Gedeelde map

Gedeelde map

Gedeelde link

Gedeelde link

Windows

Hoe herken ik Dropbox-mappen onder Windows?

Privémap

Privémap

Gedeelde map

Gedeelde map

Gedeelde link

Gedeelde link

Toegang via apps van derden

Sommige apps van derden die zijn geïntegreerd met Dropbox vragen om toegang tot je Dropbox-account. Wil je de app toegang verlenen, dan moet je je aanmelden bij je Dropbox-account en op de knop Autoriseren klikken wanneer daarom wordt gevraagd. In het gedeelte Gekoppelde apps in je accountinstellingen kun je zien welke apps je toegang hebt verleend en eventueel deze toestemming weer intrekken.