De openbare map

Belangrijke wijzigingen aan de openbare Dropbox-map

Dropbox-accounts die na 4 oktober 2012 zijn gemaakt, hebben geen openbare map meer. Als je snel bestanden wilt delen, kun je een gedeelde link gebruiken. Gedeelde links werken ook als de persoon met wie je deelt geen Dropbox-account heeft.

Gebruikers van Dropbox Basic (gratis)

Vanaf 15 maart 2017 is de openbare map in je Dropbox-account een standaardmap. Deze map is standaard alleen zichtbaar in jouw account. Deze verandering vindt automatisch plaats.

Dit moet je weten:

• Alle bestanden in je openbare map blijven daar gewoon staan, maar openbare links naar die bestanden werken niet meer.
  • Als iemand klikt op een link naar een bestand in je openbare map, wordt een foutpagina weergegeven.
  • Wanneer je een lijst met je openbare links wilt bekijken, ga je naar de openbare map. Aan elk bestand in deze map was voorheen een openbare link gekoppeld.
  • Dropbox kan bestaande openbare links niet converteren naar gedeelde Dropbox-links.
  • Wanneer je bestanden in je openbare map opnieuw wilt delen, gebruik dan een gedeelde map of gedeelde link.

De openbare map gebruiken om HTML-inhoud weer te geven

Sinds 3 oktober 2016 kunnen gebruikers van Dropbox Basic (gratis) geen HTML-inhoud meer weergeven in een webbrowser via openbare links. Als je Basic gebruikt en je een website hebt gemaakt die rechtstreeks HTML-inhoud uit je Dropbox-account weergeeft, wordt deze niet meer weergegeven in de browser. De HTML-inhoud zelf blijft gewoon in Dropbox staan en je kunt deze inhoud delen met een van onze andere methoden voor delen.

Vanaf 1 september 2017 kunnen Dropbox Plus- en Business-gebruikers geen HTML-inhoud meer weergeven. Bovendien worden de openbare map en de bijbehorende functionaliteit voor delen uitgeschakeld. Tot die datum kunnen Dropbox Plus- en Business-gebruikers openbare links gebruiken om HTML-inhoud weer te geven.

Dropbox Plus- en Business-gebruikers kunnen links naar bestanden in je Dropbox maken door ze te slepen naar de openbare map. Je vrienden en collega's kunnen het bestand downloaden of in hun browser bekijken, maar bewerkingen die zij aanbrengen zijn niet van invloed op de oorspronkelijke versie. Als jij echter iets aan het bestand wijzigt, worden jouw bewerkingen bijgewerkt binnen de link. Ook kun je links verzenden naar anderen door deze links te plakken in je e-mailberichten, chatberichten of webpagina's.

Allereerst moet je het bestand voor anderen beschikbaar maken door het bestand dat je wilt delen te verplaatsen naar de map Openbaar in Dropbox.

Openbare links kopiëren op dropbox.com

1. Verplaats het bestand naar je map Openbaar.
  2. Klik op ... (het pictogram met drie puntjes) naast de bestandsnaam.
  3. Klik op Openbare link kopiëren in het geopende menu.

Openbare links kopiëren op de desktopapp

Linux

In Linux

Als je de Dropbox-app hebt geïnstalleerd op je computer: zodra het bestand in je map Openbaar staat, klik je erop met de rechtermuisknop om een menu te openen. Kies Dropbox en vervolgens Openbare link kopiëren.

Macintosh

In Mac OS X

Als je de Dropbox-app hebt geïnstalleerd op je computer: zodra het bestand in je map Openbaar staat, houd je Ctrl ingedrukt, klik je erop en kies je Openbare link kopiëren in het menu.

Vista/Win7/Win8/Win10

In Windows

Als je de Dropbox-app hebt geïnstalleerd op je computer: zodra het bestand in je map Openbaar staat, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je Openbare link kopiëren in het menu.

Een openbare link verwijderen

Als je klaar bent met het delen van het bestand of de map, verplaats je het bestand uit de openbare map door het naar een andere map te slepen (op je computer of op de website). Je kunt ook het bestand selecteren, op Verplaatsen klikken in de blauwe balk bovenaan de bestandsverkenner en een locatie buiten de openbare map kiezen. Alle toekomstige bezoekers van de openbare link krijgen een foutmelding dat het bestand niet meer beschikbaar is.

Met het wijzigen van de naam van een bestand wordt ook de openbare link verwijderd. Als je een bestand een andere naam wilt geven, moet je een nieuwe openbare link maken om het delen ervan te hervatten.

Meer informatie

Sinds 3 oktober 2016 kunnen gebruikers van Dropbox Basic (gratis) geen HTML-inhoud meer weergeven in een webbrowser via openbare links. Als je Basic gebruikt en je een website hebt gemaakt die rechtstreeks HTML-inhoud uit je Dropbox-account weergeeft, wordt deze niet meer weergegeven in de browser. De HTML-inhoud zelf blijft gewoon in Dropbox staan en je kunt deze inhoud delen met een van onze andere methoden voor delen.

Vanaf 1 september 2017 kunnen Dropbox Pro-, Plus- en Business-gebruikers geen HTML-inhoud meer weergeven. Bovendien worden de openbare map en de bijbehorende functionaliteit voor delen uitgeschakeld. Tot die datum kunnen Dropbox Pro-, Plus- en Business-gebruikers openbare links gebruiken om HTML-inhoud weer te geven.

Meer informatie

Nu je de grondbeginselen onder de knie hebt, volgt hier een aantal onderwerpen voor gevorderden over openbare links:

• Je hoeft niet online te zijn: anderen kunnen deze links gewoon gebruiken en je bestanden weergeven en downloaden.
  • Hoewel je geen links kunt maken naar mappen in je map Openbaar, kun je wel links maken naar bestanden in submappen.
  • Bestanden in je openbare map zijn openbaar en kunnen worden weergegeven of gedownload door iedereen die de link gebruikt. Als je een bestand op een bepaald moment niet meer wilt delen, hoef je het alleen maar uit je openbare map te halen om het delen op te heffen.
  • Dropbox geeft geen HTML-inhoud in de browser meer weer via gedeelde Dropbox-links. Heb je een website gemaakt die rechtstreeks HTML-inhoud uit je openbare map weergeeft, dan is de website niet meer automatisch toegankelijk in de browser. De HTML-inhoud blijft wel gewoon in je Dropbox staan.
  • Links hebben een bandbreedtelimiet van 20 GB per dag voor Dropbox Basic-accounts en ongeveer 200 GB per dag voor Dropbox Plus- en Dropbox Business-accounts. Als je account de limiet bereikt, worden je links automatisch en tijdelijk opgeschort en ontvang je van ons een melding op het e-mailadres dat is geregistreerd bij je account. Iemand die de links probeert te openen, ziet een foutpagina in plaats van het bestand.